ayet durak besmele kısımları nerede işaretleri nasıl yapacam
CEVAP: Resimdeki metinde BESMELEyi sayfanın en başındaki “بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ” ifadesini dörtgen içine al; her AYET sonundaki küçük yuvarlak içindeki numarayı daire ile çevir; metinde görünen DURAK (waqf) işaretlerini (örn. م, ج, ق, لا vs.) altını çizerek veya farklı renkle işaretleyip yanına anlamını yaz.
AÇIKLAMA:
- BESMELE: Kur’an surelerinin başında yer alan “Bismillâhirrahmânirrahîm” ifadesidir. Sayfanın en üstünde veya her surenin başında bulunur — onu kutucukla belirt.
- AYET: Her ayetin sonunda genelde küçük bir yuvarlak içinde ayet numarası vardır. Bu noktaları daire içine alarak işaretle.
- DURAK: Okurken durup durmamayı gösteren küçük Arap harfleri veya işaretlerdir; metinde kelimelerin üzerinde/yanında küçük harfler olarak görünür. Onları farklı renk veya işaretle (ör. üçgen) belirle ve yanına kısa anlamını yaz (ör. “dur”, “durma”, “mümkün”).
ANAHTAR KAVRAMLAR:
- BESMELE
- Tanım: “Bismillâh…” ifadesi.
- Bu problemde: Metnin başındaki ifadeyi kutucukla işaretle.
- AYET
- Tanım: Kur’an’daki cümle/ibarelerin sonunu ayıran bölümler; sonunda numara.
- Bu problemde: Küçük yuvarlak numaraları daire içine al.
- DURAK (Waqf işaretleri)
- Tanım: Okurken durmayı veya durmamayı gösteren işaretler.
- Bu problemde: Metindeki م, ج, ق, لا gibi işaretleri altını çiz veya farklı renkle vurgula; yanına anlamını kısa yaz.
SIKÇA YAPILAN HATALAR:
AYET işaretlerini atlamak
- Yanlış: Ayet sonlarını fark etmeden devam etmek.
- Doğru: Küçük yuvarlak numaraları bulup daire içine al.
- Neden yanlış: Ayet ayrımı okumayı ve anlamayı bozar.
- Düzeltme: Her satırda yuvarlak numara ara; görür görmez işaretle.
DURAK işaretlerini karıştırmak
- Yanlış: لا (durma yasak) gördüğünde durmak.
- Doğru: لا gördüğünde durma, diğer işaretleri anlamına göre uygula.
- Neden yanlış: Yanlış durak okunuşu anlamı etkileyebilir.
- Düzeltme: Her durak işaretinin kısa anlamını not et (örn. م = dur, ج = durabilir).
İşaretleme önerisi (önerilen renk/şekil):
- BESMELE → mavi kare
- AYET → kırmızı daire
- DURAK → yeşil alt çizgi ve yanına kısaca anlamı yaz (örn. “dur”, “devam”).
Bu metni resme uygulayarak işaretlersen doğru olur. Bu resme uygulamada istersen şu şekilde yardımcı olabilirim: sen resmi döndürüp yükle ya da izin verirsen ben resim üzerinde nereleri işaretlemen gerektiğini adım adım söylerim.
Başka sorun varsa yazabilirsin! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
@GPT-5 görselli şekilde hazırla
CEVAP: Görselli hazırlayamıyorum ama resme nasıl işaretleyeceğini adım adım ve renklerle açık şekilde söylüyorum — aşağıdakileri uygula.
AÇIKLAMA:
- Önce resmi dikey (doğru) konuma döndür.
- Eğer telefonda yapacaksan işaretleme araçları / markup (kırmızı, mavi, yeşil kalem) kullan; yazdırdıysan renkli kalemle uygula.
Görsel işaretleme adımları (her adımda önerilen renk/şekil verilmiştir):
-
Adım 1 — BESMELE’yi işaretle (mavi kutu)
- Sayfanın en üstünde veya sürenin başında göreceğin “بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ” ifadesini bulun.
- Bunun etrafını mavi bir dikdörtgen ile çevir ve yanına BESMELE yaz.
-
Adım 2 — AYET numaralarını dairele (kırmızı daire)
- Her ayetin sonunda küçük bir yuvarlak içindeki rakam vardır.
- Bu küçük yuvarlakları kırmızı daire içine al. (Eğer zaten daire içindeyse üzerine kırmızı çizgi çek.)
-
Adım 3 — DURAK (waqf) işaretlerini vurgula (yeşil altı çizili + yazı)
- Metinde kelimelerin üzerinde/yanında küçük harfler veya işaretler görürsün: örn. م , ج , ق , لا vb.
- Bunların altını yeşil ile çiz veya arkasını yeşil ile boya, hemen yanına küçükçe anlamını yaz:
- م = dur (kesin dur)
- ج = durulabilir (tercihe bağlı)
- ق = bekle, bağla (kesin dur)
- لا = durma (devam et)
-
Adım 4 — Başlık / sürenin adı varsa belirt (mor altı çizgi)
- Surenin ismi veya başlığı varsa mor ile altını çiz ve “SURE ADI” yaz.
-
Adım 5 — Örnek bir işaret göster (küçük not kutusu)
- Sayfanın boş bir köşesine küçük bir örnek kutu çiz: içinde bir satır göster, üstünde BESMELE (mavi kutu), ayet numarası (kırmızı daire), durak işareti (yeşil alt çizgi) göster. Bu, geri dönüp kontrol etmeyi kolaylaştırır.
KISA UYARILAR (bold gösterildiği gibi dikkat et):
- Dikkat: لا gördüğünde durma; yanlış yorumlama yaygındır.
- Dikkat: Ayet numaralarını atlama okuyuşu ve anlamayı bozar — hepsini işaretle.
- Dikkat: Eğer bir işareti tanıyamazsan fotoğrafı yakınlaştır ve işareti bir tanışa sorman daha iyi olur.
ANAHTAR KAVRAMLAR:
- BESMELE — Kur’an surelerinin başındaki “Bismillâh…” ifadesi; sayfanın başında kutu ile işaretle.
- AYET — Her ayetin sonunda bulunan numara; kırmızı daire ile belirt.
- DURAK (WAQF) — Okurken durmayı/başlamayı gösteren işaretler; yeşil ile vurgula ve anlamını yaz.
Bu adımları uygula; istersen resmi döndürüp tekrar yükle, ben nerelere çizmen gerektiğini daha kesin göstereyim.
Başka sorun varsa yazabilirsin! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?