- Bir manav, limonları, her birinde 12 limon bulu-
nan filelerle almiş ve üçür üçer satmiştır. Manav
bir file limonu 5 TL ye almış ve 3 adet Iimonu
2 TL ye satmiştır.
Bu manav 4 file limonun satışından kaç TL kâr
elde etmiştir?
A) 6
B) 8 C) 9
D) 10
E) 12
(2010- YGS)
Manavın Limon Satışından Elde Ettiği Kâr Hesaplaması
[KULLANILAN FORMÜL:]
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Toplam Alış Maliyetinin Hesaplanması
Manav 4 file limon almıştır. Her bir filenin alış fiyatı 5 TL olarak belirtilmiştir.
Adım 2 — Toplam Limon Sayısının Belirlenmesi
Her bir filede 12 adet limon bulunmaktadır. 4 filedeki toplam limon sayısını bulalım:
Adım 3 — Toplam Satış Bedelinin Hesaplanması
Manav limonları “üçer üçer” satmaktadır ve 3 adet limonu 2 TL’ye satmaktadır. 48 adet limonun içinde kaç tane “3’lü grup” olduğunu bulup satış fiyatıyla çarpalım:
Adım 4 — Kârın Hesaplanması
Elde edilen toplam gelirden toplam maliyeti çıkararak kârı bulalım:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] 12 TL (E seçeneği)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Birim Maliyet ve Satış
- [Tanım:] Bir ürünün kârını hesaplamak için alış ve satış miktarlarının eşitlenmesi gerekir.
- [Bu problemde:] Adet üzerinden gitmek yerine toplam file sayısı (4 file = 48 limon) üzerinden tüm alış ve satışlar ortak bir paydada birleştirilmiştir.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Orantı Hatası
- [Yanlış:] Sadece 1 filenin kârını hesaplayıp bırakmak veya limon adetlerini karıştırmak.
- [Doğru:] 4 filenin tamamı üzerinden toplam maliyet ve toplam geliri hesaplamak.
- [Neden Yanlış:] Soru kökünde özellikle “4 file limonun satışından” elde edilen kâr sorulmaktadır.
Bu problemin çözümünde alış ve satış fiyatlarını 12 limon (1 file) üzerinden eşitleyerek de sonuca gidebilirdik. Bu yöntemle 1 fileden ne kadar kâr edildiğini hesaplamamı ister misin?