Aşağıdaki cümleleri verilen kelimelerden uygun olanları ile dolduralım. Bilmecenin cevabını bulalım.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Verilen kelimeler sırasıyla doğru cümlelere yerleştirilerek anlamlı bir metin oluşturulur.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — 1. cümleye kelime yerleştir
“Yaşamamız için gerekli olan ve yokluğunda sıkıntı çektiğimiz şeyler _________larımızdır.”
Doğru kelime: ihtiyaç
Adım 2 — 2. cümleye kelime yerleştir
“Barınma, beslenme ve giyinme yaşamamız için zorunlu olan ________ ihtiyaçlarımızdır.”
Doğru kelime: temel
Adım 3 — 3. cümleye kelimeleri yerleştir
“İnsanların temel ihtiyaçlarının yanında ________ ve kültürel ihtiyaçları da vardır.”
Doğru kelime: sosyal
Adım 4 — 4. cümleye kelime yerleştir
“Eğitim almak, _______ ve tiyatroya gitmek sosyal ve kültürel ihtiyaçlarımızdandır.”
Doğru kelime: sinema
Adım 5 — 5. cümleye kelime yerleştir
“Sosyal ve kültürel ihtiyaçlar gibi karşılanmadığında yaşamsal faaliyetlerimizi doğrudan etkilemeyen ve kişilere göre değişen ihtiyaçlara ______ denir.”
Doğru kelime: istek
Adım 6 — 6. cümleye kelime yerleştir
“İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız gibi yaşamsal değildir. Bu nedenle ______ ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız.”
Doğru kelime: aile bütçesi
Adım 7 — 7. cümleye kelime yerleştir
“İstekler çok çeşitli ve fazla olabileceğinden, ihtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra, isteklerimizi önemine göre ______ koymalıyız.”
Doğru kelime: sıraya
Adım 8 — 8. cümleye kelime yerleştir
“________ için bir çanta almamız ihtiyaç, bir çantamız varken ikinci bir çanta daha almamız istektir.”
Doğru kelime: okul
Adım 9 — 9. cümleye kelime yerleştir
“İhtiyaç ve isteklerimizi yerine getirirken _______ ni de düşünmeliyiz.”
Doğru kelime: fayda
Adım 10 — 10. cümleye kelime yerleştir
“Bir ürün satın alırken gerçekten o ürüne ihtiyacımız olup olmadığını düşünmeli, alacaksak da ______ ve maliyet dengesini göz önünde bulundurmalıyız.”
Doğru kelime: ö nce
Bilmecenin Cevabı:
İHTİYAÇ
TEMEL KAVRAMLAR:
1. İhtiyaç
- Tanım: İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu olan maddi ve manevi gereksinimler.
- Bu problemde: Yaşam için gerekli olan şeyler olarak cümlelerde kullanıldı.
2. İstek
- Tanım: İhtiyaçlar dışında, kişinin arzu ettiği fakat zorunlu olmayan şeyler.
- Bu problemde: İhtiyaçlardan farklı olarak sıralandı ve aile bütçesine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
3. Aile bütçesi
- Tanım: Ailenin gelir ve gider dengesini kurduğu finansal planlama.
- Bu problemde: İsteklerin karşılanmasında ihtiyaçların öncelikli olduğu vurgulanıyor.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?