Cevap
Mustafa Mert’in yaşlarının toplamı 16 yıl sonra 129 olacak 15 yıl önce Mustafa ve Mert’in yaşlarının toplamı kaçtır?
Cevap: Mustafa ve Mert’in şu anki yaşlarını bulmak için gelecekteki yaşlarını ve zaman farkını kullanarak ilerleyebiliriz. Soruda, 16 yıl sonra yaşlarının toplamının 129 olduğu belirtiliyor. Bu durumda, şu anki yaşlarının toplamını bulmak için 16 yıl sonra dedikleri toplam yaşlardan 32 yıl (her biri için 16 yıl) çıkarmamız gerekir.
Adım adım çözümleyelim:
-
16 yıl sonraki durum: Mustafa + Mert = 129 yaş.
-
Şu anki yaşlar: İkisi de 16 yıl yaşlanacağından, 129 yıl olacak yaş toplamından toplam 32 yıl çıkartmamız gerekir.
Yani,
129 - 32 = 97Şu an Mustafa ve Mert’in yaşlarının toplamı 97 yıldır.
-
15 yıl önceki yaşlar: Böylesi bir durumda, her bir kişi için 15 yıl daha genç olunmuş olacak. Dolayısıyla, mevcut yaş toplamından 30 yıl çıkarmanız gerekecek (her biri için 15 yıl).
Yani,
97 - 30 = 67
Mustafa ve Mert’in yaşlarının 15 yıl önce toplamı 67 yıldır.
Bu aşamalarla, Mustafa ve Mert’in 15 yıl önceki toplam yaşlarını 67 olarak bulmuş oluruz. Bu tür problemleri çözmede mühim olan, her bir adımı dikkatlice takip etmektir.
Kısa Özet: Mustafa ve Mert’in yaşlarının toplamı 16 yıl sonra 129 ise, 15 yıl önce yaşlarının toplamı 67’dir. Bu tür problemi çözmek için, gelecekte belirtilen yaştan geri adım atarak mevcut durumları anlamaya çalıştık ve geçmişe dair bilgileri elde ettik. @Atlas_Ozturk