9. Sınıf Mesleki Gelişim Atölyesi Sayfa 244 - İş Planı Şablonu Cevapları
Cevap:
Aşağıda, görselde yer alan “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu”ndaki başlıklar ve altındaki sorular için örnek cevaplar bulabilirsiniz. Bu şablonun amacı, bir iş fikrini sistematik şekilde geliştirmek ve planlamaktır. Kendi okulunuza ve fikirlerinize göre cevapları kişiselleştirebilirsiniz. Aşağıda verilen örnekler genel kullanıma uygundur.
1. İş Fikri
1. Okulunuzda hangi meslek alanları var?
- Bilişim Teknolojileri (BT)
- Elektrik-Elektronik Teknolojisi
- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
- Yiyecek İçecek Hizmetleri
- Sağlık Hizmetleri
- Muhasebe ve Finansman
- Makine Teknolojisi
(Kendi okulunuzdaki alanları bu listeye göre yazabilirsiniz.)
2. Bu meslekler farklı alanlarla birleştirilebilir mi?
- Evet, bilişim teknolojileri sağlık alanı ile birleşip sağlık yazılımları geliştirebilir.
- Yiyecek içecek hizmetleri ve muhasebe-finansman bir araya gelerek “akıllı restoran yönetim sistemleri” oluşturulabilir.
- Elektrik-elektronik ve makine teknolojisi otomasyon sistemleri geliştirmek için birleştirilebilir.
3. Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar bu meslekleri nasıl etkiliyor?
- Teknoloji sayesinde: Otomasyon ve dijitalleşme, mesleklerin icra biçimini değiştiriyor.
- Artan ihtiyaca göre: Uzaktan eğitim yazılımları, e-ticaret altyapıları gibi yeni alanlar ortaya çıkıyor.
- Yapay zeka ve robotik: Sağlıkta, muhasebede ve gıdada verimlilik ve kalite artıyor.
2. İşletme Türü
- İş fikriniz için hangi işletme türü daha uygun?
Örneğin, eğer bir yazılım geliştirmek istiyorsanız en uygun işletme türü “şahıs şirketi” veya “limited şirket” olabilir. - Grubunuzla tartışıp karar verin:
- Şahıs işletmesi: Az sermaye gerektirir, küçük ölçekli işler için uygundur.
- Limited şirket: Büyümek isteyenler için daha avantajlıdır.
3. İşletme Faaliyet Alanı (NACE Kodu/Kodları)
- Hangi alan/alanlarda faaliyet göstermek istiyorsunuz?
Örneğin:- Bilişim hizmetleri için: NACE Kodu 62.01 (Bilgisayar programlama faaliyetleri)
- Eğitim alanında: NACE Kodu 85.59 (Başka yerde sınıflandırılmamış eğitim)
- Yiyecek-içecek sektöründe: NACE Kodu 56.10 (Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri)
Birden fazla kod seçebilirsiniz; iş fikrinize göre NACE kodunu araştırıp yazabilirsiniz.
4. Pazarlama Karması
- İş fikrinizin pazarlama karmasını nasıl oluşturursunuz?
- Ürün: Geliştirilen uygulama/dijital platform/yeni yemek menüsü
- Fiyat: Hedef kitleye, rakiplere ve maliyetlere göre belirlenir
- Dağıtım: Online satış, sosyal medya, okul bünyesinde hizmet
- Tutundurma (Tanıtım): Sosyal medya reklamları, okul içi posterler, tanıtım videoları, broşürler
Örnekle Açıklama (Bilişim Alanı için):
| Alan | Örnek Cevap |
|---|---|
| İş Fikri | Akıllı öğrenci takip ve ders çalışma uygulaması geliştirmek. |
| İşletme Türü | Şahıs şirketi kurmak veya okul kulübü olarak başlamak. |
| NACE Kodu | 62.01 (Bilgisayar programlama faaliyetleri) |
| Pazarlama Karması | Ürün: Mobil uygulama Fiyat: Uygun abonelik Dağıtım: Okul ve internet Tanıtım: Sosyal medya, okul panosu |
Not: Cevaplarınızı kendi okulunuzun ve grup kararınızın özelliklerine göre düzenleyebilirsiniz.
Görselle ilgili başka sorularınız varsa, örnek bir iş fikri üzerinden tüm şablonu ayrıntılı doldurabilirim. ![]()
Mesleki Gelişim Atölyesi Sayfa 244 Cevapları
Paylaşılan resimde “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu” yer almaktadır. Bu şablon, öğrencilerin iş fikirlerini detaylı bir şekilde analiz etmelerini ve bir plan oluşturmalarını sağlamayı amaçlar. Aşağıda, sorulara yönelik örnek cevaplar verilmiştir:
1. İş Fikri
-
Okulunuzda hangi meslek alanları var?
Örnek: Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri, Muhasebe ve Finansman gibi alanlar. -
Bu meslekler farklı alanlarla birleştirilebilir mi?
Evet, meslekler birbiriyle entegre edilebilir. Örneğin:- Bilişim Teknolojileri birleştirilip Elektrik-Elektronik alanında akıllı cihaz üretimi yapılabilir.
- Gıda Teknolojileri ile Bilişim Teknolojileri birleşerek online gıda sipariş sistemleri geliştirebilir.
-
Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar bu meslekleri nasıl etkiliyor?
- Teknolojinin gelişmesi yeni meslek alanları oluşturuyor. Örneğin, yapay zeka ve yazılım teknikleri geleneksel bilişim alanını dönüştürüyor.
- İhtiyaçlar değişiyor; insanlar çevrimiçi hizmetlere yöneliyor, bu nedenle dijitalleşme ve otomasyon önem kazanıyor.
2. İşletme Türü
- Hangi işletme türü sizin iş fikriniz için daha uygun?
İş fikrimize göre karar verilebilir:- Örneğin, küçük çaplı bir iş fikriniz varsa “Şahıs Şirketi” uygun olabilir.
- Daha büyük ve ortaklı işler için ise “Limited Şirketi” veya “Anonim Şirket” tercih edilebilir.
3. İşletme Faaliyet Alanı NACE Kodu/Kodları
- Hangi alan veya alanlarda faaliyet göstermek istiyorsunuz?
NACE kodları iş faaliyet alanını gösterir. Örneğin:- “Bilişim Hizmetleri” için NACE kodu 62.01
- “Yiyecek ve İçecek Üretimi” için NACE kodu 10.11
NACE kodları, işin resmi kaydında önemlidir.
4. Pazarlama Karması
- İş fikrinizin pazarlama karmasını nasıl oluşturursunuz?
Pazarlama karması, Ürün, Fiyat, Yer, ve Tutundurma unsurlarından oluşur:- Ürün: Kaliteli ve özgün bir ürün/hizmet sunulmalı.
- Fiyat: Hedef kitleye uygun, rekabetçi fiyat stratejileri belirlenmeli.
- Yer: Hizmetin ulaştırılacağı yer stratejik olarak seçilmeli (online veya fiziksel).
- Tutundurma: Sosyal medya, reklam vb. ile tanıtım yapılabilir.
Örnek Senaryo
Eğer öğrencilerin iş fikri bir online alışveriş platformu kurmak ise:
- NACE kodu: 47.91 (Elektronik ticaret faaliyetleri)
- İşletme Türü: Limited Şirketi
- Pazarlama Karması: Sosyal medya reklamları, indirim kampanyaları ve SEO optimizasyonu ile pazarlama yapılabilir.
İlgili cevaplara eklemeler yaparak, daha spesifik bir iş planı hazırlayabilirsiniz. Sorularla aklınıza gelen fikirleri tartışabilirsiniz.
9. Sınıf Mesleki Gelişim Atölyesi Kitabı Sayfa 244: “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu”
Answer:
Aşağıdaki örnek çalışma, sayfa 244’teki “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu” için fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır. Kendi ilgi alanlarınıza, okulunuzdaki meslek alanlarına ve çevrenizdeki iş fırsatlarına göre uyarlayabilirsiniz.
1. İş Fikri
-
- Sağlık Hizmetleri (Hemşirelik, Tıbbi Dokümantasyon vb.)
- Bilişim Teknolojileri (Yazılım Geliştirme, Web Tasarımı vb.)
- Elektrik-Elektronik (Teknik Servis, Devre Tasarımı vb.)
- Turizm ve Otelcilik (Konaklama, Seyahat Acenteliği vb.)
- Yiyecek-İçecek Hizmetleri (Aşçılık, Pastacılık vb.)
-
- Bilişim + Sağlık: Dijital hasta kayıt sistemleri, sağlık uygulamaları, online danışmanlık.
- Turizm + Yiyecek-İçecek: Gastronomi turizmi, yerel lezzetlerin tanıtıldığı tur paketleri.
- Elektrik-Elektronik + Bilişim: Akıllı ev sistemleri, IoT (Nesnelerin İnterneti) projeleri.
-
- Otomasyon ve Robotik: Üretim ve hizmet sektöründe daha hızlı ve düşük maliyetli işler.
- E-ticaret Platformları: Pazarlama, satış ve dağıtımın hızlanması.
- Yeni İletişim Kanalları: Dijital pazarlama, sosyal medya reklamcılığı gibi alanların gelişmesi.
2. İşletme Türü
- Şahıs İşletmesi: Tek kişinin yürüttüğü, hızlı karar alma avantajı olan işletme.
- Limited Şirket: Ortaklık yapısına imkan sunan, sorumlulukların belli bir sermayeyle sınırlı olduğu şirket türü.
- Kooperatif: Belli bir amaç için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu işletme.
- Anonim Şirket: Hisselerle temsil edilen, geniş ortaklı yapıya imkan tanıyan şirket modeli.
Örnek Seçim: Bilişim tabanlı bir iş fikri için başlangıçta “Şahıs İşletmesi” veya “Limited Şirket” daha uygun olabilir. Sermaye büyüdükçe veya ortak sayısı oldukça genişledikçe Anonim Şirkete geçilmesi düşünülebilir.
3. İşletme Faaliyet Alanı ve NACE Kodu/Kodları
- Faaliyet Alanı: “Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri” (Örneğin, web tabanlı uygulamalar geliştirmek, mobil uygulamalar tasarlamak, şirketlere dijital dönüşüm danışmanlığı yapmak).
- NACE Kodu (Örnek):
- 62.01: Bilgisayar programlama faaliyetleri.
- 62.02: Bilgisayar danışmanlık faaliyetleri.
- Okulunuz, bulunduğunuz il/ilçe ticaret odaları veya sektörel rehberlerden hangi NACE kodlarının sizin iş fikrinize uygun olduğunu seçebilirsiniz.
4. Pazarlama Karması (4P)
-
Ürün (Product):
- Geliştirdiğiniz yazılım ya da danışmanlık hizmeti.
- Hizmet kalitesini artırmak için düzenli güncellemeler ve geri bildirim mekanizmaları.
-
Fiyat (Price):
- Rekabetçi ücretlendirme modeli (örneğin paket fiyatlar, danışmanlık saat ücreti).
- Müşteri kitlenizin bütçesine ve projenin kapsamına göre uygun fiyat politikası.
-
Dağıtım (Place):
- Online platformlar (web sitesi, sosyal medya, freelance siteleri).
- İşletmelerle veya kurumlarla yüz yüze görüşmeler, seminer ve etkinliklerle ulaşım.
-
Tutundurma (Promotion):
- Sosyal medya reklamları, ücretsiz deneme sürümleri, referanslar.
- Fuar, konferans ve seminerlere katılım.
Öneriler ve İpuçları
- Araştırma Yapın: Okuldaki danışman öğretmenlerle veya alanında uzman kişilerle konuşarak fikirlerinizi zenginleştirin.
- Hedef Kitle Analizi: Hangi kesime hitap etmek istiyorsanız (gençler, küçük işletmeler, kurumsal müşteriler vb.) ona göre iş planınızı biçimlendirin.
- Sürekli Gelişim: Teknolojik gelişmeleri takip ederek iş fikrinize yeni özellikler ve fırsatlar katın.
Bu şablonu doldururken kendi ilgi ve yeteneklerinizi, bulunduğunuz bölgedeki pazar ihtiyaçlarını ve iş imkanlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Her başlık altında beyin fırtınası yaparak özgün bir iş planı kurgulayabilir, meslek seçiminizi ve hedeflerinizi netleştirebilirsiniz.
Mesleki Gelişim Atölyesi – “İş Planımı Oluşturuyorum” Şablonu Doldurma Örneği
Aşağıda, 9. sınıf “Mesleki Gelişim Atölyesi” kitabınızın 244. sayfasındaki şablonu nasıl doldurabileceğinize dair örnek bir iş planı yer almaktadır. Kendi okulunuzdaki meslek alanlarına ve ilgilerinize göre benzer şekilde uyarlayabilirsiniz.
İçindekiler
1. İş Fikri
-
- Bilgisayar Teknolojisi ve Yazılım
- Grafik ve Web Tasarım
- Muhasebe ve Finansman
- Elektrik-Elektronik Teknolojisi
- Gıda Teknolojisi
- Turizm ve Otelcilik
-
- Grafik Tasarım + Bilgisayar Yazılım → Web sitesi ve sosyal medya tasarım hizmeti
- Muhasebe + Bilgisayar Yazılım → E-ticaret sitelerine özel muhasebe otomasyon çözümleri
- Gıda Teknolojisi + Muhasebe → Sağlıklı atıştırmalık üretimi ve satışı
-
- Dijitalleşme, web tasarım ve e-ticaret hizmetlerine olan talebi hızla artırıyor.
- Otomasyon yazılımları muhasebe süreçlerini hızlandırıyor, hata oranlarını düşürüyor.
- Sosyal medya pazarlaması grafik tasarımcı ve içerik üreticilerinin iş hacmini genişletiyor.
Örnek İş Fikri: “Okul Öğrencilerine Yönelik Web & Sosyal Medya Tasarım Atölyesi”
– Hem grafik tasarım hem de bilgisayar yazılım becerilerini birleştirerek;
– Küçük işletmelere, derneklere, okul kulüplerine uygun paketler sunmak.
2. İşletme Türü
“Web & Sosyal Medya Tasarım Atölyesi” için önerilen işletme türü:
- Limited Şirket (Ltd. Şti.)
- Avantajları:
• Ortaklığa uygun yapı
• Ortakların sorumluluğu taahhüt edilen sermayeyle sınırlı
• Kurumsal itibar ve vergi planlaması kolaylığı
- Avantajları:
3. İşletme Faaliyet Alanı (NACE Kodları)
| NACE Kodu | Faaliyet Tanımı |
|---|---|
| 62.01 | Bilgisayar programlama faaliyetleri |
| 62.02 | Bilgisayar danışmanlık faaliyetleri |
| 73.11 | Reklam ajanslarının faaliyetleri |
Not: Birden fazla NACE kodu seçerek hizmet portföyünüzü çeşitlendirebilirsiniz.
4. Pazarlama Karması (4P)
| 4P | Açıklama |
|---|---|
| Ürün | • Web sitesi tasarımı (kurumsal, e-ticaret, blog) |
• Sosyal medya grafik ve içerik paketleri (Instagram, Facebook) |
| Fiyat | • Proje bazlı fiyatlandırma (3–5 sayfa tasarım: 1.500 TL)
• Aylık yönetim abonelikleri (sosyal medya: 500 TL/ay) |
| Dağıtım | • Online görüşme ve teslimat (e-posta, bulut depolama)
• Yüz yüze teslimatlar için okul içi ve seminer salonu kullanımı |
| Tutundurma| • Okul panolarında, sosyal medyada tanıtım görselleri
• Yazılı basın duyuruları (okul gazetesi, çevre okul bülteni)
• Referans ve “arkadaşına getir” kampanyası |
5. Özet Tablosu
| Bölüm | İçerik Özeti |
|---|---|
| 1. İş Fikri | Okulda grafik tasarım ve yazılım bölümlerini birleştirip “Web & Sosyal Medya Tasarım Atölyesi” kurulması. |
| 2. İşletme Türü | Limited Şirket (Ltd. Şti.) – düşük sorumluluk, kurumsal imaj. |
| 3. Faaliyet Alanı (NACE) | 62.01, 62.02, 73.11 kodlu bilgisayar programlama, danışmanlık ve reklam ajansı hizmetleri. |
| 4. Pazarlama Karması | Ürün: web tasarım, sosyal medya paketi |
Fiyat: proje ve abonelik
Dağıtım: online, yüz yüze
Tutundurma: sosyal medya, okul bültenleri, referans kampanyası. |
Kendi okulunuz ve tercihlerinize göre bu örneği;
• Meslek alanlarınıza,
• İlginize (yemek, yazılım, sanat, turizm vs.),
• Bölgenizin ihtiyaçlarına
göre uyarlayarak doldurabilirsiniz.