Öğrenci - hedef -içerik -süreç cevap

Öğrenci - Hedef - İçerik - Süreç Cevap

Önemli Noktalar

• Öğrencide davranış değişikliği sağlamak dönük tüm uğraşlar öğrenme-öğretme sürecini oluşturur.
  • Öğrenme-öğretme sürecinin temel değişkenleri öğrencinin**, hedefin, içeriğin ve sürecin** doğru planlanması ve uygulanmasına dayanır.
  • Soruda verilen seçeneklerden “B) Kaynak - Mesaj - Kanal - Alıcı” ifadesi iletişim süreci kavramına aittir, öğrenme-öğretme sürecinin temel değişkeni değildir.

Öğrenme-öğretme sürecinde en temel değişkenler; öğrenci, hedef, içerik ve süreçtir.

Doğru cevap: D) Öğrenci - Hedef - İçerik - Süreç

İçindekiler

1. Öğrenme-Öğretme Sürecinin Temel Değişkenleri
  2. Seçeneklerin Analizi
  3. Karşılaştırma Tablosu: Öğrenme-Öğretme Süreci ve İletişim Süreci
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Öğrenme-Öğretme Sürecinin Temel Değişkenleri

Öğrenme-öğretme süreci, öğrencide davranış değişikliği sağlamak amacıyla yapılan planlı ve sistematik etkinliklerin bütünüdür. Bu sürecin temel değişkenleri şunlardır:

• Öğrenci: Öğrenme eyleminde bulunan kişi, bireyin özellikleri, ön bilgisi, öğrenme kapasitesi süreci doğrudan etkiler.
  • Hedef: Öğrenme sonunda ulaşılması amaçlanan davranış ya da bilgi düzeyi. Amaçların net belirlenmesi öğrenmenin yönünü belirler.
  • İçerik: Öğretilecek konu, bilgi ve becerilerdir. İçerik, öğrencinin ihtiyacı ve hedeflere uygun olmalıdır.
  • Süreç: Öğrenmenin gerçekleştiği yöntem, teknik, etkinlik ve uygulamalar. Etkili süreç, hedef ve içerikle uyumlu olmalıdır.

Bu değişkenler birbirleriyle etkileşim göstererek öğrenme-öğretme faaliyetinin başarısını belirler.

:light_bulb: Pro Tip: Öğrenme sürecinde odaklanılması gereken ilk şey, hedeflerin net ve ölçülebilir olarak belirlenmesidir. Hedef olmadan ne içerik ne de süreç tam anlamıyla planlanamaz.

Seçeneklerin Analizi

Seçenek İçerik Doğruluk
A) Öğrenci - Okul - Materyal - Alıcı Öğrenci doğru; okul, materyal süreçle bağlantılı ancak “alıcı” işlem dışı Yanlış
B) Kaynak - Mesaj - Kanal - Alıcı Bu terimler iletişim süreci modelinden (Shannon-Weaver) gelir Yanlış
C) Öğrenci - Öğretim Programı - Okul Öğrenci ve öğretim programı doğru; “okul” ortam/süreç unsuru ama eksik Yanlış
D) Öğrenci - Hedef - İçerik - Süreç Öğrenme öğretme sürecinin en temel değişkenlerini verir Doğru
E) Girdi - İşlem - Çıktı - Dönüt Bunlar genel sistem teorisi terimleri, ancak öğrenme-öğretme süreç değişkeni değil Yanlış

Karşılaştırma Tablosu: Öğrenme-Öğretme Süreci ve İletişim Süreci

Özellik Öğrenme-Öğretme Süreci İletişim Süreci
Amaç Davranış değişikliği sağlamak Bilgi veya mesaj iletmek
Temel Değişkenler Öğrenci, Hedef, İçerik, Süreç Kaynak, Mesaj, Kanal, Alıcı
Süreç Planlama ve öğretim faaliyetleri Mesajın kodlanması ve iletilmesi
Çıktı Öğrenme ve beceri kazanımı Anlama ve geri bildirim

Özet Tablo

Unsur Detay
Temel değişkenler Öğrenci, hedef, içerik, süreç
Yanlış kavram Kaynak, mesaj, kanal, alıcı (iletişim süreci)
Süreç odaklılık Davranış değişikliği (öğrenme hedefi)

Sık Sorulan Sorular

1. Öğrenme-öğretme süreci neden temel değişkenlere ihtiyaç duyar?
Temel değişkenler, öğrenme sürecini planlamada ve uygulamada rehberlik eder. Her biri öğrenme etkinliğinin farklı bir yönünü temsil eder ve başarılı sonuç için dengeli olmalıdır.

2. Kaynak-Mesaj-Kanal-Alıcı kavramı ne anlama gelir?
Bunlar iletişim sürecinin unsurlarıdır. Kaynak mesajı hazırlar, kanal iletir, alıcı ise mesajı alır ve işler. Öğrenme sürecinin tamamı değil, sadece iletişim kısmıdır.

3. Hedef nasıl belirlenir?
Hedefler, öğrenenin ihtiyaçlarına ve öğretim amacına göre açık ve ölçülebilir şekilde yazılmalıdır. Bu hedefler davranış değişikliğini somutlaştırır.

Sonraki Adımlar

Bu konuyu pekiştirmek için isterseniz “Öğrenme Hedeflerinin Yazılması ve Takibi” hakkında detaylı rehber hazırlayabilirim. İlgilenir misiniz?

@Meryem70

Öğrenme-öğretme sürecini planlamada dikkate alınması gereken en temel değişkenler hangileridir?

• Öğrenci, Hedef, İçerik ve Süreç, öğrenme planlamanın çekirdek bileşenleridir.
  • “Girdi-İşlem-Çıktı-Dönüt” modeli sistem yaklaşımıdır; öğretim planlamada doğrudan değişken sayılmaz.
  • “Kaynak-Mesaj-Kanal-Alıcı” iletişim sürecine odaklanır; öğrenme-öğretme değişkenlerini kapsamaz.

Doğru cevap D seçeneğidir: Öğrenci – Hedef – İçerik – Süreç.

İçindekiler

1. Doğru Cevap Detayı
  2. Temel Değişkenler Açıklaması
  3. Seçeneklerin Karşılaştırılması
  4. Özet Tablosu
  5. SSS

1. Doğru Cevap Detayı

D seçeneği, öğrenme-öğretme sürecinin planlanmasında:

• Öğrenci: Hedef kitle analizini sağlar.
  • Hedef: Öğrenme çıktılarıdır; ne bilip yapacaklarını netleştirir.
  • İçerik: Hedeflere ulaşmak için kullanılacak bilgi ve materyallerdir.
  • Süreç: Öğretim stratejileri ve etkinliklerin akışıdır.

2. Temel Değişkenler Açıklaması

• Öğrenci: Ön bilgisi, ilgi ve ihtiyaçları belirler.
  • Hedef: Davranış değişikliğinin yönünü çizer; ölçülebilir, spesifik olmalıdır.
  • İçerik: Hedefle uyumlu, güncel ve yapılandırılmış bilgi demetidir.
  • Süreç: Etkinlikler, yöntem ve tekniklerle öğrenme deneyimini şekillendirir.

3. Seçeneklerin Karşılaştırılması

Seçenek Kapsadığı Değişkenler Planlama Uygunluğu
A Öğrenci – Okul – Materyal – Alıcı Materyal ağırlıklı; hedef ve süreç eksik.
B Kaynak – Mesaj – Kanal – Alıcı İletişim süreci; öğretim planlamaya doğrudan uymaz.
C Öğrenci – Öğretim Programı – Okul Program odaklı; süreç ve içerik belirsiz.
D (✓) Öğrenci – Hedef – İçerik – Süreç Öğrenme planlamanın temel bileşenleri.
E Girdi – İşlem – Çıktı – Dönüt Sistem yaklaşımı; geneldir, planlama değişkeni değil.

4. Özet Tablosu

Değişken Tanım
Öğrenci Hedef kitle; ön bilgi, ihtiyaç ve motivasyon kaynakları.
Hedef Davranış değişikliği; ölçülebilir öğrenme çıktıları.
İçerik Hedefe yönelik bilgi, etkinlik ve materyal bütünlüğü.
Süreç Öğretim stratejileri, yöntem ve zamanlama planlaması.

5. SSS

S1: Öğrenme-öğretme sürecinin aşamaları nelerdir?
C1: Analiz (Öğrenci, İhtiyaç), Tasarım (Hedef, İçerik), Geliştirme, Uygulama ve Değerlendirme.

S2: “Girdi-İşlem-Çıktı” modeli ne zaman kullanılır?
C2: Eğitim programlarının genel sistem değerlendirmesinde; planlamadan ziyade kalite kontrolünde.

S3: Hedef yazarken dikkat edilmesi gereken kriterler nelerdir?
C3: SMART (Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi, Zamanlı).

S4: Süreç planlamasında hangi öğretim yöntemleri tercih edilebilir?
C4: Anlatım, tartışma, problem çözme, proje tabanlı öğrenme vb., öğrenci profiline göre seçilir.

Bu değişkenleri kullanarak basit bir ders planı örneği oluşturmak ister misiniz? @Meryem70