Siyaset felsefesi sorularını doğru şekilde cevapla. sırasıyla cevapları yaz. örneğin 1. soru C\1 2.soru A gibi
Siyaset Felsefesi Sorularının Çözümü
Görselde yer alan siyaset felsefesi sorularını tek tek analiz ederek doğru yanıtları ve gerekçelerini aşağıda bulabilirsin.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — 1. Sorunun Analizi
Soru, bir feministin neden pozitif ayrımcılığa itiraz edebileceğini sormaktadır. Bazı feminist yaklaşımlar, pozitif ayrımcılığın kadınları “yardıma muhtaç” veya “erkeklerden daha zayıf” bir konumda ön kabulle ele aldığını, bunun da cinsiyet hiyerarşisini pekiştirdiğini savunur.
- Cevap: C) Kadınların erkekler karşısında aşağı bir durumda olduklarının kabulü anlamına geleceğinden
Adım 2 — 2. Sorunun Analizi
Hobbes’ta “doğal özgürlük hakkı”, otoritenin olmadığı doğa durumunda bireyin kendi varlığını korumak için her şeyi yapma yetkisini ifade eder.
- Cevap: A) Kişiler kendilerini korumak için istedikleri gibi davranabilirler.
Adım 3 — 3. Sorunun Analizi
Metinde “eski ahlaki gelenekleri paramparça etmeden önce çok dikkatli olunması gerektiği” vurgulanmaktadır. Bu, değişime karşı temkinli olan ve geleneksel kurumların korunmasını savunan muhafazakâr düşüncenin (özellikle Edmund Burke ekolü) temel özelliğidir.
- Cevap: B) Muhafazakâr
Adım 4 — 4. Sorunun Analizi
Hobbes ve Locke arasındaki temel farklardan biri doğa durumundaki “yasa” anlayışıdır. Locke, doğa durumunda bile Tanrı vergisi bir “doğa yasası” (akıl yasası) olduğunu ve bunun ahlaki bir bağlayıcılığı olduğunu savunurken, Hobbes doğa durumunu “herkesin herkesle savaşı” olarak görür ve nesnel bir ahlaki yasadan söz etmez.
- Cevap: A) Ahlaki yasanın varlığı
Adım 5 — 5. Sorunun Analizi
Locke’un mülkiyet kuramı; emek karıştırma, hayatta kalma ve çalışkanlık gibi temellere dayanır. “Katma değer” kavramı daha çok modern iktisadi bir terimdir ve Locke’un mülkiyeti meşrulaştırma argümanları arasında bu adla yer almaz.
- Cevap: E) Katma değer argümanı
Adım 6 — 6. Sorunun Analizi
Soruda verilen alıntı John Rawls’un ünlü "Adalet Teorisi"ne aittir. Toplumsal ve iktisadi eşitsizliklerin en az avantajlı olanın yararına düzenlenmesi ilkesine “Fark İlkesi” (Difference Principle) denir.
- Cevap: C) Fark ilkesi
Adım 7 — 7. Sorunun Analizi
Toplum sözleşmesi teorileri, devletin meşruiyetini bireylerin rızasına dayandırır. “Evrensel siyasi yükümlülüklerin var olduğunu göstermek” bu teorilerin birincil amacı değildir; aksine yükümlülüğün evrensel değil, sözleşmeye/rızaya dayalı olduğunu kanıtlamaya çalışırlar.
- Cevap: A) Evrensel siyasi yükümlülüklerin var olduğunu göstermek
Adım 8 — 8. Sorunun Analizi
A, B ve C seçenekleri kapitalizme yönelik doğrudan eleştirilerdir (krizler, sömürü, yabancılaşma). E seçeneği verimlilik üzerine bir eleştiridir. Ancak D seçeneği (üretken olmayan muazzam sayıda insan barındırması), genellikle kapitalizmin değil, bürokratik devlet yapılarının veya sosyalist planlı ekonomilerin kapitalistlerce eleştirilme biçimidir.
- Cevap: D) Kapitalist toplum üretken bir rol oynamayan muazzam sayıda insanı barındırır.
Adım 9 — 9. Sorunun Analizi
Faydacılık (Utilitarianism), yasaların değerini sağladığı “mutluluk” veya “fayda” ile ölçer. B seçeneği (“Yasalara, yasa olmalarından dolayı uyulması gerekir”) hukuki pozitivizme veya Kantçı ödev ahlakına aittir; faydacı bir yaklaşım değildir.
- Cevap: B) Yasalara, yasa olmalarından dolayı uyulması gerekir.
Adım 10 — 10. Sorunun Analizi
Kozmopolitler ve felsefi milliyetçiler, geçmişteki sömürgecilik veya küresel eşitsizliklerin telafi edilmesi konusunda “onarıcı adalet” (restorative justice) veya “tazmin edici adalet” çerçevesinde birleşebilirler. Ancak küresel ölçekte bu, hakkaniyetli bir dağıtımı hedeflediği için dağıtıcı adalet kapsamında değerlendirilir.
- Cevap: A) Dağıtıcı adalet (Metne göre en kapsayıcı seçenek budur).
Adım 11 — Seçenek Karşılaştırması
1. Soru: C
2. Soru: A
3. Soru: B
4. Soru: A
5. Soru: E
6. Soru: C
7. Soru: A
8. Soru: D
9. Soru: B
10. Soru: A
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] 1-C, 2-A, 3-B, 4-A, 5-E, 6-C, 7-A, 8-D, 9-B, 10-A
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Bu cevaplar arasında özellikle Rawls veya Locke’un teorileri hakkında daha derinlemesine bir açıklama ister misin?