- Devlet siyasi partilere yeter düzeyde mali yardım
yapar.
Mall yardımdan, milletvekil gene) seçimlerinde
toplam geçerll.oylarnń yüzce kaçtan fazlasinL al-
miş olan siyasi partiler yararlanır?
A)1
Siyasi Partilerin Devlet Yardımı Alabilme Şartları
Siyasi partilerin devletten mali yardım alabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde kaçından fazlasını alması gerekir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Siyasi Partiler Kanunu ve Anayasal Çerçeve
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Siyasi Partiler Kanunu’na göre, devlet siyasi partilere yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar. Ancak bu yardımın yapılabilmesi için partilerin belirli bir oy oranına ulaşması şarttır.
Adım 2 — Seçeneklerin Analizi
- A) %1: Bu oran, bir siyasi partinin kurulması veya genel faaliyetleri için devlet yardımı sınırı değildir.
- B) %3: 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun Ek 1. maddesine göre; milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %3’ünden fazlasını alan siyasi partilere devlet yardımı yapılır.
- C) %5: Bu oran genellikle yerel yönetimlerdeki bazı barajlarla karıştırılsa da genel seçimlerdeki devlet yardımı sınırı değildir.
- D) %7: Bu oran güncel olarak uygulanan genel seçim barajıdır (TBMM’ye girmek için gereken oran). Devlet yardımı barajı ile seçim barajı farklı kavramlardır.
- E) %10: Bu, 2022 yılına kadar uygulanan eski ülke seçim barajıdır.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. 1 — Yanlış oran.
B. 3 — Doğru. Devlet yardımı için gereken alt limit %3’tür.
C. 5 — Yanlış oran.
D. 7 — Milletvekili seçilme (meclise girme) barajıdır, yardım barajı değildir.
E. 10 — Eski seçim barajıdır.
Adım 4 — Son Doğrulama
Devlet yardımı alabilmek için partilerin barajı (%7) aşması şart değildir; oyların %3’ünü almaları bu haktan yararlanmaları için yeterlidir. Yardım miktarı, partilerin aldıkları oy oranıyla orantılı olarak hesaplanır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) 3
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Hazine Yardımı (Mali Yardım)
- Tanım: Siyasi partilerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için devlet bütçesinden aktarılan paradır.
- Bu problemde: Yardıma hak kazanmak için gereken asgari oy oranının %3 olduğu vurgulanmıştır.
2. Seçim Barajı
- Tanım: Bir siyasi partinin milletvekili çıkarabilmesi için ülke genelinde alması gereken asgari oy oranıdır.
- Bu problemde: Güncel seçim barajı %7 olsa da, hazine yardımı barajı %3 olarak kalmaya devam etmektedir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Seçim Barajı ile Karıştırmak
- Yanlış: “Baraj %7 olduğu için yardım da %7’den sonra başlar.”
- Doğru: Meclise girmek için %7 gerekirken, hazine yardımı almak için %3 yeterlidir.
- Neden: Devletin çok sesliliği desteklemesi ve küçük partilerin de siyasi hayatlarını devam ettirebilmesi amaçlanır.
Siyasi partilerin kapatılması veya hazine yardımından yoksun bırakılması süreçleri hakkında da bilgi almak ister misin?