- Snf fkurallarin bir teknikle 0äretmek isteyen Melten
ğretrmeh 0ğrencileri le birlikte çember oturma dh
ni olugumuş ortaya da bir sandalye yerteştirmite
Oörghcilerine, "Çocuklar sizce sinif kuralları nert
olnalidır? sorusunu sormuştur ve fikrini söylemeg
feven öğrencisini dairenin ortasındaki sandatve
oturtmuştur ve fikrini beyan etmesini sağlamıstır
Meltem öğretmenin uyguladığı öğretim tekniộ
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çember
B) kvaryum
Beyin firtinası
DKonuşma halkası
SRuman
Dirt
Meltem Öğretmenin Uyguladığı Öğretim Tekniği Analizi
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Soru Metnindeki İpuçlarını Belirleme
Soruda verilen senaryoyu analiz ettiğimizde şu temel unsurlar dikkat çekmektedir:
- Öğrenciler bir çember oluşturacak şekilde oturmuştur.
- Çemberin tam ortasına bir sandalye yerleştirilmiştir.
- Fikrini söylemek isteyen öğrenci bu merkezdeki sandalyeye oturarak düşüncelerini paylaşmaktadır.
Adım 2 — A Seçeneğinin Analizi (Çember)
Çember tekniğinde tüm öğrenciler bir çember oluşturur, her birine eşit söz hakkı verilir ve bir sekreter görüşleri kaydeder. Ancak çemberin ortasına bir sandalye konulması ve sadece oraya oturanın konuşması bu tekniğin standart bir özelliği değildir.
Adım 3 — B Seçeneğinin Analizi (Akvaryum)
Akvaryum tekniği iki şekilde uygulanabilir:
- İç içe iki çember oluşturulur; içteki grup tartışır, dıştaki izler.
- Sınıfın ortasına tek bir sandalye konur. Tartışmaya katılmak veya fikrini beyan etmek isteyen öğrenci bu sandalyeye oturur, konuşmasını yapar ve sonra yerine döner. Sorudaki uygulama bu ikinci uygulama biçimiyle birebir örtüşmektedir.
Adım 4 — C Seçeneğinin Analizi (Beyin Fırtınası)
Beyin fırtınası, çok sayıda fikrin kısa sürede eleştiri olmadan üretilmesidir. Oturma düzeninden ziyade fikir üretme sürecine odaklanır.
Adım 5 — D Seçeneğinin Analizi (Konuşma Halkası)
Konuşma halkasında temel amaç empati becerisini geliştirmektir. Bir nesne (konuşma nesnesi) elden ele dolaşır ve nesne kimdeyse o konuşur. Ortaya sandalye koyma uygulaması bu teknikte yer almaz.
Adım 6 — E Seçeneğinin Analizi (Rulman)
Rulman (Top taşıma) tekniğinde iç içe iki çember vardır ve öğrenciler karşılıklı oturur. Belirli aralıklarla çemberlerden biri döner ve her öğrenci yeni bir eşle konuyu tartışır.
Adım 7 — Seçenek Karşılaştırması
B. Akvaryum — Çemberin ortasındaki sandalye, tekniğin tipik göstergesidir.
D. Konuşma Halkası — Empati ve konuşma nesnesi odaklıdır.
E. Rulman — Karşılıklı eşleşme ve dönen çemberler esastır.
Adım 8 — Final Doğrulama
Öğretim ilke ve yöntemlerinde, sınıfın ortasına boş bir sandalye konulması ve gönüllü olanın gelip oraya oturarak konuşması “Akvaryum” tekniğinin en belirgin uygulama örneklerinden biridir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) Akvaryum
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Akvaryum Tekniği
- [Tanım:] Öğrencilerin ilgi duydukları veya üzerinde anlaşmazlık olan bir konuda tartışmalarını sağlayan, tartışma ve izleme becerilerini geliştiren bir tekniktir.
- [Bu problemde:] Ortadaki sandalye “akvaryumun içindeki balığı” temsil eder; fikir beyan eden kişi merkeze geçer.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Konuşma Halkası ile Karıştırmak
- [Yanlış:] Sadece “çember” kelimesini görüp konuşma halkasını işaretlemek.
- [Doğru:] Konuşma halkasında empati ve nesne kullanımı esastır; akvaryumda ise merkezdeki bir kişi veya grup esastır.
- [Neden yanlış:] Ortadaki sandalye ayırt edici bir fiziksel düzenleme farkıdır.
Akvaryum tekniğinin “iç içe iki çember” şeklinde uygulanan diğer versiyonu hakkında da bilgi vermemi ister misin?