M ve N kaplarındaki sivilar P kabında karıştırılıyor. Buna göre M, N ve P kaplarındaki siviların s- caklık değerleri aşağıdakilerden hangileri ola- bilir? A) C) D) M 30 °C 70 °C 20°C 48 °C N 40 °C 62°C 30 °C 33°C P 30°C 50 °C 40 °C 40 °C

M ve N kaplarındaki sivilar P kabında karıştırılıyor. Buna göre M, N ve P kaplarındaki siviların s- caklık değerleri aşağıdakilerden hangileri ola- bilir? A) C) D) M 30 °C 70 °C 20°C 48 °C N 40 °C 62°C 30 °C 33°C P 30°C 50 °C 40 °C 40 °C

!Resim [Link Silindi]

:pushpin: SORU:
M ve N kaplarındaki sıvılar P kabında karıştırılıyor. Buna göre M, N ve P kaplarındaki sıvıların sıcaklık değerleri aşağıdakilerden hangileri olabilir?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Farklı sıcaklıktaki sıvıların karışımı, eğer eşit miktardaysa ortalama sıcaklığa yaklaşır; yani P kabındaki karışım sıcaklığı M ve N sıvılarının sıcaklıklarının ortalaması olmalıdır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Verilen seçenekleri incele
Seçeneklerde M, N ve P kaplarındaki sıcaklık değerleri verilmiştir. P sıcaklığı, M ve N sıcaklıklarının ortalaması olmak zorundadır.

Adım 2 — Ortalama sıcaklığı hesapla
Sıvılar eşit miktardaysa:

T_P = \frac{T_M + T_N}{2}

Adım 3 — Her seçeneğin ortalamasını kontrol et

• A seçeneği:
    T_M = 30^\circ C, T_N = 40^\circ C
    Ortalama: \frac{30 + 40}{2} = 35^\circ C
    Verilen T_P = 30^\circ C (uyumsuz)

• B seçeneği:
    T_M = 70^\circ C, T_N = 62^\circ C
    Ortalama: \frac{70 + 62}{2} = 66^\circ C
    Verilen T_P = 50^\circ C (uyumsuz)

• C seçeneği:
    T_M = 20^\circ C, T_N = 30^\circ C
    Ortalama: \frac{20 + 30}{2} = 25^\circ C
    Verilen T_P = 40^\circ C (uyumsuz)

• D seçeneği:
    T_M = 48^\circ C, T_N = 33^\circ C
    Ortalama: \frac{48 + 33}{2} = 40.5^\circ C
    Verilen T_P = 40^\circ C (uyumlu, çok yakın)

Adım 4 — Sonuç
Sadece D seçeneğinde P sıcaklığı, M ve N sıcaklıklarının ortalamasına yakın çıkmaktadır. Diğer seçeneklerde uyumsuzluk vardır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D seçeneği
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: M ve N kaplarındaki sıvılar P kabında karıştırılıyor. Buna göre M, N ve P kaplarındaki sıvıların sıcaklık değerleri aşağıdakilerden hangileri olabilir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Verilen: M = 30 °C, N = 40 °C, P = 30 °C.
Açıklama: Karışım sonucu oluşan sıcaklık, ısı dengesi gereği başlangıçtaki iki sıcaklığın arasında olmalıdır. Eğer kaptaki sıvı miktarları ve özgül ısıları eşitse son sıcaklık ortalamadır: (30+40)/2 = 35 °C olur. P = 30 °C olması için N sıvısının etkisi yok denecek kadar az (miktarı veya ısısı çok küçük) olmalıdır; genelde verilen bilgilerle bu kabul edilmez.
Sonuç: YANLIŞ

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Verilen: M = 70 °C, N = 62 °C, P = 50 °C.
Açıklama: P = 50 °C, M ve N’nin her ikisinden de daha düşük bir değerdir; izole bir karışımda son sıcaklık başlangıçtaki sıcaklıkların dışında olamaz (toplam enerji korunur).

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Verilen: M = 20 °C, N = 30 °C, P = 40 °C.
Açıklama: P = 40 °C, her iki başlangıç sıcaklığından da yüksek; karışım sonucu sıcaklık bu aralığın dışına çıkamaz.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
Verilen: M = 48 °C, N = 33 °C, P = 40 °C.
Açıklama: P = 40 °C, 33 °C ile 48 °C arasındadır. Uygun miktar ve/veya özgül ısı oranları seçilirse karışımın son sıcaklığı 40 °C olabilir (örneğin N’nin kütlesi M’ye göre uygun oranda daha büyük veya özgül ısı farkları varsa). Bu nedenle mantıksal olarak mümkündür.
Sonuç: DOĞRU

Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. M = 30 °C, N = 40 °C, P = 30 °CYANLIŞ (genel kabulle son sıcaklık aralık içinde olmalı; 30 yalnızca ekstrem durumda olur)
:cross_mark: B. M = 70 °C, N = 62 °C, P = 50 °CYANLIŞ (P, başlangıçların dışında)
:cross_mark: C. M = 20 °C, N = 30 °C, P = 40 °CYANLIŞ (P, başlangıçların dışında)
:white_check_mark: D. M = 48 °C, N = 33 °C, P = 40 °CDOĞRU (P, iki başlangıç sıcaklığı arasında; uygun kütle/oranlarla elde edilebilir)

Son Doğrulama
Karışımda ısı korunumu geçerlidir; son sıcaklık başlangıçtaki iki sıcaklık arasında olmalıdır. Yalnızca D seçeneğinde P, M ve N sıcaklıkları arasındadır ve mantıklı bir karışım sonucu olarak elde edilebilir.

CEVAP: D) M = 48 °C, N = 33 °C, P = 40 °C

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?