Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ayraçla () gösterilen yere virgül getirilemez?

Soru:
Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ayraçla () gösterilen yere virgül getirilemez?

Soru Fotoğrafı:

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. cümleyi incele
“I. Evet ( ) toplantıya birçok ülkeden işçi temsilcilerini bekliyoruz.”
Burada “Evet” ifadesinden sonra bir virgül gelmeli çünkü kendinden sonra gelen ana cümleden ayrı bir sözcük, onay ifadesi var. Virgül getirilmesi gerekir.

Adım 2 — II. cümleyi incele
“II. Çantasında kalem, defter, cetvel ( ) aklında sorular, sorunlar, cevaplar vardı.”
Burada sayılan öğelerden sonra cümleye geçiş var. Bu tür durumlarda virgül getirilmesi doğru değildir çünkü “kalem, defter, cetvel aklında” ifadesi birleşik anlamlı. Virgül koyulmaz.

Adım 3 — III. cümleyi incele
“III. Mezun olduktan sonra ilçeye memur olacağım ( ) dedi.”
Burada ayraç cümlenin sonunda ve cümle bitiyor, genelde konuşma fiilinden önce virgül gelir. Virgül getirilebilir.

Adım 4 — IV. cümleyi incele
“IV. Müzik dinlemeyenlerin ne ruhu ( ) ne de kişiliği huzur bulur.”
Burada “ne…ne de” bağlacı var. Bu bağlaçtan önce virgül kullanılmaz. Virgül getirilemez.

Adım 5 — V. cümleyi incele
“V. Borçlar artıp ( ) ödenemez duruma gelince iş yerini kapatmak zorunda kaldı.”
Burada “artıp ödenemez duruma gelince” zarf-fiil yapısıdır, araya virgül konmaz. Virgül getirilemez.

:white_check_mark: CEVAP: D) II ve V

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Virgül kullanımı
  • Tanım: Cümlede anlamı netleştirmek veya okunurluğu artırmak için kullanılan noktalama işareti.
  • Bu problemde: Sayma, bağlaçlar ve cümle bağlantılarında virgül kuralları sorgulanıyor.
  1. Bağlaçlardan önce virgül kullanımı
  • Tanım: “Ve”, “ile”, “ne…ne de” gibi bağlaçlardan önce virgül konmaz.
  • Bu problemde: IV. cümlede geçerli.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele (I ve II)

• I. cümle: “Evet ( ) toplantıya birçok ülkeden işçi temsilcilerini bekliyoruz.”

• “Evet” ünlem/ara söz olarak kullanıldığında sonrası virgülle ayrılır; virgül getirilebilir.
  • II. cümle: “Çantasında kalem, defter, cetvel ( ) aklında sorular, sorunlar, cevaplar vardı.”

• Burada iki ayrı öbek (“Çantasında … vardı” ve “aklında … vardı”) yan yana gelmiş; araya yalnızca basit bir virgül koymak anlam karışıklığına yol açar. Virgül yerine bağlaç veya noktalama (ör. noktalı virgül) tercih edilir; dolayısıyla basit virgül getirilemez.
  • Sonuç: I için virgül getirilebilir, II için getirilemez → A seçeneği YANLIŞ.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele (II ve IV)

• II. cümle: (Yukarıda açıklandı) Virgül getirilemez.

• IV. cümle: “Müzik dinlemeyenlerin ne ruhu ( ) ne de kişiliği huzur bulur.”

• “ne … ne de” bağlacıyla kurulan eşdizimli öğeler arasında virgül kullanılmaz; araya virgül getirilemez.
  • Sonuç: II ve IV için virgül getirilemez → B seçeneği DOĞRU.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele (III ve V)

• III. cümle: “Mezun olduktan sonra ilçeye memur olacağım ( ) dedi.”

• Dolaysız anlatım yoksa da söyleme fiilinden önce gelen ifadeyi ayırmak için virgül kullanılır; burada virgül getirilebilir.
  • V. cümle: “Borçlar artıp ( ) ödenemez duruma gelince iş yerini kapatmak zorunda kaldı.”

• “-ıp” ile kurulan birleşik anlatımlarda gerekirse açıklık için virgül konabilir; bu konumda virgül getirilebilir.
  • Sonuç: III ve V için virgül getirilebilir → C seçeneği YANLIŞ.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele (II ve V)

• II. cümle: Virgül getirilemez (bkz. Adım 1).

• V. cümle: Virgül getirilebilir (bkz. Adım 3).

• Sonuç: İkiden biri getirilemez, diğeri getirilebilir → D seçeneği YANLIŞ.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele (I ve IV)

• I. cümle: Virgül getirilebilir (bkz. Adım 1).

• IV. cümle: Virgül getirilemez (bkz. Adım 2).

• Sonuç: İkisi farklı; seçenek yanlış → E seçeneği YANLIŞ.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: B. II ve IVDOĞRU — Her iki cümlede de ayraçla gösterilen yere virgül getirilemez.
:cross_mark: A. I ve IIYANLIŞ — I için virgül getirilebilir.
:cross_mark: C. III ve VYANLIŞ — Her iki cümleye de virgül getirilebilir.
:cross_mark: D. II ve VYANLIŞ — V’ye virgül getirilebilir.
:cross_mark: E. I ve IVYANLIŞ — I’e virgül getirilebilir.

Adım 7 — Son Doğrulama

• II. cümlede iki ayrı öbeği ayırmak için yalnızca basit virgül kullanmak anlam bozukluğuna yol açar; virgül getirilemez.
  • IV. cümlede “ne … ne de” bağlantısı öğeler arasında virgül kullanımını yasaklar; virgül getirilemez.
  • Bu nedenle doğru seçenek B) II ve IV’dir.

:white_check_mark: CEVAP: B) II ve IV

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?