mevlana’nın kısaca hayatı
Mevlana’nın Kısaca Hayatı
Mevlana Celaleddin Rumi, 30 Eylül 1207 tarihinde Balkh, günümüzde Afganistan sınırları içinde yer alan bir şehirde doğmuştur. Doğum adıyla Celaleddin Muhammed olarak bilinse de zamanla babasının lakabı olan Rumi (Anadolu’lu) adıyla tanınmıştır.
Çocukluk ve Eğitim Yılları
- Ailesi: Mevlana’nın babası Bahaddin Veled, ünlü bir din bilgini ve vaiz olduğu için “Büyük Sultan” olarak adlandırılmıştır. Annesi Mümine Hatun’dur.
- Göç: Moğol istilası nedeniyle aile, çeşitli göç yolları izleyerek 1228 yılında bugünkü Türkiye’nin Konya şehrine yerleşmişlerdir.
- Eğitim: Mevlana, babasından ve dönemin diğer önde gelen ilim adamlarından eğitim almıştır.
Konya’daki Hayatı ve Şems-i Tebrizi ile Karşılaşması
- Öğrenci ve Hoca Olarak Geçen Yılları: Babasının ölümünden sonra, onun yerine medrese hocalığı yapmaya başlamıştır.
- Şems-i Tebrizi ile Karşılaşması: 1244 yılında Konya’da karşılaştığı Şems-i Tebrizi, Mevlana’nın hayatında derin bir etki bırakmış ve tasavvufi düşüncelerinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynamıştır.
Eserleri ve Düşünceleri
Mevlana, çok sayıda şiir ve tasavvufi içeriğe sahip eserler bırakmıştır:
- Mesnevi: Mevlana’nın en önemli eseri olan Mesnevi, tasavvufun derinliklerini anlatan bir başyapıttır.
- Divan-ı Kebir: Şiirlerinden oluşan bir koleksiyondur.
- Fihi Ma Fih: Mevlana’nın sohbetlerinden derlenmiştir.
Vefatı
Mevlana, 17 Aralık 1273 tarihinde Konya’da vefat etmiştir. Vefat günü, onun açısından “Şebi Arus” yani “Düğün Gecesi” olarak adlandırılır, çünkü o günü Allah’a kavuşma günü olarak görmektedir.
Mevlana’nın Mirası ve Etkisi
Mevlana’nın öğretileri, hoşgörü, sevgi ve insanlık üzerine odaklanmıştır. O, sadece İslam dünyasında değil, tüm dünyada etkili olmuş, düşünceleri ve eserleri ile geniş bir kitleye ulaşmıştır.
Mevlana’nın Hayatının Özeti
| Konu | Detaylar |
|---|---|
| Doğum Yeri ve Yılı | Balkh, 1207 |
| Ailesi | Babası Bahaddin Veled, Annesi Mümine Hatun |
| Eğitim | Babası ve dönemin alimlerinden |
| Konya’ya Göç | 1228 |
| Yakın Dostu | Şems-i Tebrizi |
| Önemli Eserleri | Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi Ma Fih |
| Vefat Günü | 17 Aralık 1273 |
| Vefat Yeri | Konya |