ÖĞRETMENİN NOTU İki veya daha fazla farkl cins elemen in, kend ozeilikteriR kaybederek, be lirli oranlarda birleşmesi

ÖĞRETMENİN NOTU
İki veya daha fazla farkl cins elemen
in, kend ozeilikteriR kaybederek, be
lirli oranlarda birleşmesi sonucunda
oluşan saf maddelere bileşik denir
Aşağıdakilerden hangisi bileşik değildir?
A) CH,Oes)
C) H,SO (suda)
E) H,O1
B) C,H,OHe)
D) NHag)

Verilen Kimyasal Maddelerden Hangisinin Bileşik Olmadığının Belirlenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Bileşik ve Karışım Kavramlarının Tanımı

• Bileşik: İki veya daha fazla farklı cins elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek oluşturduğu saf maddelerdir. Formüllerle gösterilirler ve tek fazlı/saf yapıdadırlar (katı, sıvı, gaz fazında saf halleri).
  • Karışım (Çözelti): Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeden bir arada bulunmasıyla oluşan saf olmayan maddelerdir. Bir maddenin formülünün yanında “(suda)” veya “(aq)” ifadesi varsa, o maddenin suda çözünmüş halini, yani sulu çözeltisini (homojen karışım) temsil eder.

Adım 2 — A Seçeneğinin İncelenmesi

• \text{C}_6\text{H}_{12}\text{O}_{6\text{(k)}} (Glikoz): Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan saf bir katı bileşiktir.

Adım 3 — B Seçeneğinin İncelenmesi

• \text{C}_2\text{H}_5\text{OH}_{\text{(s)}} (Etil alkol): Karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan saf bir sıvı bileşiktir.

Adım 4 — C Seçeneğinin İncelenmesi

• \text{H}_2\text{SO}_{4\text{(suda)}} (Sülfürik asit sulu çözeltisi): \text{H}_2\text{SO}_4 bir bileşik olmasına rağmen, altında yazan “(suda)” ibaresi asidin su içerisinde çözündüğünü belirtir. Bu madde \text{H}_2\text{SO}_4 ve \text{H}_2\text{O} maddelerinden oluşan homojen bir karışımdır (çözelti), saf madde veya bileşik değildir.

Adım 5 — D Seçeneğinin İncelenmesi

• \text{NH}_{3\text{(g)}} (Amonyak): Azot ve hidrojen atomlarının kimyasal bağlarla bağlanmasıyla oluşan saf bir gaz bileşiktir.

Adım 6 — E Seçeneğinin İncelenmesi

• \text{H}_2\text{O}_{\text{(s)}} (Su): Hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan saf bir sıvı bileşiktir.

Adım 7 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. \text{C}_6\text{H}_{12}\text{O}_{6\text{(k)}} — Saf katı bir bileşiktir.
:cross_mark: B. \text{C}_2\text{H}_5\text{OH}_{\text{(s)}} — Saf sıvı bir bileşiktir.
:white_check_mark: C. \text{H}_2\text{SO}_{4\text{(suda)}} — Sulu çözelti (homojen karışım) olduğu için bileşik değildir.
:cross_mark: D. \text{NH}_{3\text{(g)}} — Saf gaz bir bileşiktir.
:cross_mark: E. \text{H}_2\text{O}_{\text{(s)}} — Saf sıvı bir bileşiktir.

Adım 8 — Son Doğrulama
Bileşikler saf maddedir ve sabit kimyasal formüllerle gösterilir. Alt indisinde “(suda)” ifadesi bulunan maddeler su ile oluşturulmuş karışımlardır (çözeltilerdir). Dolayısıyla \text{H}_2\text{SO}_{4\text{(suda)}} bir bileşik değil, karışımdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C şıkkı — \text{H}_2\text{SO}_{4\text{(suda)}}
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Kimya sorularında saf madde, element, bileşik ve karışım ayrımlarını pekiştirmek için benzer bir örnek soru daha çözmemi ister misin?