M, n vep tam sayılar olmak üzere olduğuna göre, m +n+2p'nin en küçük değeri kaçtır?

m, n vep tam sayılar olmak üzere
3> m >-2
4<p<7
2>n>-4
olduğuna göre, m +n+2p’nin en küçük değeri kaçtır?
A) 3
B) 6
C) 5
D) 2
E) 4

m, n ve p tam sayılar olmak üzere m + n + 2p’nin en küçük değeri kaçtır?

:light_bulb: KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
Bu soruda değişkenler tam sayı olarak belirtildiği için aralıklardan uygun değerler seçilerek işlem yapılır. İfadenin en küçük değeri isteniyorsa, her bir değişkenin aralıktaki en küçük tam sayı değeri seçilmelidir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — m Değerinin Belirlenmesi
3 \geq m > -2 aralığında m bir tam sayıdır. Bu aralıktaki tam sayılar \{-1, 0, 1, 2, 3\} kümesidir.

• En küçük m değeri: -1

Adım 2 — n Değerinin Belirlenmesi
2 > n \geq -4 aralığında n bir tam sayıdır. Bu aralıktaki tam sayılar \{-4, -3, -2, -1, 0, 1\} kümesidir.

• En küçük n değeri: -4

Adım 3 — p Değerinin Belirlenmesi
4 < p < 7 aralığında p bir tam sayıdır. Bu aralıktaki tam sayılar \{5, 6\} kümesidir.

• En küçük p değeri: 5

Adım 4 — İfadenin Hesaplanması
Bizden istenen ifade: m + n + 2p
Bulduğumuz en küçük değerleri yerine koyalım:
(-1) + (-4) + 2(5)
-5 + 10 = 5

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 5 (C seçeneği)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Tam Sayı Kümesi

• Tanım: Kesirli veya ondalıklı olmayan, pozitif, negatif ve sıfırı kapsayan sayılardır.
  • Bu problemde: Değişkenler tam sayı dediği için aralıktaki uç değerleri doğrudan toplayamazsınız; aralıktan tam sayı seçmeniz gerekir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Reel Sayı Gibi Çözmek

• Yanlış: Aralığa bakıp uç değerleri toplamak (Örn: m için -2 almak).
  • Doğru: Soru başında “tam sayı” diyorsa değer seçilmeli, “reel sayı” diyorsa aralıklar toplanmalıdır.
  • Neden yanlış: m > -2 ise m reel sayı olarak -1.9 olabilir ama tam sayı olarak en az -1 olabilir.

Bu konuyu pekiştirmek için, soruda “m, n ve p reel sayılardır” deseydi çözümün nasıl değişeceğini göstermemi ister misin?