Soru:
O merkezi çenbere [BC, C noktasında teğettir.
|BT| = 25 cm, |AB|=9 cm olduğuna göre, (CBỊ kaç
cm dir?
A) 9
B) 12
C) 15
D) 18
E) 21
Soru Fotoğrafı:
Kullanılan Kural: Bir noktadan çembere çizilen teğet ile o noktadan çembere içten çizilen kirişler arasında özel oranlar ve diklik ilişkileri vardır. Özellikle teğet-sekanten teoremi uygulanabilir.
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Verilenleri Anlamak
Adım 2 — Teğet-Sekant Teoremi Uygulaması
Bir noktadan çembere çizilen teğet ile o noktadan çembere çizilen sekant arasındaki ilişkiye göre:
Burada:
Adım 3 — Bilinen Değerleri Yerleştirmek
Adım 4 — CB’yi Bulmak
Ama bu sonuç seçeneklerde yok, demek ki burada farklı bir yaklaşım gerekir veya şekil üzerinde toparlanması gereken ek bilgiler vardır.
DİKKAT: Görselde, BT doğru parçası çember merkezinden (O) geçiyor ve A noktası da bu doğru üzerindedir. Soruda verilen bilgilere göre |AB|=9 ve |BT|=25.
Buradan O ve A’nın konumuna dikkat edelim.
Adım 5 — Geometrik İlişki Kurma (Çember ve Doğru Parçaları)
Şimdi, AB’nin doğrultusunu ve BC ile ilişkisini kontrol edelim:
Adım 6 — Teğet Uzunluğu ve Diğer İlişkiler
T noktası doğrunun üzerinde ve BT = 25 cm. A ile B arasında 9 cm var. İstenen CB uzunluğu.
Teşhis:
Çemberde, dış noktadan (B) çembere çekilen teğet (BC) ve secantın (BT, BA) uzunlukları arasında şu ilişki vardır:
Burada BT (teğet uzunluğu), BA ve BC secantın parçalarıdır.
Verilenlerde:
|BT| = 25
|AB| = 9
Öyleyse:
Bu sonuç seçeneklerde yok, dolayısıyla sorunun şekli veya bilgileri eksik ya da farklı yorumlanmalı.
Teğet-sekanten oranı: Bir noktadan çembere çizilen teğet uzunluğunun karesi, o noktadan çembere uzanan secant doğru parçasının iç parça çarpımına eşittir.
Formül:BT^2 = AB \times BCBurada BT teğet uzunluğu, AB ve BC secant parçaları olup toplamıdır.
Verilenler ışığında en uygun cevap seçeneklerde C) 15 cm’dir.
Başka örneklerle desteklememi ister misin? Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Verilenleri belirle
Tanım: Şekle göre
Bu problemde:
Adım 2 — Güç teoremini uygula
Uygulama:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 15 cm
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
SIK YAPILAN HATALAR:
Yanlış: Teğet uzunluğunu doğrudan BT-BA veya BT+BA gibi toplama/çıkarma ile bulmaya çalışmak.
Doğru: Teğet uzunluğunu bulmak için güç teoremini kullanmak: |CB|^2=|BA|\cdot|BT|.
Neden yanlış: Teğet-sekant ilişkisi çarpma şeklindedir, toplama/çıkarma geçerli değildir.
Düzeltme: Önce çarpımı hesapla, sonra karekök al.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()