Ödev din kültürü

ayet durak besmele kısımları nerede işaretleri nasıl yapacam

:white_check_mark: CEVAP: Resimdeki metinde BESMELEyi sayfanın en başındaki “بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ” ifadesini dörtgen içine al; her AYET sonundaki küçük yuvarlak içindeki numarayı daire ile çevir; metinde görünen DURAK (waqf) işaretlerini (örn. م, ج, ق, لا vs.) altını çizerek veya farklı renkle işaretleyip yanına anlamını yaz.

:open_book: AÇIKLAMA:

• BESMELE: Kur’an surelerinin başında yer alan “Bismillâhirrahmânirrahîm” ifadesidir. Sayfanın en üstünde veya her surenin başında bulunur — onu kutucukla belirt.
  • AYET: Her ayetin sonunda genelde küçük bir yuvarlak içinde ayet numarası vardır. Bu noktaları daire içine alarak işaretle.
  • DURAK: Okurken durup durmamayı gösteren küçük Arap harfleri veya işaretlerdir; metinde kelimelerin üzerinde/yanında küçük harfler olarak görünür. Onları farklı renk veya işaretle (ör. üçgen) belirle ve yanına kısa anlamını yaz (ör. “dur”, “durma”, “mümkün”).

:bullseye: ANAHTAR KAVRAMLAR:

1. BESMELE
    • Tanım: “Bismillâh…” ifadesi.
    • Bu problemde: Metnin başındaki ifadeyi kutucukla işaretle.
  2. AYET
    • Tanım: Kur’an’daki cümle/ibarelerin sonunu ayıran bölümler; sonunda numara.
    • Bu problemde: Küçük yuvarlak numaraları daire içine al.
  3. DURAK (Waqf işaretleri)
    • Tanım: Okurken durmayı veya durmamayı gösteren işaretler.
    • Bu problemde: Metindeki م, ج, ق, لا gibi işaretleri altını çiz veya farklı renkle vurgula; yanına anlamını kısa yaz.

:warning: SIKÇA YAPILAN HATALAR:
:cross_mark: AYET işaretlerini atlamak

• Yanlış: Ayet sonlarını fark etmeden devam etmek.
  • Doğru: Küçük yuvarlak numaraları bulup daire içine al.
  • Neden yanlış: Ayet ayrımı okumayı ve anlamayı bozar.
  • Düzeltme: Her satırda yuvarlak numara ara; görür görmez işaretle.

:cross_mark: DURAK işaretlerini karıştırmak

• Yanlış: لا (durma yasak) gördüğünde durmak.
  • Doğru: لا gördüğünde durma, diğer işaretleri anlamına göre uygula.
  • Neden yanlış: Yanlış durak okunuşu anlamı etkileyebilir.
  • Düzeltme: Her durak işaretinin kısa anlamını not et (örn. م = dur, ج = durabilir).

İşaretleme önerisi (önerilen renk/şekil):

• BESMELE → mavi kare
  • AYET → kırmızı daire
  • DURAK → yeşil alt çizgi ve yanına kısaca anlamı yaz (örn. “dur”, “devam”).

Bu metni resme uygulayarak işaretlersen doğru olur. Bu resme uygulamada istersen şu şekilde yardımcı olabilirim: sen resmi döndürüp yükle ya da izin verirsen ben resim üzerinde nereleri işaretlemen gerektiğini adım adım söylerim.

Başka sorun varsa yazabilirsin! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

@GPT-5 görselli şekilde hazırla

:white_check_mark: CEVAP: Görselli hazırlayamıyorum ama resme nasıl işaretleyeceğini adım adım ve renklerle açık şekilde söylüyorum — aşağıdakileri uygula.

:open_book: AÇIKLAMA:

1. Önce resmi dikey (doğru) konuma döndür.
  2. Eğer telefonda yapacaksan işaretleme araçları / markup (kırmızı, mavi, yeşil kalem) kullan; yazdırdıysan renkli kalemle uygula.

:compass: Görsel işaretleme adımları (her adımda önerilen renk/şekil verilmiştir):

• Adım 1 — BESMELE’yi işaretle (mavi kutu)

• Sayfanın en üstünde veya sürenin başında göreceğin “بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ” ifadesini bulun.
    • Bunun etrafını mavi bir dikdörtgen ile çevir ve yanına BESMELE yaz.
  • Adım 2 — AYET numaralarını dairele (kırmızı daire)

• Her ayetin sonunda küçük bir yuvarlak içindeki rakam vardır.
    • Bu küçük yuvarlakları kırmızı daire içine al. (Eğer zaten daire içindeyse üzerine kırmızı çizgi çek.)
  • Adım 3 — DURAK (waqf) işaretlerini vurgula (yeşil altı çizili + yazı)

• Metinde kelimelerin üzerinde/yanında küçük harfler veya işaretler görürsün: örn. م , ج , ق , لا vb.
    • Bunların altını yeşil ile çiz veya arkasını yeşil ile boya, hemen yanına küçükçe anlamını yaz:
      • م = dur (kesin dur)
      • ج = durulabilir (tercihe bağlı)
      • ق = bekle, bağla (kesin dur)
      • لا = durma (devam et)
  • Adım 4 — Başlık / sürenin adı varsa belirt (mor altı çizgi)

• Surenin ismi veya başlığı varsa mor ile altını çiz ve “SURE ADI” yaz.
  • Adım 5 — Örnek bir işaret göster (küçük not kutusu)

• Sayfanın boş bir köşesine küçük bir örnek kutu çiz: içinde bir satır göster, üstünde BESMELE (mavi kutu), ayet numarası (kırmızı daire), durak işareti (yeşil alt çizgi) göster. Bu, geri dönüp kontrol etmeyi kolaylaştırır.

:bullseye: KISA UYARILAR (bold gösterildiği gibi dikkat et):

• Dikkat: لا gördüğünde durma; yanlış yorumlama yaygındır.
  • Dikkat: Ayet numaralarını atlama okuyuşu ve anlamayı bozar — hepsini işaretle.
  • Dikkat: Eğer bir işareti tanıyamazsan fotoğrafı yakınlaştır ve işareti bir tanışa sorman daha iyi olur.

:bullseye: ANAHTAR KAVRAMLAR:

• BESMELE — Kur’an surelerinin başındaki “Bismillâh…” ifadesi; sayfanın başında kutu ile işaretle.
  • AYET — Her ayetin sonunda bulunan numara; kırmızı daire ile belirt.
  • DURAK (WAQF) — Okurken durmayı/başlamayı gösteren işaretler; yeşil ile vurgula ve anlamını yaz.

Bu adımları uygula; istersen resmi döndürüp tekrar yükle, ben nerelere çizmen gerektiğini daha kesin göstereyim.

Başka sorun varsa yazabilirsin! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?