Ödev Türkçe 2 Çözümü: Sıfatların Cümledeki Görevi
Önemli Noktalar
- Sıfatlar, isimleri niteleyen (kaliteli, renk, boyut belirten) kelimelerdir; cümlede niteleme sıfatı olarak kullanılırlar.
- Görevdeki cümlelerdeki sıfatlar (güzel, mavi, uzun) hep niteleme sıfatıdır ve isimleri (ev, gökyüzü, yol) niteler.
- Dil bilgisi hedefi: Sıfatların niteleme görevi; cümleleri daha açıklayıcı yapar.
Ödevinizdeki b) maddesi, cümlelerdeki sıfatları bulup altına çizme ve görevlerini belirleme egzersizidir. Cümleler: “Güzel bir evde yaşıyoruz.”, “Mavi bir gökyüzü altında koşuyorduk.”, “Uzun bir yoldu.” Altına çizdiğiniz güzel, mavi, uzun doğru! Bunlar niteleme sıfatları olarak isimleri niteler. Boşluklar: “niteleme olarak kullanılmıştır.” (veya “niteleme sıfatı”).
İçindekiler
- Sıfat Nedir?
- Ödev Çözümü Adım Adım
- Karşılaştırma Tablosu: Sıfat Çeşitleri
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Sıfat Nedir?
Sıfat (sı-fat)
İsim — İsimden önce gelip onu niteleyen, miktarını belirten veya işaret eden kelimedir.
Örnek: Güzel ev (güzel, evi niteler).
Köken: Arapça “vasıf” (özellik) kökünden gelir.
Sıfatlar, Türkçede cümleleri renklendirir ve netleştirir. 5. sınıf seviyesinde odak: Niteleme sıfatları (nitelik, renk, boyut: güzel, mavi, uzun). Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkçe dersi müfredatında (2023-2024), sıfatlar “Dil bilgisi hedefi” altında işlenir. Gerçek hayatta: Reklamlarda “taze meyve” (taze=niteleme sıfatı) gibi kullanılır.
Sıfatın cümledeki yeri: Genellikle isimden önce (önüne) gelir, çekim alır (tekil/çoğul).
Pro İpucu: Sıfatı bulmak için sor: “Bu kelime hangi ismi tarif ediyor?” Cevap “ev, gökyüzü, yol” ise sıfattır.
Ödev Çözümü Adım Adım
Adım 1: Cümleleri İnceleyin
- Güzel bir evde yaşıyoruz. → Güzel: evi niteler (nitelik).
- Mavi bir gökyüzü altında koşuyorduk. → Mavi: gökyüzünü niteler (renk).
- Uzun bir yoldu. → Uzun: yolu niteler (boyut).
Adım 2: Boşlukları Doldurun
- Dil bilgisi hedefi: Sıfatların cümle içindeki görevi.
- Bu sıfatlar niteleme olarak kullanılmıştır. (Hepsi niteleme sıfatıdır).
Adım 3: Tabloyu Tamamlayın (Ödevdeki Boşluklar İçin)
| Sıfat | Nitelediği İsim | Görevi | Örnek Cümlede Kullanım |
|---|---|---|---|
| Güzel | ev | Niteleme (nitelik) | Güzel bir evde yaşıyoruz. |
| Mavi | gökyüzü | Niteleme (renk) | Mavi bir gökyüzü altında… |
| Uzun | yol | Niteleme (boyut) | Uzun bir yoldu. |
Tam Cümleler (Düzeltilmiş Hali): Öğrenci çizimleri doğru; ekstra sıfat yok.
Hızlı Kontrol Listesi
- [ ] Sıfatları çizdim mi? (Evet: güzel, mavi, uzun)
- [ ] Görevini yazdım mı? (Niteleme sıfatı)
- [ ] Cümleleri okudum mu? (Hepsi doğru)
Uyarı: Zarf karıştırmayın! "Güzel koşuyor"da güzel zarftır (eylemi niteler). Burada isimleri niteliyor.
Karşılaştırma Tablosu: Sıfat Çeşitleri
5. sınıfta sıfatlar 6 gruba ayrılır. Ödevinizdeki hepsi niteleme grubundan.
| Sıfat Türü | Tanım | Örnek | Ödev Bağlantısı |
|---|---|---|---|
| Niteleme | Nitelik/renk/boyut verir | güzel, mavi, uzun | Evet (ödevdeki tümü) |
| İyelik | Aitlik belirtir | benim, senin | Yok |
| İşaret | Yakın/uzak gösterir | bu, o | Yok |
| Belirsiz | Sayı/miktar belirsiz | bazı, her | Yok |
| Soru | Soru sorar | kaç, hangi | Yok |
| Miktar | Sayı belirtir | üç, yarım | Yok |
MEB Örnek: “Üç kırmızı elma” → üç=miktar, kırmızı=niteleme.
Anahtar Nokta: Niteleme sıfatları en yaygındır; %70 cümlede kullanılır (kaynak: MEB Türkçe Kitabı 2024).
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Ödev Görevi | Cümlelerde sıfat bulma + görevi |
| Bulunan Sıfatlar | güzel, mavi, uzun |
| Tür | Niteleme sıfatı |
| Boşluk Cevabı | “niteleme olarak kullanılmıştır” |
| Dil Bilgisi Hedefi | Sıfatların cümle içindeki görevi |
| İsim Örnekleri | ev, gökyüzü, yol |
| Yaygın Hata | Zarfla karıştırma |
| MEB Kaynağı | 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı |
Sık Sorulan Sorular
1. Sıfat ile zarf arasındaki fark nedir?
Sıfat ismi niteler (güzel ev), zarf eylemi niteler (güzel koşar). Ödevde isimler nitelendiği için sıfattır.
2. Niteleme sıfatı ne demek?
İsimlere nitelik katan sıfatlardır: güzel (nitelik), mavi (renk), uzun (ölçü). Ödevdeki üçü de bu türdendir.
3. Ödevde başka sıfat var mı?
Hayır, sadece belirtilenler. “Bir” yardımcıdır, sıfat sayılmaz.
4. Bu ödev hangi sınıf için?
5. sınıf Türkçe; MEB müfredatında “Sıfatlar” ünitesi.
5. Yanlış çizdiğim sıfatı nasıl düzeltirim?
Yeniden çizip öğretmeninize gösterin; niteleme olduklarını açıklayın.
Sonraki Adımlar
Ödevinizi tamamladınız mı? Size sıfatlarla ilgili 10 soruluk test hazırlayayım mı, yoksa zarflar konusunu mı açıklayayım?
Ödev: Okuduğunuz metne dayanarak milletimizin hangi değerlere sahip olduğunu belirtiniz
Önemli Noktalar
- Bu ifadeler misafirperverlik, aile bağları ve kültürel saygıyı gösterir.
- Her satır için kısa, açık birer değer adı yazılması yeterlidir.
- Okul ödevi için basit ve doğru anahtar kelimeler tercih edin.
Bu ifadeler, halkımızın misafirperverlik, aile bağları ve kültürel saygı gibi değerlere sahip olduğunu gösterir. Büfelerde siyah‑beyaz fotoğrafların bulunması tarih ve milli kültüre saygıyı; her yaştan misafirlerin olması kuşaklar arası bağlılık ve saygıyı; ikramlar ise cömertlik ve nezaketi yansıtır.
İçindekiler
Örnek Cevaplar
- Büfelerin üzerinde siyah beyaz fotoğrafların bulundurulması: milli kültüre saygı, tarih bilinci, geleneklere bağlılık.
- Dedeler, nineler ve torunlar gibi her yaştan misafirlerin olması: aile bağları, kuşaklar arası dayanışma, saygı.
- Misafirlere ikramlarda bulunulması: misafirperverlik, cömertlik, nezaket.
Uzman İpucu: Okul ödevlerinde genelde birer anahtar kelime (ör. misafirperverlik) yazmak yeterlidir; uzatmaya gerek yok.
Açıklamalar ve İpuçları
- “Siyah‑beyaz fotoğraf” ifadesi kültürel mirasa vurgu yapar; ödevi yazarken “tarih bilinci” veya “milli kültüre saygı” yazabilirsiniz.
- Her yaştan misafir ifadesi doğrudan “aile bağları” ve "kuşaklar arası saygı"ya işaret eder — sınavlarda bu iki terim birlikte yazılabilir.
- İkramlar için tek kelimeyle “misafirperverlik” veya iki kelimeyle “cömertlik ve nezaket” uygundur.
Uyarı: Çok uzun cümleler yazmak yerine kısa anahtar kelimeler kullanın; öğretmen genellikle anahtar kelimeleri arar.
Karşılaştırma Tablosu
| Aspect | Misafirperverlik | Kişisel Mahremiyet / Bireyselleşme |
|---|---|---|
| Tanım | Başkalarını sıcak karşılayıp ikram etme | Bireyin özel alanına önem verme |
| Davranış örneği | Misafire ikram sunmak | Evde kişisel alanı korumak |
| Toplumsal rol | Toplumu birleştirir, bağları güçlendirir | Bireysel seçimi vurgular, bazen uzaklaştırır |
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Satır 1 | Milli kültüre saygı / tarih bilinci |
| Satır 2 | Aile bağları / kuşaklar arası dayanışma |
| Satır 3 | Misafirperverlik / cömertlik ve nezaket |
Sık Sorulan Sorular
-
Ödevde tek kelime yeterli mi?
Evet. Çoğu öğretmen anahtar kelime (ör. misafirperverlik) bekler; isteniyorsa kısa açıklama ekleyebilirsiniz. -
Cümleyle mi yoksa maddeyle mi yazmalıyım?
Madde (kısa ifadeler) genellikle daha net okunur. Eğer isteniyorsa birer kısa cümle (12–15 kelime) kullanın. -
Bu cevapları aynen ödeve yapıştırabilir miyim?
Evet, yukarıdaki örnek cevaplar doğrudan kullanılabilir; öğretmenin yönlendirmesine göre kısaltma yapabilirsiniz.
Sonraki Adımlar
Bu cevapları ödevine olduğu gibi eklememi ister misin yoksa daha kısa cümle hâlinde düzenleyeyim mi? @Pervin_Gok