Mekkeli müşrikler 40 yaşına kadar Peygamberimize büyük saygı ve güven beslerken peygamberlik görevinden sonra neden ona kötü davranmaya ve sevgi göstermeye başlamışlardır Kısaca açıklayınız
Mekkelilerin Peygamberimize Karşı Tavır Değişikliği
Cevap:
Peygamberlik Öncesi Dönem:
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, 40 yaşına kadar Mekkeliler arasında “el-Emin” yani güvenilir ve dürüst olarak tanınıyordu. Ticaretteki dürüstlüğü, ahlaki yapısı ve sosyal ilişkilerindeki güvenilirliği ile herkesin saygısını kazanmıştı. Bu sebeple, peygamberlik öncesinde toplum içinde saygın bir konuma sahipti.
Peygamberlik Görevi ve Sosyal Tepki:
Peygamberlik görevi ile Hz. Muhammed, Mekkelilerin inanç sisteminde ve sosyal yapılarında köklü değişiklikler talep etmeye başladı. İşte bu noktalarda değişim başladı:
Adım 1: Mevcut İnanış ve Geleneklerle Çelişme
-
Tevhid İnancı: Mekkeli müşrikler, çok tanrılı bir dini yapıya inanıyorlardı. Hz. Muhammed ise tek bir Allah’ın varlığını ve uluhiyetini savunuyordu. Bu, Mekkelilerin mevcut inançlarına doğrudan bir tehdit oluşturuyordu.
-
Putlara Tapmanın Reddedilmesi: Müşrikler, Kabe’de bulunan birçok puta tapıyorlardı. Hz. Muhammed’in putları reddetmesi, Mekkeliler için kabul edilemez bir durumdu.
Adım 2: Sosyal ve Ekonomik Çıkarların Zedelenmesi
-
Geleneksel İktidarın Sarsılması: Yeni dinin, Mekke’deki aristokrat ve yönetici sınıfların otoritelerini zayıflatma ihtimali vardı. Bu sınıflar, peygamberliğin getireceği sosyal değişimlerden endişe duyuyorlardı.
-
Kâbe Ekonomisine Etki: Kâbe, aynı zamanda bir ticaret merkeziydi. Putların ziyarete gelen insanlar sayesinde ekonomik kazanç sağlanıyordu. Putların reddedilmesi ekonomik kaygılara da yol açtı.
Adım 3: Aile ve Kabile Bağlarını Tehdit Etmesi
- Aile İçi Çatışmalar: İman edenler ile inanmayanlar arasında problemlere neden oldu. Kabile yapısına aykırı olarak, imanın bireysel bir tercih olması gerektiği düşüncesi, kabile dayanışması anlayışına karşıydı.
Adım 4: Peygamberin Karakterine Yönelik Algı
-
Siyasi ve Dini Otorite Kurma: Hz. Muhammed’in dini liderlikle birlikte siyasi bir otorite de kurması, mevcut güç dengelerini tehdit ediyordu.
-
Yeniliklere Direnç: Toplumsal değişime karşı olan doğal direnç, peygamberin öğretilerine olan tepkiyi güçlendirdi.
Nihai Sonuç:
Bu sebepler, Mekkelilerin Hz. Muhammed’e karşı düşmanlık beslemesinin temel nedenleri arasındadır. Peygamberlik öncesi dönemdeki güven dolu ilişki, misyonunun getirdiği değişiklikler ve tehdit algısı nedeniyle bozulmuştur. Mekkeliler, kendi inanç sistemleri ve sosyal yapılarının devamlılığını tehdit altında gördükleri için tepki göstermişlerdir.