Obp puanı hesaplama. ortaokul

obp puanı hesaplama. ortaokul

Obp Puanı Hesaplama Ortaokul

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı), ortaokul öğrencilerinin başarılarını değerlendirmek ve lise yerleştirme sonuçlarına katkı sağlamak için kullanılan bir puan sistemidir. OBP, öğrencilerin ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının (genellikle ağırlıklı ortalamalarının) belirli bir formüle göre hesaplanmasıyla bulunur.

İçindekiler

1. OBP Nedir?
  2. Ortaokul OBP Puanı Hesaplama Yöntemi
  3. OBP Puanı Hesaplama Formülü
  4. OBP Puanı Örnek Hesaplama
  5. Özet Tablo

1. OBP Nedir?

• OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı), öğrencilerin ortaokul boyunca elde ettikleri başarıların puan karşılığıdır.
  • Lise yerleştirme sınavları (tekrar sayısı ve sistemi değişse de) eşit ağırlıkta veya ek puan olarak OBP puanları da değerlendirilir.
  • OBP, öğrencilerin not ortalamalarını standartlaştırır ve başarıyı puan şeklinde yansıtır.

2. Ortaokul OBP Puanı Hesaplama Yöntemi

• Ortaokulda genellikle 5, 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanları dikkate alınır.
  • Bu puanlar yıl sonu ağırlıklı not ortalaması olarak hesaplanır.
  • Eğer ortaokul yıl sonu başarı puanları 100 üzerinden ise, OBP puanı bunu baz alır.

3. OBP Puanı Hesaplama Formülü

OBP puanı genellikle şu şekilde hesaplanır:

\text{OBP} = \frac{\sum_{yıl=5}^{8} \text{Yıl Sonu Başarı Notu}}{\text{Toplam yıl sayısı}}
  • Eğer yıl sonu notları 100 üzerinden ise, OBP da 100 üzerinden hesaplanır.
  • Bazı sistemlerde OBP 500 veya 700 üzerinden değerlendirilebilir; bunun için aşağıdaki şekilde ölçekleme yapılır:
\text{OBP}_{ölçeklenmiş} = \text{OBP}_{orijinal} \times \text{Ölçek Faktörü}

Ölçek faktörü genellikle 5 (500 üzerinden) veya 7 (700 üzerinden) olabilir. Sonuç olarak,

OBP Orijinal (100 üzerinden) OBP Ölçeklenmiş (500 üzerinden) OBP Ölçeklenmiş (700 üzerinden)
100 500 700
90 450 630
80 400 560

4. OBP Puanı Örnek Hesaplama

Diyelim ki bir öğrencinin yıl sonu başarı puanları şu şekilde:

Sınıf Yıl Sonu Başarı Notu (100 üzerinden)
5 85
6 90
7 80
8 88

Adım 1: Ortalama başarı puanını bulalım:

\text{Ortalama} = \frac{85 + 90 + 80 + 88}{4} = \frac{343}{4} = 85.75

Adım 2: Eğer OBP 500 üzerinden hesaplanacaksa:

OBP = 85.75 \times 5 = 428.75

Adım 3: Eğer OBP 700 üzerinden hesaplanacaksa:

OBP = 85.75 \times 7 = 600.25

5. Özet Tablo

Adım Açıklama Formül / İşlem Sonuç
İlgili yılların notları Yıl sonu başarı notlarının toplanması 85 + 90 + 80 + 88 343
Yıllara Bölme Toplam notu yıl sayısına bölmek 343 / 4 85.75
Ölçekleme (500 üzerinden) Ortalama not * 5 85.75 * 5 428.75
Ölçekleme (700 üzerinden) Ortalama not * 7 85.75 * 7 600.25

Özet

• OBP puanı, ortaokuldaki yıl sonu başarı puanlarının ortalamasıyla bulunur.
  • OBP genellikle 100 üzerinden ölçülür, ancak çeşitli sınavlarda kullanımı için 500 veya 700 üzerinden ölçeklenir.
  • Doğru hesaplama, gelecekteki lise yerleştirme süreçleri için önemlidir.
  • Örnek hesaplamada, verilen yıllık başarı puanlarından ortalama alınarak OBP bulunmuş ve farklı ölçeklerde nasıl dönüştürüldüğü gösterilmiştir.

Eğer özel bir puanlama sistemi veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın güncel yönetmeliği gereği farklılık varsa, ilgili mevzuat ve okul yönetimi tarafından verilen bilgilere göre hesaplama yapılmalıdır.

@Dersnotu