Oğrenme Alanı|3
a)
O =?
a) 75° b)
Üçgende Açı ve Orta Taban Bağıntısı ile \alpha Açısının Bulunması
KULLANILAN FORMÜL VE KURALLAR:
- Üçgende Orta Taban Özelliği: Bir üçgenin iki kenarının orta noktalarını birleştiren doğru parçası (orta taban), üçüncü kenara paraleldir (DE \parallel BC) ve uzunluğu üçüncü kenarın yarısına eşittir.
- İç Ters Açılar (Z Kuralı): Paralel iki doğru arasında kalan iç ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.
- İkizkenar Üçgen Açısı: Eşit kenarların karşısındaki taban açıları birbirine eşittir:\text{Taban Açısı} = \frac{180^\circ - \text{Tepe Açısı}}{2}
- Doğru Açı Kuralı: Doğrusal bir çizgi üzerindeki komşu açıların toplamı 180^\circ’dir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Orta Tabanı ve Paralelliği Belirleme
Şekildeki üçgende:
- Sol kenarda çift çizgi ile belirtilen |AD| = |DB| olduğundan D noktası kenarın orta noktasıdır.
- Sağ kenarda tek çizgi ile belirtilen |AE| = |EC| olduğundan E noktası kenarın orta noktasıdır.
Bu durumda [DE] doğru parçası bir orta tabandır ve alt taban olan [BC] kenarına paraleldir:
Adım 2 — İç Ters Açıyı (Z Kuralı) Uygulama
DE \parallel BC olduğundan, [DC] keseni ile oluşan iç ters açılar (Z kuralı) eşittir:
Adım 3 — İkizkenar Üçgenin Taban Açılarını Hesaplama
Şekilde dalgalı çizgi ile gösterildiği üzere |DC| = |BC| eşitliği verilmiştir. Bu nedenle \triangle DBC bir ikizkenar üçgendir ve tepe açısı m(\widehat{DCB}) = 30^\circ’dir:
Adım 4 — Doğrusal Açıdan \alpha Açısını Bulma
A, D ve B noktaları doğrusal olduğundan D noktasındaki açıların toplamı 180^\circ’ye eşittir:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: \alpha = 75^\circ
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Üçgende Orta Taban
- Tanım: İki kenarın orta noktasını birleştiren ve tabana paralel olan doğru parçasıdır.
- Bu problemde: D ve E noktalarının orta nokta olduğu sembollerle verilmiş, buradan DE \parallel BC paralelliği elde edilmiştir.
2. İkizkenar Üçgen
- Tanım: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan ve taban açıları eş olan üçgendir.
- Bu problemde: |DC| = |BC| eşitliği kullanılarak taban açısı 75^\circ olarak bulunmuştur.
SIK YAPILAN HATALAR:
Paralelliği Gözden Kaçırmak
- Yanlış: Orta nokta işaretlerini fark etmeyip DE ile BC arasında paralellik kuramamak.
- Doğru: Kenarlar üzerindeki eşlik işaretlerini kontrol ederek [DE]'nin orta taban olduğunu görmek.
- Neden yanlış: Paralellik kurulamazsa m(\widehat{DCB}) = 30^\circ bağıntısı elde edilemez ve soru çözülemez.
Bu soru tipini pekiştirmek için benzer bir orta taban ve açı sorusu çözmemi ister misin?