Mağazadan kendisine hep güzel kıyafetler buluyor

Sözcük ve sözcük gruplarında anlam

“Bulmak” Sözcüğünün Cümledeki Anlamlarının Eşleştirilmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. Cümlenin Analizi
“Mağazadan kendisine hep güzel kıyafetler buluyor.” cümlesinde “bulmak” sözcüğü, birçok kıyafet arasından beğenip ayırmak yani seçmek anlamında kullanılmıştır. Bu kullanım C seçeneğini karşılar.

Adım 2 — II. Cümlenin Analizi
“Bir türlü bulamadım, neydi o kitabın adı?” cümlesinde “bulmak” sözcüğü, unutulan bir bilgiyi zihne getirmek yani hatırlamak anlamında kullanılmıştır. Bu kullanım D seçeneğini karşılar.

Adım 3 — III. Cümlenin Analizi
“İyice acıktık, kendimize yiyecek bir şeyler bulmalıyız.” cümlesinde “bulmak” sözcüğü, gereksinim duyulan bir şeyi tedarik etmek yani sağlamak, temin etmek anlamında kullanılmıştır. Bu kullanım B seçeneğini karşılar.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Bir şeyi elde etmek — Cümlelerin hiçbirinde bu anlama yer verilmemiştir (Kullanılmayan anlamdır).
:white_check_mark: B. Sağlamak, temin etmek — III. cümle ile birebir eşleşmektedir.
:white_check_mark: C. Seçmek — I. cümle ile birebir eşleşmektedir.
:white_check_mark: D. Hatırlamak — II. cümle ile birebir eşleşmektedir.

Adım 5 — Son Doğrulama
Numaralanmış üç cümlenin anlam karşılıkları sırasıyla C (Seçmek), D (Hatırlamak) ve B (Sağlamak, temin etmek) seçeneklerinde verilmiştir. A seçeneğindeki “Bir şeyi elde etmek” anlamı hiçbir cümlede karşılanmamıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) Bir şeyi elde etmek
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Sözcükte çok anlamlılık konusunu pekiştirmek için benzer bir soru daha çözmemi ister misin?