Mercan kız film seridi
Mercan kız hikayesi ile ilgili film şeridi nasıl hazırlanır?
Answer:
Mercan Kız masalı, 10. sınıf edebiyat ders kitabında sıkça karşılaşılan ve öğrencilerin performans görevlerinde film şeridi formatında anlatmaları istenen önemli Anadolu masallarından biridir. Film şeridi, masalın ya da hikayenin önemli olaylarının kısa ve görselle desteklenmiş kareler halinde sıralanmasıdır. Böylece hem hikaye daha kolay anlaşılır hem de görsel hafızaya hitap ederek öğrenmeyi güçlendirir.
Bu cevapta, Mercan Kız hikayesinin film şeridi nasıl hazırlanır, adım adım anlatacağım ve size örnek bir şeritli film şeridi metni sağlayacağım. Ayrıca visual materyal oluşturmak için hangi aşamalar izlenmeli anlatacağım.
Table of Contents
- Film Şeridi Nedir?
- Mercan Kız Masalı Hakkında Kısa Özet
- Film Şeridi Nasıl Hazırlanır?
- Mercan Kız Film Şeridi Örneği
- Görsel Hazırlama İpuçları
- Film Şeridi İçin Örnek Taslak ve Tablo
1. Film Şeridi Nedir?
- Film şeridi, bir hikayeyi veya olayı kısa ve öz cümlelerle adım adım anlatan görsel veya yazılı anlatım biçimidir.
- Görselle desteklenir, olay örgüsünün önemli noktaları kareler halinde sunulur.
- Eğitim alanında, özellikle edebiyat derslerinde hikaye ve masalların daha iyi kavranması için kullanılır.
2. Mercan Kız Masalı Hakkında Kısa Özet
- Masal, padişahın oğluyla yaşlı bir kadın arasında geçen olaylarla başlar.
- Yaşlı kadının su testisi kırılır, “inşallah Mercan Kıza aşık olursun” der.
- Padişahın oğlu, bu söz üzerine Mercan Kız’ı aramaya koyulur.
- Bu arayış sürecinde çeşitli engeller, canavarlar ve yardımseverler yer alır.
- Sonunda mutluluk ve adaletle hikaye sona erer.
3. Film Şeridi Nasıl Hazırlanır?
-
Hikayeyi Parçalara Ayırın:
Mercan Kız masalını 6-10 önemli sahneye bölün. Her sahne bir kare veya panel olarak tasarlanır. -
Kare Başlık ve Özet Yazın:
Her kare için kısa cümlelerle o bölümde ne olduğunu yazın. -
Görsel Ekleyin:
Her panelin altına o olayı anlatan bir resim çizin veya hazır görsel kullanın. (Suluboya, çizim, bilgisayar grafiği olabilir.) -
Sıralamayı Düzenleyin:
Olayların mantıklı ve kronolojik sırayla ilerlediğinden emin olun. -
Sunum Hazırlığı:
Film şeridini el ile çizebilir, dijital programlarla oluşturabilir veya fotoğrafları düzenleyerek sunabilirsiniz.
4. Mercan Kız Film Şeridi Örneği (6 karelik kısa versiyon)
| Kare No | Olay Başlığı | Kısa Açıklama |
|---|---|---|
| 1 | Testiyi Kırma | Yaşlı kadının su testisi padişahın oğlu tarafından ok ile kırılır. |
| 2 | Beddua ve Dilek | Kadın, “İnşallah Mercan Kıza aşık olursun” der. |
| 3 | Mercan Kızı Arama | Padişahın oğlu Mercan Kız’ı bulmak için yola çıkar. |
| 4 | Canavar ve Engel | Yolda büyük bir canavarla karşılaşır ve mücadele eder. |
| 5 | Yardımseverler | Mercan Kız’a ulaşması için yardım edenler çıkar ortaya. |
| 6 | Sonuç ve Mutluluk | Mercan Kız bulunur ve masal mutlu sonla biter. |
5. Görsel Hazırlama İpuçları
- El çizimi: Hikayeyi anladığınız şekilde kolayca çizebilirsiniz. Karakterleri sade ama anlamlı yapın.
- Clip art ve şablonlar: Alternatif olarak eğitimde kullanılan çizim programları (Canva, Paint, Photoshop) kullanılabilir.
- Suluboya ve guaj: Masal havası vermek için suluboya tarzı çizim önerilir.
- Çizgi roman tarzı: Film şeridi genellikle çizgi roman biçiminde benzer karelerle hazırlanır.
6. Film Şeridi İçin Örnek Taslak Tablosu
| Kare No | Olay | Anlatım Cümlesi | Görsel Tasarım Notu |
|---|---|---|---|
| 1 | Testi Kırılması | “Yaşlı kadın, su testisini ok ile kırdı.” | Su testi kırılan sahne |
| 2 | Beddua | “Kadın, oğula Mercan Kız’a aşık olmasını diledi.” | Kadının ifadeli yüzü |
| 3 | Arayış Başlar | “Padişahın oğlu, Mercan Kız’ın peşine düştü.” | Yola çıkan genç adam |
| 4 | Engel (Canavar) | “Yolda canavarla karşılaştı.” | Devasa canavar ve genç adam |
| 5 | Yardımcılar | “Yardım edenler ortaya çıktı.” | Dost canlıları destek verirken |
| 6 | Sonuç | “Mutlu son: Mercan Kız bulundu.” | Sevinç dolu buluşma sahnesi |
Summary
- Mercan Kız hikayesini film şeridine çevirmek için hikayeyi bölmek, kısa cümlelerle anlatmak ve görsel hazırlamak gerekir.
- Film şeridi masalı daha anlaşılır ve akılda kalıcı yapar.
- Görsel seçenekler arasında el çizimi, dijital çizim veya hazır görseller uygundur.
- Bu yöntem özellikle derslerde performans ödevi için çok uygundur.
Eğer isterseniz, bu başlıkları ve metni kullanarak kendi film şeridinizi veya görsel düzenlemenizi destekleyici önerilerle hazırlayabilirim ya da detaylı daha fazla kareye bölünmüş film şeridi anlatımı yapabilirim.