- Nasıl başardın bunca işi diye sordum. Beni açık yüreklilikle cevapladı: “Çalışmayı çok severim, boş durduğum an sıkılırım. Dinlenmeyi çalışmanın ödülü olarak görürüm. Hatta çalışma stilimi değiştirme veya çalışma alanımı farklıla-ştırınca yorğunluğum geçer. Ama galiba çok çalışmak da çok başarı anlamına gelmiyor ben çalışmanın içine girince dışardaki dünya gerçekten dışarda kalır. Top patlasa duymam. Bu özelliğim sayesinde parkta, otobüs yolculuğunda bile ders çalışabilmiştim. Öğretmenliğimde de okulun binasına girdiğim anda başka bir dünyaya da girmişimdir ve başka bir dünya kalmamıştır benim için.
“Bu kadar işi nasıl başardın?” diyenlere verilen cevap
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Metni Anlama
Metinde başarılı kişinin çalışma prensipleri açıklanmaktadır. Kişi, çalışmayı sevdiğini, boş durmaktan sıkıldığını, dinlenmeyi çalışmanın ödülü olarak gördüğünü ve çalışma stilini değiştirerek yorgunluğunu atlattığını belirtiyor. Ancak en önemli nokta olarak, çalışmaya başladığında dış dünyadan tamamen koptuğunu ve bu sayede parkta veya otobüs yolculuğunda bile ders çalışabildiğini ifade ediyor. Öğretmenliğinde de okula girdiğinde başka bir dünyanın kalmadığını vurguluyor.
Adım 2 — Seçenekleri Değerlendirme
- A) Çok çalışması: Metinde “Ama galiba çok çalışmak da çok başarı anlamına gelmiyor” ifadesi geçmektedir. Bu durum, sadece çok çalışmanın tek başına en temel özellik olmadığını gösterir.
- B) Konsantrasyon gücünün yüksekliği: Kişi, “ben çalışmanın içine girince dışardaki dünya gerçekten dışarda kalır. Top patlasa duymam.” ve “Bu özelliğim sayesinde parkta, otobüs yolculuğunda bile ders çalışabilmiştim” diyerek yüksek odaklanma ve konsantrasyon yeteneğini açıkça belirtmiştir. Bu, onun başarısını sağlayan en temel özelliklerden biridir.
- C) Zeki ve yaratıcı olması: Metinde zeka veya yaratıcılıkla ilgili doğrudan bir ifade bulunmamaktadır.
- D) Merakını hep taze tutması: Metinde meraktan bahsedilmemiştir.
- E) Planlı bir insan olması: Metinde planlı olmaya dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
B. Konsantrasyon gücünün yüksekliği — Metinde “Top patlasa duymam” ve “parkta, otobüs yolculuğunda bile ders çalışabilmiştim” gibi ifadelerle doğrudan desteklenmektedir. Bu, kişinin dış etkenlerden etkilenmeden işine odaklanabilme yeteneğini açıkça gösterir.
A. Çok çalışması — Metinde “çok çalışmak da çok başarı anlamına gelmiyor” denilerek, tek başına yeterli olmadığı belirtilmiştir.
C. Zeki ve yaratıcı olması — Metinde bu konuda bilgi verilmemiştir.
D. Merakını hep taze tutması — Metinde bu konuda bilgi verilmemiştir.
E. Planlı bir insan olması — Metinde bu konuda bilgi verilmemiştir.
Adım 4 — Final Doğrulama
Parçada konuşan kişi, başarısının sırrını anlatırken dış dünyanın kendisi için tamamen kapanmasından ve her yerde ders çalışabilmesinden bahsetmektedir. Bu ifadeler, onun yüksek konsantrasyon gücüne sahip olduğunu açıkça ortaya koymaktadır ve bu özelliği, diğer seçeneklere göre başarısının en temel nedeni olarak vurgulanmıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Konsantrasyon gücünün yüksekliği
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Bu metnin ana fikri ile ilgili başka bir soru çözmek ister misin?