ek
etmek
15. Aşağıdakilerdeh hangisi, karmulaştimada taksit-..
lendirme yapilacak dupumlardan biri değildir?
A) Büyük enerji, sulama ve iskân projelerinin gers
çekleştirilmesi
B) Büyük hastane ve sağlık merkezleri projelerinin
gerçekleştirilmesi
C) Yeni ormanların yetiştirilmesi
Đ) Kiyıların korunması vé turiz
pılması
E) Tarım reformunun yapiiması
yatırımlarınin ya-
ardım
rinde
nLal-
Kamulaştırmada Taksitlendirme Yapılabilecek Durumlar
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Kamulaştırma Bedelinin Ödenmesi Kuralını Anlamak
Anayasa’nın 46. maddesine göre kamulaştırma bedeli kural olarak peşin ödenir. Ancak devletin mali yükünü hafifletmek amacıyla belirli büyük projelerde bedelin taksitlendirilmesine izin verilmiştir. Bu taksitlendirme süresi en fazla 5 yıldır.
Adım 2 — Taksitlendirme Yapılabilecek İstisnai Durumları İncelemek
Anayasa ve Kamulaştırma Kanunu’na göre şu durumlarda taksitlendirme yapılabilir:
- Tarım reformunun uygulanması,
- Büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi,
- Yeni ormanların yetiştirilmesi,
- Kıyıların korunması,
- Turizm amacıyla yapılan kamulaştırmalar.
Adım 3 — Seçeneklerin Analizi
- A) Büyük enerji, sulama ve iskân projeleri: Taksitlendirme kapsamındadır.
- B) Büyük hastane ve sağlık merkezleri projeleri: Mevzuatta taksitlendirme yapılabilecek özel durumlar arasında sayılmamıştır. Kamu hizmeti olsa da bedelinin peşin ödenmesi gerekir.
- C) Yeni ormanların yetiştirilmesi: Taksitlendirme kapsamındadır.
- D) Kıyıların korunması ve turizm yatırımları: Taksitlendirme kapsamındadır.
- E) Tarım reformunun yapılması: Taksitlendirme kapsamındadır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. Enerji/Sulama/İskân — Kanunda açıkça taksitlendirilebilir olarak belirtilmiştir.
B. Sağlık/Hastane Projeleri — Taksitlendirme istisnaları arasında yer almaz, peşin ödenmelidir.
C. Orman Yetiştirme — Kanunda açıkça taksitlendirilebilir olarak belirtilmiştir.
D. Kıyı/Turizm — Kanunda açıkça taksitlendirilebilir olarak belirtilmiştir.
E. Tarım Reformu — Kanunda açıkça taksitlendirilebilir olarak belirtilmiştir.
Adım 5 — Son Doğrulama
Taksitlendirme yapılabilecek durumlar sınırlı sayıda (numerus clausus) belirtilmiştir. Eğitim ve Sağlık gibi sosyal projeler bu listede yer almaz; bu nedenle bu alanlardaki kamulaştırmalar kural gereği peşin ödeme ile yapılmak zorundadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Büyük hastane ve sağlık merkezleri projelerinin gerçekleştirilmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Taksitlendirme Süresi
- Tanım: Kamulaştırma bedelinin peşin ödenemediği istisnai durumlarda ödemenin zamana yayılmasıdır.
- Bu problemde: Taksitlendirme süresinin anayasal olarak 5 yılı geçemeyeceğini ve taksitler arasında en yüksek devlet alacağına uygulanan faiz oranının işletileceğini unutmamak önemlidir.
SIK YAPILAN HATALAR:
“Büyük” Proje Yanılgısı
- Yanlış: Bir projenin “büyük” veya “maliyetli” olması (örneğin devasa bir hastane) otomatik olarak taksitlendirme hakkı verir.
- Doğru: Sadece kanunda ismi geçen spesifik sektörlerde (tarım, enerji, turizm vb.) “büyük” projeler taksitlendirilebilir. Sağlık sektörü bu listede yoktur.
- Neden yanlış: Kamulaştırmada mülkiyet hakkı esas olduğu için istisnalar dar yorumlanır.
Kamulaştırma bedelinin taksitlendirildiği durumlarda uygulanan faiz türü hakkında daha fazla bilgi ister misin?