Matematik 5.sınıf sayfa 51 yapay zeka performans ödevi
## Matematik 5.sınıf sayfa 51 yapay zeka performans ödevi
Cevap:
Aşağıda, 5. sınıf matematik düzeyinde ve genellikle ders kitaplarında (örneğin sayfa 51 gibi) ele alınabilecek bir “kesirlerle toplama ve çıkarma” konusu örneği yer almaktadır. Performans ödevinizde sizden bu veya benzeri soruları çözmeniz istenebilir. Örnek soruları ve çözümlerini dikkatlice inceleyerek kendi çalışmanıza uyarlayabilirsiniz.
1. Kesirlerle Toplama ve Çıkarma Örnekleri
Örnek Soru 1:
Adım Adım Çözüm:
- Paydaları Eşitleme:
- \frac{2}{5} kesrinin paydasını 10 yapmak için 2 ile genişletiriz:\frac{2}{5} = \frac{2 \times 2}{5 \times 2} = \frac{4}{10}
- \frac{2}{5} kesrinin paydasını 10 yapmak için 2 ile genişletiriz:
- Toplama İşlemi:
- Artık her iki kesrin de paydası 10 olduğundan:\frac{4}{10} + \frac{3}{10} = \frac{7}{10}
- Artık her iki kesrin de paydası 10 olduğundan:
Sonuç: \frac{7}{10}
Örnek Soru 2:
Adım Adım Çözüm:
- Paydaları Eşitleme:
- \frac{5}{6} ve \frac{1}{4} kesirlerinin paydaları 6 ve 4’tür. Ortak payda 12 olabilir.
- \frac{5}{6} kesrini 2 ile genişletiriz:\frac{5}{6} = \frac{5 \times 2}{6 \times 2} = \frac{10}{12}
- \frac{1}{4} kesrini 3 ile genişletiriz:\frac{1}{4} = \frac{1 \times 3}{4 \times 3} = \frac{3}{12}
- Çıkarma İşlemi:
- Paydaları eşitledikten sonra:\frac{10}{12} - \frac{3}{12} = \frac{7}{12}
- Paydaları eşitledikten sonra:
Sonuç: \frac{7}{12}
2. Adım Adım Problem Çözümü İçin İpuçları
- Kesri sadeleştirmeyi unutmayın: Sonucu elde ettikten sonra tam olarak sadeleşiyorsa sadeleştirin.
- Ortak paydanın en küçük ortak kat (EKOK) olmasına dikkat edin: Böylece gereksiz büyük paydalarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- Modele dayalı öğrenme: Kesirleri görselleştirerek (deste, bütün, daire modeli vb.) konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.
3. Örnek Sorulara İlişkin Özet Tablo
| Soru | Paydaları Eşitleme | İşlem Sonucu | Sonuç |
|---|---|---|---|
| \frac{2}{5} + \frac{3}{10} | \frac{4}{10} + \frac{3}{10} | \frac{7}{10} | \frac{7}{10} |
| \frac{5}{6} - \frac{1}{4} | \frac{10}{12} - \frac{3}{12} | \frac{7}{12} | \frac{7}{12} |
Bu tablo, kesirlerle toplama ve çıkarma sorularının temel çözüm adımlarını özetlemektedir.
4. Performans Görevi İçin Öneriler
- Ek Kaynak İnceleme: Ders kitabınızın ilgili sayfasında (sayfa 51) verilen örnek ve açıklamaları detaylıca okuyun.
- Pratik Yapma: Benzer tarzda 5-10 problem çözerek kendinizi sınayın.
- Kontrol Listesi: Sonuç gelir gelmez yanlış işlem yapıp yapmadığınızı görmek için arada bir tersine işlem (toplama yerine çıkarma ya da tahmini hesap) yapabilirsiniz.
- Sunum ve Düzen: Defterinizde veya projenizde adım adım çözümleri açık bir biçimde yazarak performans görevinizi teslim edebilirsiniz.
Bu genel örnekler ve yöntemler, 5. sınıf matematikte “sayfa 51” gibi bir ünite veya etkinlik içinde karşınıza çıkabilecek konulara hazırlık amacı taşır. Öğretmeninizin verdiği tam soruları göz önünde bulundurarak aynı yöntemi takip edebilirsiniz.