Noktalı yerlere şiire ve düz yazı ait özellikleri yazınız

Şiir düz yazı

Noktalı yerlerin doldurulması:

Şiirin Özellikleri:

1. Duygusal Derinlik ve Estetik: Şiir, duyguların, hayallerin ve imgelerin estetik bir yapıda ifade edildiği edebi bir türdür. Söz sanatları, mecazlar ve çağrışımlar sıkça kullanılır.

2. Ölçü ve Ritim: Şiirde genellikle bir ölçüye (hece veya aruz) uyulur ve ritim önem taşır. Mısraların belirli bir uyak düzeninde olması dikkate alınır.

3. Dil ve Anlatım: Dil genellikle sembolik ve yoğun anlamlar taşıyan bir yapıya sahiptir. Dilin sanatsal kullanımı söz konusudur ve kelimeler ahenk yaratmaya yönelik seçilir.

4. Kısa ve Etkileyici Yapı: Şiirler genellikle kısa, öz ve vurucu olur. Az sözle çok derin anlamlar ifade edilmeye çalışılır.

5. İmgeler ve Duyular: İmgeler, betimlemeler ve somut ya da soyut duyusal öğeler sıkça yer alır.

Düz Yazının Özellikleri:

1. Duygunun Yerine Gerçeklik ve Bilgiyi Öne Çıkarır: Düz yazıda daha çok düşünceler, bilgiler, olaylar ve olgular anlatılır. Kişisel duygular kısmı arka planda kalabilir.

2. Paragraf ve Cümle Yapısı: Paragraflar ve cümlelerle oluşturulmuş bir yapı söz konusudur. Anlatım genellikle serbesttir ve belirli bir uyak ya da ölçüye uymaz.

3. Açıklık ve Anlaşılabilirlik: Anlatımda açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Anlamın direkt ve dolaysız bir şekilde aktarılması amaçlanır.

4. Uzun ve Ayrıntılı Yapı: Düz yazılar genellikle daha uzun ve ayrıntılıdır. Bir konunun etraflıca ele alınmasına olanak verir.

5. Olay Örgüsü ve Karakterler: Hikâye ve roman gibi düzyazı türlerinde olay örgüsü, karakterler ve mekân betimlemeleri detaylı bir şekilde yer alır.

Bu özellikler, şiir ve düz yazının birbirinden nasıl ayrıldığını açıklamaktadır.