- Analitik kimyada, siklikla kullanilan analiz işlemleri ile
maddenin yapısal özellikleri ve bileşenleri incelenir.
Buna göre analiz türleriyle ilgili,
L. Nitel (kalitati) analiz: Bir maddenin hangi bileşenlerden
oluşturduğunu araştırır.
I1. Nicel (kantitatif) analiz: Bileşenlerin her birinin miktarla-
rinı hesaplar
IM. Volumetrik analiz: Kütle ölçümüne dayalı incelemeler
yapar.
yukarndaki açıklamalardan hangileri hatalı olarak veril-
miştir?
A) Yalnız I
B) Yalnız ll
E)I, Il ve lll
C) l ve ll
Analitik Kimya Analiz Türleri ve Özellikleri
KULLANILAN KAVRAMLAR: Analitik Kimya, maddenin bileşenlerini ve bu bileşenlerin miktarlarını inceleyen kimya disiplinidir. Bu incelemeler temel olarak Nitel (Kalitatif) ve Nicel (Kantitatif) analiz olmak üzere ikiye ayrılır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Öncülün İncelenmesi (Nitel Analiz)
Nitel (Kalitatif) analiz, bir örneğin içerisinde “ne olduğunu” belirlemek için yapılır. Maddenin hangi atom, iyon veya moleküllerden oluştuğunu araştırır. Bu açıklama soruda doğru verilmiştir.
Adım 2 — II. Öncülün İncelenmesi (Nicel Analiz)
Nicel (Kantitatif) analiz, bir örneğin içerisindeki bileşenlerin “ne kadar” olduğunu belirler. Bileşenlerin kütle, hacim veya yüzdece miktarlarını hesaplar. Bu açıklama soruda doğru verilmiştir.
Adım 3 — III. Öncülün İncelenmesi (Volumetrik Analiz)
Volumetrik analiz, adından da anlaşılacağı üzere (volum: hacim) hacim ölçümüne dayalı bir analiz yöntemidir. Genellikle titrasyon işlemleriyle yapılır. Soruda verilen “kütle ölçümüne dayalı” ifadesi ise Gravimetrik analiz için geçerlidir. Bu nedenle bu açıklama hatalıdır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
I. Nitel analiz: Doğru tanımlanmış.
II. Nicel analiz: Doğru tanımlanmış.
III. Volumetrik analiz: Yanlış tanımlanmış (Hacim ölçümü olmalıydı).
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Yalnız III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Volumetrik Analiz
- Tanım: Derişimi bilinen bir çözeltinin, miktarı belirlenecek madde ile tepkimeye giren hacminin ölçülmesidir.
- Bu problemde: Kütle ölçümü ile karıştırılmıştır; kütle ölçümü gravimetrik analize aittir.
2. Kalitatif vs. Kantitatif
- Kalitatif: “Kimlik” tespiti (Nitel).
- Kantitatif: “Miktar” tespiti (Nicel).
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karışıklığı
- Yanlış: Volumetrik analizi kütle ölçümü sanmak.
- Doğru: “Volum” kelimesinin hacim anlamına geldiğini hatırlayarak, bunun hacimsel bir analiz olduğunu bilmek.
- Neden: Gravimetrik (ağırlık/kütle) ve volumetrik (hacim) analizler nicel analizin alt dallarıdır ve birbirleriyle sıkça karıştırılırlar.
Bu analiz türleri arasındaki farkları daha iyi pekiştirmek için nicel analizin diğer bir dalı olan Gravimetrik analiz hakkında da bilgi vermemi ister misin?