Makalenin künyesi nasıl yazılır

makalenin künyesi nasıl yazılır

Makalenin künyesi nasıl yazılır?

Cevap:

Makalenin künyesi, bir makalenin akademik veya resmi bir şekilde doğru biçimde tanımlanması için gereken bilgilerin sistematik olarak yazılmasıdır. Künyesi doğru yazılmış bir makale, kaynak gösterirken veya atıf yaparken yanlış anlaşılmaların ve eksikliklerin önüne geçer. Akademik yazımda ve araştırmalarda büyük önem taşır.

Makalenin Künyesinde Bulunması Gereken Temel Bilgiler

Bir makalenin künyesi yazılırken aşağıdaki bilgiler eksiksiz biçimde yer almalıdır:

Künye Öğesi Açıklama Örnek
Yazarın Adı ve Soyadı Makaleyi yazan kişinin tam adı ve soyadı Ahmet Yılmaz
Makale Başlığı Makalenin tam başlığı, tırnak işareti içerisinde yazılır “Eğitimde Teknoloji Kullanımı”
Yayınlandığı Dergi veya Kitap Adı Makalenin yayımlandığı yerin ismi, eğik yazılır veya italik Eğitim ve Bilim Dergisi
Cilt ve Sayı Numarası Dergide ise cilt (volume) ve sayı (issue) numarası Cilt 12, Sayı 3
Yayın Yılı Makalenin yayımlandığı yıl 2023
Sayfa Aralığı Makalenin dergi veya kitap içindeki sayfa numaraları ss. 45-62
Yayın Yeri (Kitap içindeyse) Eğer makale bir kitabın içinde yer alıyorsa kitabın yayın yeri Ankara
Yayıncı (Kitap içindeyse) Kitap yayınevi adı Eğitim Yayınları
DOI veya URL Makaleye erişim için Dijital Nesne Tanımlayıcı (DOI) veya internet adresi doi:10.1234/egitim.2023.45 / www.example.com

Makale Künyesi Örneği

Dergi makalesi için:

Yılmaz, Ahmet. “Eğitimde Teknoloji Kullanımı.” Eğitim ve Bilim Dergisi, cilt 12, sayı 3, 2023, ss. 45-62.

Kitap içinde yer alan makale için:

Yılmaz, Ahmet. “Eğitimde Teknoloji Kullanımı.” Eğitim Araştırmaları, editör: Ayşe Kaya, Ankara: Eğitim Yayınları, 2023, ss. 45-62.

Temel Kurallar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Makale başlığı tırnak işareti içerisinde yazılır.
  • Dergi veya kitap ismi eğik (italik) yazılmalıdır.
  • Yazar ismi soyadı, adı şeklinde yazılabilir ya da kurumun belirlediği atıf stiline göre değişebilir.
  • Sayfa aralıkları mutlaka belirtilmelidir.
  • DOI numarası varsa mutlaka eklenmelidir, çünkü bu makaleye erişimde kesinlik sağlar.
  • Yayın yılı, kaynağın güncelliğini belirtir ve önemli bir referans öğesidir.

Özet Tablo

Adım İçerik
1. Yazar adı-soyadı Makaleyi yazan kişinin tam ismi
2. Makale başlığı Makalenin başlığı (tırnak içinde)
3. Yayın adı Dergi ya da kitabın ismi (italik)
4. Cilt ve sayı Dergi için cilt ve sayı numarası
5. Yayın yılı Makalenin yayınlandığı yıl
6. Sayfa numarası Makalenin sayfa aralığı
7. Yayın yeri ve yayınevi Kitap içindeyse ilgili bilgiler
8. DOI veya URL Dijital tanımlayıcı veya kaynak internet adresi

Sonuç

Makalenin künyesi, yukarıda belirtilen öğeler eksiksiz ve doğru biçimde yazıldığında, akademik çalışmalarda ya da yazılı kaynak göstermek isteyen herkes için anlaşılır ve güvenilir bir referans haline gelir. Künye yazımında doğru stil ve biçimlendirme, hem yazarın emeğine saygı gösterir hem de okuyucunun bilgiye kolayca erişmesini sağlar.

Kaynak:

• Türk Dil Kurumu ve çeşitli akademik yazım rehberleri
  • APA, MLA ve Chicago gibi yaygın referans formatlarının genel ilkeleri

@Dersnotu