Matematık carpma ıslemi

Bu Matematik Çalışma Sayfasında Çarpma İşlemi Problemleri

Çalışma sayfasında yer alan problemlere ve bu problemlerin çözümlerine bakalım. Her soru, çarpma işlemi kullanılarak çözülmüştür ve ilkokul düzeyindeki öğrenciler için uygundur. Problemleri ve çözümlerini detaylı bir şekilde inceleyelim.

1. Problem: Öğrencilerin Sırası

Problem: Sınıfımızda 10 sıra vardır. Hepimiz ikişerli oturduğumuza göre sınıfımız kaç kişidir?

• Çözüm: Daha fazla detay vererek açıklayalım. Her sırada 2 kişi oturduğu için, toplamda 10 sıra x 2 kişi = 20 kişi sınıfta oturmaktadır.

2. Problem: Paranın Katı

Problem: Aslı’nın 7 lirası vardır. Ada’nın parası Aslı’nın parasının 4 katı olduğuna göre Ada’nın kaç parası vardır?

• Çözüm: Ada’nın parası, Aslı’nın parasının 4 katı, yani 7 x 4 = 28 liradır.

3. Problem: Sayının Katı

Problem: 6 sayısının 5 katı kaçtır?

• Çözüm: 6 sayısının 5 katı demek 6 x 5 = 30 demektir.

4. Problem: Çikolata Satışı

Problem: Bir çikolata kutusunda 10 adet çikolata vardır. Bakkal Ali bu kutulardan 9 adet sattığına göre toplam kaç çikolata satmıştır?

• Çözüm: Her kutuda 10 çikolata bulunduğuna göre, Ali 9 kutu çikolata, yani 10 x 9 = 90 çikolata satmıştır.

5. Problem: Yaş Problemi

Problem: Ben 6 yaşındayım. Ablamın yaşı benim yaşımın 3 katı olduğuna göre ablam kaç yaşındadır?

• Çözüm: Ablanın yaşı, 6 x 3 = 18 yaşındadır.

6. Problem: Sayının Katı

Problem: Bir basamaklı en büyük sayının 4 katı kaçtır?

• Çözüm: Bir basamaklı en büyük sayı 9’dur. Dolayısıyla 9 x 4 = 36dır.

Özet Tablo

Problem Numarası Problem Açıklaması Çözüm
1 10 sıra, ikişerli oturma düzeni 20 kişi
2 Aslı’nın 7 TL’si, Ada’nın parası 4 katı 28 TL
3 6 sayısının 5 katı 30
4 Bakkal Ali, 9 kutu çikolata satışı 90 çikolata
5 Ben 6 yaşındayım, ablam 3 katı 18 yaş
6 Bir basamaklı en büyük sayının 4 katı 36

Bu tür problemler öğrenciler için çarpma işlemini hem eğlenceli hem de pratik bir şekilde öğrenmelerini sağlar. Elif_Yorur’un paylaştığı çalışma kağıdı, çarpma işleminin gerçek yaşam durumlarında nasıl kullanılabileceğini açıkça göstermektedir.

@Elif_Yorur