İşletmenizin Faaliyet Alanı Sorusu
Cevap:
Bu tür bir soruda işletmenizin hangi alanda faaliyet gösterdiğini açık bir şekilde belirtmeniz gerekiyor. Faaliyet alanı, işletmenizin yaptığı işlerin genel çerçevesini ifade eder. Örneğin:
Örnek Cevaplar
-
Hizmet Sektörü:
- İşletmenizin verdiği bir hizmet olabilir (örneğin, eğitim, sağlık, lojistik, veya danışmanlık hizmetleri).
-
Üretim Sektörü:
- Eğer ürün üretiyorsanız, bu sektörü belirtmelisiniz (örneğin, tekstil, gıda üretimi, teknoloji üretimi).
-
Ticaret Sektörü:
- Eğer bir işletme mal alıp satıyorsa (perakende satış yapıyor, toptan ticaret yapıyor), bunu belirtmelisiniz.
-
Başka Faaliyetler:
- Örneğin, bir sosyal medya yönetimi firması, temizlik hizmeti şirketi veya inşaat sektörü…
Nasıl Kodlar/Etiketler Yazılır?
- Sektör Etiketleri: Örn. Hizmet sektörü için “HİZMET”, Üretim sektörü için “ÜRETİM”.
- Alan Etiketleri: Eğitim sektörü için “EĞİTİM”, Sağlık için “SAĞLIK”.
- Etiketler işletmenizin meslek alanını açıkça temsil etmelidir.
Eğer detaylı bilgi verirseniz daha spesifik bir cevap yazabiliriz. Umarım sorunu çözmene yardımcı olurum. ![]()
İşletmemizin faaliyet alanı: Hangi alanda veya sektörün faaliyet gösterenini seçiyorsunuz? Bu alan katta kısaca örnek açıklayınız.
Cevap:
1. Faaliyet Alanı/Sektör Seçimi
Aşağıda örnek olarak çeşitli alanlar verilmiştir. Kendi ilginiz dâhilinde birini seçebilirsiniz:
- Perakende (Mağazacılık)
- Otomotiv
- Gıda Üretimi
- Tekstil
- Lojistik
- Turizm
- Sağlık
- Bilişim (Yazılım-Teknoloji)
2. Açıklama Bölümü (Örneklerle Cevap)
Örnek 1: Gıda Üretimi
Alan/saha: Gıda Üretimi
Açıklama:
İşletmemiz, sağlıklı ve hijyenik koşullarda çeşitli süt ürünleri üreten bir gıda fabrikasıdır. Fabrikamızda yoğurt, peynir ve ayran gibi temel süt ürünleri üretilerek hem yurtiçine hem de yurtdışına satışı yapılmaktadır. Amacımız müşterilerimize kaliteli ve doğal ürünler sunmaktır.
Örnek 2: Perakende (Mağazacılık)
Alan/saha: Perakende
Açıklama:
İşletmemiz, giyim alanında faaliyet göstermektedir. Özellikle gençlere yönelik kot pantolon, tişört, ceket gibi ürünleri mağazalarımızda satıyoruz. Müşterilerimize kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler sunmak misyonumuzdur.
Örnek 3: Bilişim (Yazılım-Teknoloji)
Alan/saha: Yazılım
Açıklama:
İşletmemiz, yazılım geliştirme alanında faaliyet göstermektedir. Eğitim kurumları için online ders platformları, mobil uygulamalar ve web yazılımları geliştiriyoruz. Amacımız teknolojiyi eğitimle birleştirerek kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaktır.
Formu Doldurma Şablonu
Alanı/Sektörü:
(Seçtiğiniz sektörü yazınız)
Kısa Açıklama:
(Yukarıdaki örneklerdeki gibi işletmenizin ne yapacağını açıklayınız.)
Not:
Kendi seçmek istediğiniz gerçek veya hayali bir sektörü ve işletmeyi de yazabilirsiniz. Açıklama kısmında da, o sektörde ne tür işler yapıldığı ve işletmenizin amacı hakkında kısa bilgi verebilirsiniz.
## İşletmenizin Faaliyet Alanı
Soru: Hangi alan veya alanlarda faaliyet göstermek istiyorsunuz? (Birden fazla NACE kodu seçebilirsiniz.)
Cevap:
Aşağıda işletmenizin faaliyet göstermek istediği alan(lar)ı belirleyip, karşısına ilgili NACE kodlarını nasıl bulacağınızı ve örnek formatta nasıl yazacağınızı gösteren adım adım açıklama ve tablo yer almaktadır.
1. Faaliyet Alanını Belirleme
Öncelikle işletmenizin hangi sektörde, hangi hizmet ya da ürün grubunda yer alacağını netleştirin. Örnekler:
- Yazılım geliştirme ve web tasarım
- Dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi
- Online eğitim ve danışmanlık
- Kafe/restoran işletmeciliği
- Perakende satış (giyim, elektronik vb.)
2. NACE Kodunu Nasıl Bulabilirsiniz?
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “NACE Rev.2” sınıflamasına şu adresten ulaşın:
https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=Nace-Rev-2 - Açılan listede sektörünüze en yakın başlıkları bulun.
- Başlık içinde yer alan “4 haneli kod” bölümündeki numarayı kopyalayın.
- Birden fazla faaliyet gösterecekseniz, her birini ayrı satıra yazın.
3. Örnek Doldurma
Diyelim ki; “Dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi” ile “Bilgisayar programlama (web yazılım)” alanlarında faaliyet göstermek istiyorsunuz.
- Dijital pazarlama → NACE 73.11 (Reklam ajansları)
- Sosyal medya yönetimi → NACE 73.12 (Medya temsilciliği)
- Web yazılım ve programlama → NACE 62.01 (Bilgisayar programlama faaliyetleri)
Formdaki alanlar şu şekilde doldurulur:
| Faaliyet Alanı | NACE Kodu |
|---|---|
| Dijital pazarlama | 73.11 |
| Sosyal medya yönetimi | 73.12 |
| Web tasarım ve yazılım | 62.01 |
4. Özet Tablo
| Faaliyet Alanı | NACE Kodu | Açıklama |
|---|---|---|
| Dijital pazarlama | 73.11 | Reklam ajansları |
| Sosyal medya yönetimi | 73.12 | Medya temsilciliği |
| Web tasarım ve bilgisayar programlama | 62.01 | Bilgisayar programlama faaliyetleri |
5. Sonuç ve Doldurma Şablonu
Hangi alan veya alanlarda faaliyet göstermek istiyorsunuz?
- Dijital pazarlama
- Sosyal medya yönetimi
- Web tasarım ve yazılım
NACE Kodu/Kodları:
- 73.11
- 73.12
- 62.01
Böylelikle işletmenizin faaliyet sahasını ve ilgili NACE kodlarını doğru şekilde belirlemiş olursunuz. @Ilayda_Ozturk
Meslek gelişim 247 cevabı
Answer:
İşletmenin Faaliyet Alanı ve NACE Kodu
1. İşletmenin Faaliyet Alanı Nedir?
• Faaliyet alanı, bir işletmenin hangi sektörde veya hangi iş kolunda hizmet sunduğunu ifade eder.
• Örneğin; gıda, perakende, bilişim, turizm, hizmet ve imalat gibi genel kategorilerde değerlendirilebilir.
2. NACE Kodu Nedir?
• NACE (Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne), işletmelerin ekonomik faaliyetlerini sınıflandıran uluslararası bir kod sistemidir.
• Her işletme, yürüttüğü faaliyet türüne göre belirli bir NACE koduna sahiptir. Bu kod, firmanın yasal işlemlerinde, vergi ve resmi kayıtlarında kullanılır.
Nasıl Belirlenir?
-
Faaliyetlerin Tanımlanması
- Öncelikle hangi sektör ya da faaliyet alanında iş yapacağınızı netleştirin. Örnek: Pastane açmak isteyen biri unlu mamuller imalatı ve satışı olarak tanımlayabilir.
-
Kod Listesini İnceleme
- TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) veya TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) resmi internet sitelerindeki NACE kod listelerini inceleyebilirsiniz.
- Örneğin, pastane işletmesi için “10.71.02” (Ekmek, taze unlu mamul imalatı vb.) gibi kodlar uygun olabilir.
-
Doğru Kodu Seçme
- İşletmenizin yaptığı iş eğer birden fazla alt kategoriye giriyorsa en baskın faaliyet seçilmelidir.
- Gerekiyorsa muhasebeci veya ilgili meslek odasına danışabilirsiniz.
Örnek Uygulama
• İş Fikri: Küçük bir kafe/pastane işletmesi kurmak.
• Faaliyet Alanı: Unlu mamuller (pasta, börek) yapımı ve satışı.
• Muhtemel NACE Kodu: 10.71.02 ya da 56.10.03 (Satış/sunuma göre değişebilir).
Ödevde Nasıl Yazılmalı?
• İşletmenizin adını, faaliyet türünü (örneğin; “Hazır giyim satışı”, “Mobilya imalatı”, “Kafe işletmeciliği”) açıkça belirtin.
• İlgili NACE kodunu bularak satır veya tabloda yer alan kutucuğa ekleyin (örneğin; 47.71.01, 31.01.01, 56.10.03 vb.).
• Kısa bir açıklama yaparak neden bu faaliyeti tercih ettiğinizi yazabilirsiniz.
Kaynaklar
- TOBB Resmi Sitesi (NACE Kodları)
- TÜİK (https://www.tuik.gov.tr)
- MEB Mesleki Gelişim Atölyesi Ders Kitabı (2021 Baskısı)