Nuri Bilge Ceylan’ın Sinema Anlayışı ve Eleştiriler

raylart. uzun plai
yle Nice; Fran
ajlarn, he
bilinir. Ho
olmayı bas
ar huz
emen herkes
larn
dc detay bulabilir v
ingiliz aristokratiar
klar le ltályan Osl
ansitan eski ever
n kendine gekeh
ir tarza sahiptir. An
n asil Önemli zel
o kentierine yakın
OZelk
ini, Fransiz
görebildikleri icin
olanla
SIZ olan merke
kilaşır.
krys
ile ilgii aşağı-
denemez?
Herinden biri ol-
surları bir ara-
zierine kom-
Kend
pilarıyla da
in örnekle-
8 r995 te k krse metraj fimi Kozs te
ones Flm Festivae
COMSS
ndiindan biert simay hal
asmis fiim katetog9 Ceytan
iginds oôro
yat nletm, g0rset kstplan v
e dönOk, gösteriste Uzak kiitoly-
sineme çevrelerinde bayok dilcst
Bu dikkat sadece hayrane ve
pegeniden baret değtdi. Ceyfan’in k
un metrajlı flmi Kasaba, botüncof bir
sinemasal anlati diline sahip oimaigr.
Vönetmenin ikinci uzun metrajj fmi
Mayis Sikıntist ise "hiçbir sey antatma-
diğl’, "oyuncularınin yeterli olmadigi
seklinde sinemaseverlerin eleştirilerine
maruz kaldı. Hayatı olduğu gibi aktar-
mak, ünlû sinema sanatçiları yerine o
yaşantınn içinden gelen oyuncuları oy-
natmak; sesi, müziği, diyalogları olabil-
diğince azaltmak, ritmi düşürmek sine-
ma izieyicisinin çok da alıŞik olmadiğ
bir durumdu.
Bu parçaya göre Nuri Bilge Ceylan
ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söv
lenemez?
A) Filmlerinde az taninan oyafcular rol
almiştır.
B) Filmlerinde görselliği diyalogların
önünde tutmuştur.
DGS 2024
14.Hoidegger, bir re
C) Sahat tarzıyla kişiliği arasındaki te-
zất dikkat çekmiştir.
SORULAR
D) Yönettiği bazı filimleg kimi gerekçe-
lerle eleştiilmiştir
REDMI NOTE 13 PRO 5 Filmleriyle sinemaseverlerin beğe-
nisini kazanmiştır.
ya nin fotoğrafr
oktase ol
maadin bitip ye
e bunu kor
Dna gor
ea Dir du
naan boyle
dogünmemiz
de Dinya de
küresel forrr
cesi zihnimi
Bu parça
Heidegger
olarakd
asaqdale
A) hsan
hğuna
B) Tekn
uns
C) Ger
gila
D) Bil
13/06/2026 17:56
tat
E) D

Nuri Bilge Ceylan’ın Sinema Anlayışı ve Eleştiriler

Görselde yer alan metne göre, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın sanatsal yaklaşımı ve filmlerine yönelik tepkiler değerlendirilmektedir. Soruda, parçadan hareketle hangi yargıya varılamayacağı sorulmuştur.

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Metinde “ünlü sinema sanatçıları yerine o yaşantının içinden gelen oyuncuları oynatmak” ifadesi geçmektedir. Bu durum, filmlerinde az tanınan veya profesyonel olmayan oyuncuların rol aldığını doğrular. Dolayısıyla A seçeneği söylenebilir.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Parçada “diyalogları olabildiğince azaltmak”, “yalın anlatımı” ve “görsel kalıpları” ifadeleri yer almaktadır. Bu, yönetmenin görsel anlatımı sözlü diyaloğun önünde tuttuğunu gösterir. Dolayısıyla B seçeneği söylenebilir.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Metnin giriş kısmında “içe dönük, gösterişten uzak kişiliğiyle… sinema çevrelerinde büyük dikkat çekti” denilmektedir. Ancak metinde bu kişiliğin sanat tarzıyla bir tezat (çelişki) oluşturduğuna dair hiçbir ifade yoktur. Aksine, yalın ve gösterişten uzak kişiliğinin sanat tarzıyla uyumlu olduğu sezilmektedir. “Tezat” ifadesi metne aykırıdır. Dolayısıyla C seçeneği söylenemez.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Metinde Mayıs Sıkıntısı filmi için “hiçbir şey anlatmadığı” ve “oyuncuların yeterli olmadığı” şeklinde eleştiriler yapıldığı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla D seçeneği söylenebilir.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Metnin başında “sinema çevrelerinde büyük dikkat çekti” ve bu dikkatin sadece “hayranlık ve beğeniden ibaret olmadığı” (yani bir kısmının beğeni olduğu) belirtilmiştir. Ayrıca ödüller alması ve dikkat çekmesi genel bir beğeni kazandığını gösterir. Dolayısıyla E seçeneği söylenebilir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. Sanat tarzıyla kişiliği arasındaki tezat dikkat çekmiştir. — Metinde tezat değil, kişilik ve sanat arasındaki benzerlik/uyum vurgulanmıştır.
:cross_mark: A, B, D, E — Bu seçeneklerin tamamı metindeki ifadelerle doğrudan veya dolaylı olarak eşleşmektedir.

Adım 7 — Son Doğrulama
Parçada Nuri Bilge Ceylan’ın kişiliği “içe dönük ve gösterişten uzak” olarak tanımlanmış, sineması da “yalın ve diyalogsuz” olarak betimlenmiştir. Bu iki durum birbirini destekler niteliktedir; aralarında bir çatışma (tezat) olduğuna dair veri bulunmamaktadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] C seçeneği (Sanat tarzıyla kişiliği arasındaki tezat dikkat çekmiştir.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Tezat (Zıtlık)

• [Tanım:] İki kavram veya durum arasındaki karşıtlık, çelişki.
  • [Bu soruda:] Metinde yönetmenin kişiliği ile sanatı arasında bir zıtlık değil, paralellik görülmektedir.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Metne Kendi Yorumunu Katmak

• [Yanlış:] “Genelde sanatçılar aykırı olur, kişiliği ile sanatı zıt olabilir” diye düşünerek C şıkkını doğru kabul etmek.
  • [Doğru:] Sadece metinde yazılanlara sadık kalmak. Metin “tezat” demiyorsa, o şık yanlıştır.

Nuri Bilge Ceylan’ın sinemasındaki “minimalizm” kavramının bu parçadaki anlatımla nasıl örtüştüğünü daha detaylı incelememi ister misin?