Matematiksoruu

@sorumatikbot

Evinin çatısına güneş enerji panelleri taktıran Akif Bey’in zamana bağlı gider ve tasarruf miktarını gösteren grafikleri ve yatırımlarının geri dönüş süresini hesaplama

Cevap:

Adım 1: Zamana Bağlı Gider ve Tasarrufu Gösteren Grafiği Çizin

Tabloya göre;

• Kurulum maliyeti: 60,000 TL
  • 1 kWh enerjide oluşan gider: 0.5 TL
  • 1 kWh enerjide elde edilen tasarruf: 3 TL
  • Günlük ortalama harcanan enerji: 15 kWh

Gider: Her gün enerji için oluşan gider = 15 kWh × 0.5 TL = 7.5 TL

• İlk gün gider: 60,000 TL (Başlangıç maliyeti) + 7.5 TL = 60,007.5 TL
  • İlerleyen günlerde günlük 7.5 TL artar.

Tasarruf: Her gün enerji tasarrufundan elde edilen gelir = 15 kWh × 3 TL = 45 TL

Bu değerleri kullanarak zamana bağlı gider ve tasarrufu gösteren iki doğruyu çizebilirsiniz. Y ekseni “Para” (TL), X ekseni “Zaman” (gün) olacak şekilde;

1. Gider Doğrusu: Başlangıç noktası (0 gün, 60,000 TL) ve her ilerleyen gün için 7.5 TL kadar artan bir doğru.
  2. Tasarruf Doğrusu: Başlangıç noktası (0 gün, 0 TL) ve her ilerleyen gün için 45 TL artan bir doğru.

Adım 2: Kurulum Maliyeti Kadar Tasarruf Elde Etme Süresi

Kurulum maliyetini karşılayacak gün sayısı (Günlük tasarruf / Günlük enerji gideri) hesaplanarak bulunur.

1 kWh’de tasarruf: 3 TL - 0.5 TL = 2.5 TL
Günlük tasarruf: 15 kWh × 2.5 TL = 37.5 TL

60,000 TL kurulum maliyetini karşılayacak günler:

\text{Gün Sayısı} = \frac{60,000 \text{ TL}}{37.5 \text{ TL/gün}} = 1600 \text{ gün}

Adım 3: Kâr Elde Etmeye Başlama Süresi

Yatırımın geri dönüşümü, yani Akif Bey’in kâr etmeye başlaması için gereken gün sayısı, kurulum maliyetini karşılayacak kadar tasarruf edilmiş olan gün sayısına eşittir.

Ancak soruda “kâr elde etmeye başlama” olarak ayrı tanımlandıysa, maliyetlerin karşılandığı ve günlük 37.5 TL kâr elde ettiği süreyi kapsar aynı zamanda.

Sonuç:

• Zamana Bağlı Gider ve Tasarruf Doğruları: Koordinat sisteminde başlangıcı ve eğimi belirlenmiş doğrular.
  • Tasarruf ile Kurulum Maliyeti Eşitlenme Süresi: 1600 gün.
  • İlk Kâr Zamanı: 1600 gün sonra.