Metehan'ın Yaşadığı Yoğun Korku Ataklarının DSM-5 Analizi

1. 6 yaşındaki Metehan, bazen herhangi bir neden yok-
    ken aniden yoğun bir korku yaşamaya başlarmaktadır.
    Bu anlarda kalbinin çok hızli attiğınt, nefes almakta
    zorlandığIpr, başınin döndüğünü ve "kötü bir şey ola-
    cakmışhissine kapıldiğını ifade etmektedir. Ataklar
    KIsa sarede ortaya çıkmakta ve Metehan bu durumlar-
    da bulunduğu ortamdan uzaklaşmak isternektedír. Ya-
    pılan değerlendirmede bu atakların belirli bir nesneye
    ya da duruma bağlı olmadığı belirlenmiştir.
    Metehan’ın yaşadığı durum DSM-5’e göre aşağı-
    daki bozukluklardan hangisiyle en iyi açıklanır?
    A) Ayrıima Kaygısı Bozukluğu
    B) Panik Bozukluk
    G Travma Sonraş8fres Bozukluğu
    D) Yaygın Anksiyete Bozukluğu
    E) Özgufobi

Metehan’ın Yaşadığı Yoğun Korku Ataklarının DSM-5 Analizi

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Belirtilerin Değerlendirilmesi
Metehan’da görülen kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş dönmesi ve “kötü bir şey olacakmış” hissi (felaketleştirme), literatürde Panik Atak belirtileri olarak tanımlanır. Bu semptomlar aniden ortaya çıkar ve kısa sürede zirveye ulaşır.

Adım 2 — Tetikleyici Unsurun İncelenmesi
Soruda bu atakların “herhangi bir neden yokken” başladığı ve “belirli bir nesneye ya da duruma bağlı olmadığı” açıkça belirtilmiştir. Bu durum, korkunun bir dış uyarana (fobi gibi) veya ayrılık durumuna (ayrılma kaygısı gibi) bağlı olmadığını gösterir.

Adım 3 — Seçeneklerin Analizi

• A) Ayrılma Kaygısı Bozukluğu: Temelinde bakıcıdan veya sevdiklerinden ayrılma korkusu yatar. Soruda böyle bir vurgu yoktur.
  • C) Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Geçmişte yaşanmış örseleyici bir olay sonrası gelişir. Soruda travmatik bir öykü verilmemiştir.
  • D) Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Belirli bir atak formundan ziyade, günlük olaylara karşı sürekli ve aşırı bir endişe halidir.
  • E) Özgül Fobi: Korku belirli bir nesneye (asansör, köpek vb.) bağlıdır. Soruda nesneye bağlı olmadığı belirtilmiştir.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. Panik Bozukluk — Beklenmedik anlarda gelen panik ataklar ve fiziksel belirtiler tam uyumludur.
:cross_mark: A. Ayrılma Kaygısı — Ayrılık teması yok.
:cross_mark: D. Yaygın Anksiyete — Belirli ataklardan ziyade süregelen kaygı hakimdir.
:cross_mark: E. Özgül Fobi — Tetikleyici nesne yok.

Adım 5 — Son Doğrulama
DSM-5 kriterlerine göre, tekrarlayan ve beklenmedik şekilde ortaya çıkan, yoğun korku ve fiziksel semptomlarla (çarpıntı, baş dönmesi vb.) karakterize olan tablo Panik Bozukluk olarak tanımlanır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] B) Panik Bozukluk
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. Panik Atak

• [Tanım:] Yoğun bir korku ya da rahatsızlık duyulan, dakikalar içinde doruğa ulaşan ve fiziksel semptomların eşlik ettiği sınırlı bir süredir.
  • [Bu problemde:] Metehan’ın yaşadığı ani korku ve bedensel tepkiler birer panik ataktır.

2. Beklenmedik Atak

• [Tanım:] Görünürde bir tetikleyici (örneğin spesifik bir fobi veya sosyal durum) olmadan ortaya çıkan ataklardır.
  • [Bu problemde:] Soruda “herhangi bir neden yokken” ifadesi bu kavrama işaret eder.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Yaygın Anksiyete ile Karıştırmak

• [Yanlış:] Her korku durumuna yaygın anksiyete demek.
  • [Doğru:] Yaygın anksiyete “sürece” yayılır; Panik Bozukluk ise “ani ataklar” halindedir.
  • [Neden yanlış:] Metehan’da sürekli bir kaygıdan ziyade, aniden başlayan ve kısa sürede sönen ataklar vurgulanmıştır.

Panik Bozukluk ile Agorafobi arasındaki ilişkiyi ve bu ikisinin DSM-5’te nasıl ayrıldığını detaylandırmamı ister misin?