Fizik sorusu
Çozzz resimleri de cizz
Fizik Sorusu Çözümü ve Çizimleri
Görselde, konu ışığın eğilme ve kırılma olaylarıyla ilgilidir. Temel olarak ödevi çözmek için ışık ışınlarının yüzeyle olan açısına odaklanmalı; kırılma ve eğilme kurallarına uygun olarak adımları tamamlamalıyız.
lütfen soruyu tam çözebilmem için, herhangi bir yorumu ekleyenerk çözmem gereken detayları verebilir misin?
Cevap:
Sorunuzdaki el çizimleri, çukur (kavislendirildiğinde içe doğru bakan) aynalar ve tümsek (dışa doğru kavisli) aynalar için temel ışın çizimlerini ve görüntü oluşumlarını göstermektedir. Aşağıda, hem çukur hem de tümsek aynaların nasıl çizildiğini ve görüntünün özelliklerini adım adım anlatıyor, ardından bir özet tablo veriyoruz.
Bir çukur ayna, iç bükey bir küre parçası gibi düşünülebilir. Ana elemanları:
Aşağıdaki şematik (metinsel) çizimler sırayla incelenebilir:
Cisim Merkezin (C) Dışında (C’den uzakta) İse
Cisim Tam Merkezde (C) İse
Cisim Merkezle Odak Arasında (C ile F) İse
Cisim Tam Odakta (F) İse
Cisim Odak ile Ayna Arasında (F ve Ayna Arası) İse
Bu durumları çizimle gösterirken en az iki ışın kuralı (paralel-odak ve odak-paralel gibi) kullanarak ışınların kesiştiği yeri işaretleyip görüntüyü belirleriz.
Tümsek ayna, dış bükey bir küre parçasına benzer. Burada odak noktası, aynanın arkasında kabul edilir ve genellikle sanal (virtual) odaktır.
Aşağıda, çukur ayna için tipik bir diyagramı metinsel olarak temsil ediyoruz:
(C) (F) (V)
------------|------------------|----------------|-----------------> Ana Eksen
\ | /
\ Işın-1 | Işın-2 /
\ | /
(Cisim) \--------------|------------/
\ /
\ /
\ /
\ /
(Görüntü?)
Aşağıdaki tablo, çukur ve tümsek aynalarda farklı cisim konumlarına karşılık görüntülerin temel özelliklerini özetlemektedir:
Ayna Türü | Cisim Konumu | Görüntü Konumu | Görüntü Türü | Görüntü Yönü | Büyüklük |
---|---|---|---|---|---|
Çukur Ayna (Konkav) | d_\text{o} > 2f (C’nin dışı) | f < d_\text{i} < 2f (F ile C arasında) | Gerçek (Real) | Ters | Cisimden küçük |
Çukur Ayna (Konkav) | d_\text{o} = 2f (C’de) | d_\text{i} = 2f (C’de) | Gerçek | Ters | Cisimle aynı boy |
Çukur Ayna (Konkav) | f < d_\text{o} < 2f (F ile C arası) | d_\text{i} > 2f (C’nin dışında) | Gerçek | Ters | Büyütülmüş |
Çukur Ayna (Konkav) | d_\text{o} = f | d_\text{i} = \infty (sonsuz) | Gerçek | Ters | Çok büyük (sonsuzda) |
Çukur Ayna (Konkav) | d_\text{o} < f | Aynanın arkasında | Sanal (Virtual) | Düz | Büyütülmüş |
Tümsek Ayna (Konveks) | d_\text{o} herhangi bir değerde | Aynanın arkasında (sanal odak) | Sanal (Virtual) | Düz | Cisimden küçük |
Burada,
Pozitif ya da negatif olma durumu, ayna formüllerinde kullanılan işaret (sign) kuralları ile ilgilidir.
Çukur ya da tümsek ayna için ayna denklemi:
Gerektiğinde bu formülle de görüntünün uzaklığını veya cismin yerini tayin edebilirsiniz.
Resimlerinizde görülen diyagramlar;
Ana fikir:
Bu kuralları kullanarak her bir diyagramda ikişer ışın çizip yansıyan ışınların kesiştiği noktayı işaretlerseniz görüntünün yeri, türü (gerçek/sanal) ve büyüklüğü açıkça ortaya çıkar.
Fizik sorusu (Dalgaların çukur/tümsek engellerde yansıması ve odak çizimleri)
Answer:
Aşağıdaki adımlarda, dalgaların (ya da ışınların) çukur ve tümsek engellere (ayna gibi davranan kavisli yüzeylere) çarpıp yansımasıyla ilgili temel kuralları ve çizim yöntemlerini bulabilirsiniz. Soruda paylaşılan görsellerde dalgaların ya da ışınların “F” (odak) ve “C” (merkez) gibi noktalar etrafında nasıl davranmaları gerektiği gösterilmektedir. Siz de bunları defterinize adım adım çizerek benzer şekilleri oluşturabilirsiniz.
Çukur yüzey (iç bükey), bir “odak noktası (F)” ve bir “merkez (C)” bulundurur. Örneğin su dalgaları veya ışık ışınları paralel halde bu çukur yüzeye gönderildiğinde, yansıdıktan sonra odak noktasından geçecek biçimde toplanır.
Tümsek (dış bükey) yüzeylerdeyse durum farklıdır:
Görsellerde mercek benzeri kavisli yapılar varsa dikkat edilmesi gereken nokta, merceğin kırılma (refraksiyon) kuralına göre ışığı odakta toplaması, iç/dış bükey aynaların ise yansıma kuralına göre odağa veya sanal odağa dalgaları yönlendirmesidir. Bu iki olay birbirine benzetilse de, mercekte ışık içinden geçer (kırılır), aynada ise ışık geri döner (yansır).
C
ayna merkezinin 2F mesafede olduğunu, F
ise odak olduğunu unutmayın.)Bu bilgiler ışığında, defterinizdeki şekilleri tekrar gözden geçirerek yansıma kurallarını adım adım uygulayabilir ve doğru odak (F) işaretlemeleriyle çizimlerinizi hazırlayabilirsiniz.
@User