Newton’ ın Yaşadığı dönem( Dünyanın ve yaşadığı ülkenin sosyal ve ekonomik durumu)

Newton’ ın Yaşadığı dönem( Dünyanın ve yaşadığı ülkenin sosyal ve ekonomik durumu)

Newton’ın Yaşadığı Dönem (Dünyanın ve Yaşadığı Ülkenin Sosyal ve Ekonomik Durumu)

Yanıt: Isaac Newton, 17. yüzyılda, özellikle 1643-1727 yılları arasında yaşamıştır. Bu dönemde dünya ve İngiltere’nin sosyal ve ekonomik durumu belirli özellikler taşımakta ve Newton’un çalışmalarını etkilemiştir. Bu öznel durumu daha iyi anlamak için birkaç başlık altında inceleyelim:

1. İngiltere’nin Sosyal ve Ekonomik Durumu

• Sanayi Öncesi Dönem: Newton’ın yaşadığı dönemde İngiltere henüz sanayi devrimiyle tam anlamıyla tanışmamıştı. Ekonomi, büyük ölçüde tarım, ticaret ve zanaat gibi faaliyetlere dayalıydı.
  • Sınıf Yapısı: İngiltere’de belirgin bir sınıf yapısı vardı. Aristokrasi, toprak sahipleri ve köylüler gibi çeşitli sosyal sınıflar mevcuttu. Newton, nispeten iyi eğitim alabilme imkanı olan orta sınıfta doğmuştu.
  • Restorasyon Dönemi: Newton’un gençlik yıllarında İngiltere’de Restorasyon adı verilen bir dönem yaşanıyordu. 1660’ta monarşi yeniden kurulmuş ve İngiltere siyasi istikrara kavuşmuştu.

2. Bilim ve Eğitim Dünyası

• Bilimsel Devrim: 17. yüzyıl, bilimde birçok yenilik ve gelişmenin yaşandığı bir dönemdir. Descartes, Galileo ve Kepler gibi bilim insanlarının çalışmaları, Newton’u etkiledi ve bilimin ilerlemesine katkıda bulundu.
  • Cambridge Üniversitesi: Newton, Cambridge Üniversitesi’nde eğitim aldı. Burada matematik ve doğa felsefesi gibi alanlarda derinlemesine çalışmalar yapma fırsatı buldu.

3. Avrupa’nın Genel Durumu

• Dini ve Siyasi Çalkantılar: Avrupa, bu dönemde Reform ve Karşı-Reform süreçleri gibi dini ve siyasi çalkantılar yaşamaktaydı. Bu durum, bilim insanlarının çalışmalarını ve düşünce özgürlüğünü dolaylı olarak etkiledi.
  • Ticaret ve Denizcilik: Avrupa ekonomisi, artan deniz ticareti ve keşiflerle genişlemekteydi. Ticaret ağlarının genişlemesi, kültürel ve bilimsel bilgi alışverişini de artırdı.

Özet: Newton’un yaşadığı dönem, İngiltere ve Avrupa’da sosyal ve ekonomik birçok değişikliğin yaşandığı bir dönemdi. Bilimsel devrimle birlikte gelişen eğitim ve ticaret olanakları, onun başarılı çalışmalar yapmasına olanak sağladı. İngiltere’nin sosyal yapısı ve siyasi istikrarı da bu süreçte önemli bir rol oynadı.