Okul ödev proje

Merhametle ilgili şiir yaz bana

“Merhamet Üzerine Şiir” İsteği

Merhamet Nedir?

Merhamet, bir başkasının acısını ve sıkıntısını yürekten hissedip, onu dindirme isteği taşıyan bir erdemdir. Empati ve şefkatin birleştiği bir duygu olup insanları birbirine bağlar. Merhametli olmak, yalnızca yardım etmek değil, aynı zamanda anlamak ve hissetmek demektir.

Merhamet Konulu Şiir

Merhamet konulu bir şiir yazarken, insanın diğer canlılara duyduğu derin şefkat ve anlayışın tarifine odaklanabiliriz. Aşağıda, merhamet üzerine yazılmış kısa bir şiir örneği bulabilirsiniz:

Kalbine bir pencere aç,
Bırak ışık dolsun her yana.
Merhametle bak dünyaya,
Hisset acıyı, sevinci yanı başında.

Bir kuşun kanadına dokun,
Bir çiçeğe su ver nazikçe.
İnsanın yüreği genişlesin,
Merhametin ılık rüzgarında.

Gözlerini gördüm, dolu yaşla,
Bir tebessüm taşı yanı başına.
Merhamet en büyük hediye,
Ne verirsen döner sana da.

Şiir Yazmanın Adımları

1. İlham Kaynağı Bulma: Merhamet gibi geniş ve duygusal bir konu, gerçek yaşam deneyimlerinden, doğadan veya edebiyat klasiklerinden ilham alabilir.

2. Temayı Belirleme: Şiirinizin merkezinde hangi duygular veya hikayeler olacak? Merhametin rolünü ve önemini vurgulamak mı, yoksa belirli bir merhamet anısını mı anlatmak istiyorsunuz?

3. Biçimi Seçme: Serbest şiir mi yazacaksınız, yoksa uyaklı bir dizilim mi tercih edersiniz? Şiirinizin ritmi ve yapısı da duyguyu aktarmada önemlidir.

4. Taslak Oluşturma: İlk olarak düşüncelerinizi ve hislerinizi serbestçe kağıda dökün. Bu taslak üzerinde daha sonra çalışacak ve rafine edeceksiniz.

5. Düzenleme ve Son Dokunuşlar: Şiirinizin akışını ve duygusal etkisini değerlendirin, gerekiyorsa kelimeleri değiştirin veya eklemeler yapın.

Şiir yazarken dilin melodik yapısını ve kelimelerin çağrıştırdığı duyguları dikkate almak önemlidir. Merhamet gibi evrensel bir tema üzerinde çalışmak, insanların kalbine dokunan şiirler ortaya çıkarabilir. Unutmayın, şiir kişisel bir ifadedir; bu yüzden kalbinizden gelen sözler her zaman en etkileyici olanlardır.