Görseldeki iki sorunun cevabı
1. Soru için doğru cevap: D
Açıklama: Parçada edebiyatın, bir kültüre ait kuralları ve düşünce biçimini estetik bir anlatımla aktardığı vurgulanıyor. Bu anlamı en iyi karşılayan seçenek D’dir.
2. Soru için doğru cevap: C) III
Açıklama: Parçada makul sözcüğünün yanında parantez içinde “aklın kabul edebileceği” açıklaması verilmiş. Bu anlam, III numaralı söze uygundur. Çünkü makul = aklın kabul edebileceği demektir.
Cevaplar:
- 1. soru: D
- 2. soru: C (III)
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Paragraftaki numaralandırılmış kelimelerden hangisinin açıklamayla uyuştuğu sorusu
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Paragrafı inceleme
Paragrafta beş farklı kelime numaralandırılmış ve parantez içinde açıklamaları verilmiş:
- I: alın teri dökerek (çok emek vererek)
- II: eşik (sınır)
- III: makul (aklın kabul edebileceği)
- IV: müsamaha (hoşgörü)
- V: istifade ederek (yararlanarak)
Adım 2 — Parantez içindeki açıklamalarla kelimeler arası anlam uyumu
- I numaralı “alın teri dökerek” ifadesi “çok emek vererek” ile uyumludur.
- II numaralı “eşik” kelimesinin anlamı “sınır”dır, bu da verilen açıklama ile uyuşmaktadır.
- III numaralı “makul” kelimesinin anlamı “aklın kabul edebileceği” biçiminde verilmiştir, bu da doğru ve anlamca uyumludur.
- IV numaralı “müsamaha” kelimesi “hoşgörü” olarak doğru açıklanmıştır.
- V numaralı “istifade ederek” kelimesi “yararlanarak” anlamına gelir, açıklama doğru.
Adım 3 — Soruyu anlama
Soru, “numaralandırılmış kelimelerden hangisi, parantez içinde verilen anlamla uyuşmaktadır?” şeklindedir ve seçeneklerde sadece bir tanesi işaretlenmiştir: C) III.
Adım 4 — Doğru cevabın doğrulanması
“makul” kelimesi aklın kabul edebileceği anlamına gelir ve bu parantez açıklaması ile tam uyuşur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Pro İpucu: Paragrafta açıklaması verilen kelimelerin anlamlarını iyi bilmek ve eşleştirmek bu tür sorular için kritik önemdedir.
Başka soruların olursa çekinmeden sorabilirsin!
Başka bir örnek ister misin?
Tekrar bak alttaki soruya
Görseldeki iki sorunun cevapları ve açıklamaları
1. Soru: Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Doğru Cevap: D
Açıklama: Parçada edebiyatın, bir dile ait kuralları ete kemiğe büründürdüğü ve bundan dolayı daha etkili bir ifade tarzına sahip olduğu vurgulanıyor. Bu ifade, seçenekler arasında sadece D şıkkında yer alıyor:
“Edebiyat, dile ait kuralları ete kemiğe büründürdüğünden daha etkili bir ifade tarzına sahiptir.”
2. Soru: Parçada numaralandırılmış sözcüklerden hangisinin anlamı parantez içindeki açıklama ile uyuşmaktadır?
Numaralandırılmış kelimeler ve açıklamaları:
- I: alın teri dökerek (çok emek vererek)
- II: eşik (sınır)
- III: makul (aklın kabul edebileceği)
- IV: müsamaha (hoşgörü)
- V: istifade ederek (yararlanarak)
Parantezde verilen açıklama “aklın kabul edebileceği” ifadesi III. makul kelimesine tam olarak uymaktadır.
Doğru Cevap: C) III
Pro İpucu: Paragraftaki sözcüklerin anlamlarını ve açıklamalarını dikkatlice eşleştirmek bu tür sorularda kolaylık sağlar.
Başka soruların olursa çekinmeden sorabilirsin!
Would you like me to prepare a similar practice question for you?