Öğretmenlik alan bilgisi

Aşağıdakilerden hangisi, buluş yoluyla öğretim stratejisinden yararlanmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencilerin derse aktif katılımlarını sağlaması için yapması gereken davranışlardan biri olamaz?

Cevap:
Bu soruyu cevaplamak için her bir seçeneği inceleyelim:

a) Öğrencilerin derse katılımlarını sağlayan öğretim yöntem ve teknikleri kullanmak: Bu, öğretmenin öğrencilerin aktif katılımını sağlaması için yapması gereken bir davranıştır.

b) Sözlü ve sözsüz uyarılarla öğrencilerin derse katılımlarını sağlamak: Bu da öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden bir davranıştır.

c) Yanlış yapan öğrencilere doğru cevapları aktarmak: Bu seçenek, öğretmenin öğrencilere doğrudan doğru cevapları vermesini içerir. Buluş yoluyla öğretim stratejisinde, öğrencilerin kendilerinin keşfetmesi ve öğrenmesi teşvik edilir. Dolayısıyla, bu yöntem buluş yoluyla öğretim stratejisine uygun değildir ve öğrencilerin aktif katılımını teşvik etmez.

d) Sınıf içi etkinliklere katılan öğrencilerin olumlu davranışlarını pekiştirmek: Bu da öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden bir yöntemdir.

e) Sınıf içi etkinlikler esnasında öğrenciler arasında dolaşarak onlara yardımcı olmak: Bu da öğrencilerin aktif katılımını destekleyen ve onları yönlendiren bir yöntemdir.

Bu değerlendirmeye göre doğru cevap c şıkkıdır:
c) Yanlış yapan öğrencilere doğru cevapları aktarmak

Bu davranış, buluş yoluyla öğretim stratejisine uygun olmadığı ve öğrencilerin aktif katılımını sağlamada etkili olmadığı için “yapılması gereken davranışlardan biri olamaz”.