Şiir düz yazı
Noktalı yerlerin doldurulması:
Şiirin Özellikleri:
-
Duygusal Derinlik ve Estetik: Şiir, duyguların, hayallerin ve imgelerin estetik bir yapıda ifade edildiği edebi bir türdür. Söz sanatları, mecazlar ve çağrışımlar sıkça kullanılır.
-
Ölçü ve Ritim: Şiirde genellikle bir ölçüye (hece veya aruz) uyulur ve ritim önem taşır. Mısraların belirli bir uyak düzeninde olması dikkate alınır.
-
Dil ve Anlatım: Dil genellikle sembolik ve yoğun anlamlar taşıyan bir yapıya sahiptir. Dilin sanatsal kullanımı söz konusudur ve kelimeler ahenk yaratmaya yönelik seçilir.
-
Kısa ve Etkileyici Yapı: Şiirler genellikle kısa, öz ve vurucu olur. Az sözle çok derin anlamlar ifade edilmeye çalışılır.
-
İmgeler ve Duyular: İmgeler, betimlemeler ve somut ya da soyut duyusal öğeler sıkça yer alır.
Düz Yazının Özellikleri:
-
Duygunun Yerine Gerçeklik ve Bilgiyi Öne Çıkarır: Düz yazıda daha çok düşünceler, bilgiler, olaylar ve olgular anlatılır. Kişisel duygular kısmı arka planda kalabilir.
-
Paragraf ve Cümle Yapısı: Paragraflar ve cümlelerle oluşturulmuş bir yapı söz konusudur. Anlatım genellikle serbesttir ve belirli bir uyak ya da ölçüye uymaz.
-
Açıklık ve Anlaşılabilirlik: Anlatımda açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Anlamın direkt ve dolaysız bir şekilde aktarılması amaçlanır.
-
Uzun ve Ayrıntılı Yapı: Düz yazılar genellikle daha uzun ve ayrıntılıdır. Bir konunun etraflıca ele alınmasına olanak verir.
-
Olay Örgüsü ve Karakterler: Hikâye ve roman gibi düzyazı türlerinde olay örgüsü, karakterler ve mekân betimlemeleri detaylı bir şekilde yer alır.
Bu özellikler, şiir ve düz yazının birbirinden nasıl ayrıldığını açıklamaktadır.