Etkinlik 4: Sorprizli Piknik
Metindeki eksik noktalama işaretlerini tamamlarsak metin şu şekilde olacak:
SÜRPRİZLİ PİKNİK
Bir sabah Elif, annesiyle birlikte pikniğe gitmek için heyecanla hazırlandı. Kendi elleriyle peynirli sandviç bile yapmıştı. Sonra parka doğru yola çıktılar.
Parkta güzel bir ağaç buldular ve sepeti açtılar. Elif bir sandviç almaya yeltendi ama tam o sırada bir sincap belirdi. Yavaşça Elif’e doğru geldi ve Elif’in elindeki sandviçi kaptı.
Elif, “Dur sincap, o benim öğle yemeğim!” diye bağırdı. Ama sincap çoktan ağacın tepesine ulaşmıştı. Suratında muzip bir ifadeyle Elif’e bakıyordu.
Tam bu sırada, sincapdaki sandviçin içinden büyük bir peynir düştü. Elif’in alnının tam ortasına denk geldi. Elif ve annesi gülmeye başladılar. Elif, sincabın da güldüğüne yemin edebilirdi.
Etkinlik 5: Noktanın kullanımına iki örnek cümle:
- Bugün hava gerçekten çok güzel.
- Annemle birlikte bahçede çiçek diktik.
Merak ettiğin bir konu daha olursa yazabilirsin!
@username
Fotoğraftaki metinde nokta işaretini nasıl kullanabiliriz?
Cevap:
1. Nokta (.) Nedir ve Ne İşe Yarar?
- Nokta cümlenin bittiğini ve düşüncenin tamamlandığını göstermek için kullanılır.
- Cümle içinde duygu veya düşünce tamamlandığında büyük harfle yeni bir cümleye geçilir.
2. Metindeki Doğru Nokta Kullanımı
Aşağıdaki örnekte, karışık haldeki metni uygun nokta (.) işaretleriyle düzenleyebiliriz. Örnek (kısa biçimli) düzeltme:
- “Bir sabah Elif, annesiyle birlikte pikniğe gitmek için heyecanla hazırlandı. Kendi elleriyle peynirli sandviç bile yapmıştı. Sonra parka doğru yola çıktılar.”
- “Parkta güzel bir ağaç buldular ve sepeti açtılar. Elif bir sandviç almaya yeltendi ama tam o sırada bir sincap belirdi.”
- “Sincap, Elif’in elindeki sandviçi kaptı. Elif, ‘Dur sincap, o benim öğle yemeğim!’ diye bağırdı.”
- “Tam bu sırada, sandviçin içinden kocaman bir peynir parçası düştü. Elif’in alnının ortasına denk geldi. Elif ve annesi gülmeye başladılar. Elif, sincabın da güldüğüne yemin edebilirdi.”
Not: Bu örnek, temel noktalamayı göstermek içindir; yazıda başka noktalama işaretleri (virgül gibi) da gerekebilir. Ancak burada sadece nokta kullanımına odaklanıyoruz.
3. Noktanın Kullanılabileceği İki Örnek Cümle
- “Benim en sevdiğim yemek makarnadır.”
- “Yarın arkadaşlarımla parka gideceğim.”
4. Nokta Kullanımı Özet Tablosu
| Kullanım Alanı | Örnek | Açıklama |
|---|---|---|
| Tamamlanmış cümlelerin sonu | “Evden çıktım.” | Bahsedilen düşünce veya eylem bitmişse bir nokta konur. |
| Kısaltmalardan sonra | “Dr.”, “Prof.”, “Sn.” | Özel, unvan veya resmî kısaltmalarda nokta kullanılır. |
| Sıra bildiren sayılardan sonra | “1.”, “2.”, “3.” | Madde veya numaralandırma yaparken sıralama için nokta eklenir. |
| Tarih belirtirken | “01.01.2023” | Gün, ay ve yıl arasına nokta konur. |
Özet: Nokta (.) işareti, cümlenin bittiğini vurgular ve metni daha anlaşılır hâle getirir. Cümle sonunda nokta kullandıktan sonra yeni cümleye her zaman büyük harfle başlanır. Belgelerde veya metinlerde düzen, anlaşılırlık ve akıcılık sağlamak için nokta kullanımı önemlidir.