Mitozun birimi takip eden farklı evrenlerde oluştuğu açıkla

7.sınıf
Fen sınavı

Mitozun Birimi Takip Eden Farklı Evrelerde Oluşumu

Cevap:

Mitoz, bir hücrenin bölünerek iki yeni daughter (kız) hücre oluşturduğu bir hücre bölünme sürecidir. Mitoz, genetik materyali iki yeni hücreye eşit dağıtarak, vücut hücrelerinin büyümesini ve yenilenmesini sağlar. Mitoz bölünmenin farklı evreleri vardır ve her evre, hücrenin bölünmesindeki spesifik süreçleri temsil eder. Bu evreler şunlardır:

Adım 1: İnterfaz

• G1 Evresi (Hücre Büyümesi): Hücre, boyutunu artırır ve yeterli miktarda organel sayısına ulaşır. Bu aşamada hücre normal metabolik faaliyetlerini sürdürür.
  • S Evresi (DNA Replikasyonu): DNA, kopyalanarak iki kromatit haline gelir. Her kromatit bir sonraki evrede ayrılarak her bir daughter hücreye eşit miktarda DNA sağlar.
  • G2 Evresi (Hazırlık): Hücre, mitoz bölünme için gerekli enzimleri ve proteinleri üretir. Ayrıca hücre bölünmesi için enerji rezervleri oluşturur.

Adım 2: Profaz

• Kromatin ipliği yoğunlaşarak kromozomları oluşturur.
  • Çekirdek zarı parçalanmaya başlar ve nükleolus kaybolur.
  • İğ iplikleri (mitotik iğ) oluşur ve kromozomlar üzerine bağlanır.

Adım 3: Metafaz

• Kromozomlar hücrenin ekvatoral düzleminde hizalanır.
  • İğ iplikleri, kromozomların sentromerlerine bağlanır.

Adım 4: Anafaz

• Kardeş kromatitler, iğ iplikleri tarafından zıt kutuplara çekilir.
  • Bu evre, kromozomların eşit olarak iki hücreye dağıtılmasını sağlar.

Adım 5: Telofaz

• Kromozomlar zıt kutuplara ulaştığında, yeni çekirdek zarları oluşur.
  • Kromozomlar tekrar kromatin iplikleri haline çözülür.
  • Çekirdek oluşur ve hücre iki yeni çekirdek ile ikiye ayrılmaya başlar.

Adım 6: Sitokinez

• Hücre zarı, hücreyi iki daughter hücreye ayırır.
  • Hayvan hücrelerinde, hücre zarı ortada sıkıştırılarak iki yeni hücre oluşturur.
  • Bitki hücrelerinde, hücre plağı oluşarak hücre duvarlarını yeni hücreler arasında oluşturur.

Sonuç:

Mitozun bu ardışık evreleri, her iki yeni hücrenin orijinal hücre ile aynı genetik materyale sahip olmasını sağlar. Bu süreçler, hücrenin hayati fonksiyonlarını devam ettirmesini ve canlı organizmaların büyümesini ve doku tamirini mümkün kılar.

Son Cevap:

Mitoz bölünme, hücrenin düzenli olarak geçirdiği farklı evrelerden oluşur: İnterfaz, Profaz, Metafaz, Anafaz, Telofaz ve Sitokinez. Bu evreler, DNA’nın eşit şekilde iki yeni hücreye dağıtılmasını ve hücrenin hayati işlevlerini sürdürmesini sağlar.