Leler ve okuldaki diğer çocuklarla paylaşifmis icin önerilen en uygun etkinlik aşağıdakilerden leri gerçekleştirme

1. Proje Yaklaşımi’ndaki proje deneyimlerinin a
    leler ve okuldaki diğer çocuklarla paylaşifmis
    icin önerilen en uygun etkinlik aşağıdakilerden
    hangisidir? (2024)
    A) Ailelerle proje konusuna yönelik yapım etkinik
    leri gerçekleştirme
    B) Proje konusunda çocuklarıin merak ettiklerine
    yönelik alan gezisi düzenleme
    C) Proje konusuyla ilgili bir uzmani sınıfa davet
    etme
    D) Çocukların proje konusu hakkında neler bildi
    gine yönelik konu ağı oluşturma
    E) Proje sürecini gösteren resim, fotoğraf ve diger
    belgeleri sergileme
    REDMI NOTE 13 PRO 5G
    22Snt
    reme
    lenili
    k Günilk a
    Yukandakil
    mndaki e
    (2023)
    A Yainiz
    20/07/2026 20:09

Proje Yaklaşımı’nda Proje Deneyimlerinin Paylaşılması

Proje Yaklaşımı (Project Approach) modelinde, gerçekleştirilen çalışmaların ve edinilen deneyimlerin aileler ve okulun geri kalanıyla paylaşılması sürecinde en etkili yöntemin belirlenmesi istenmektedir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Ailelerle proje konusuna yönelik yapım etkinlikleri gerçekleştirmek, projenin uygulama (ikinci) aşamasında aile katılımını sağlamak için kullanılır. Ancak bu, tüm sürecin ve sonuçların “paylaşılması” (üçüncü aşama) için temel yöntem değildir.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Alan gezisi düzenlemek, çocukların bilgi topladığı projenin giriş veya gelişim aşamalarına aittir. Paylaşım aşamasından ziyade veri toplama sürecine odaklanır.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Sınıfa uzman davet etmek, çocukların sorularına cevap bulduğu projenin gelişim aşamasında başvurulan bir etkinliktir. Paylaşım aşaması için uygun değildir.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Konu ağı (webbing) oluşturma, projenin en başında çocukların ön bilgilerini belirlemek için projenin başlangıç aşamasında yapılır.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Proje sürecini gösteren resim, fotoğraf, grafik ve diğer belgelerin sergilenmesi, Proje Yaklaşımı’nın Sonuçlandırma (Üçüncü Aşama) evresinin temel özelliğidir. Bu sergiler sayesinde çocuklar öğrendiklerini somutlaştırır; aileler ve diğer sınıflar proje yolculuğunu bir bütün olarak görebilir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Ailelerle yapım etkinliği — Süreç içi katılım.
:cross_mark: B. Alan gezisi — Araştırma/Veri toplama.
:cross_mark: C. Uzman daveti — Bilgi edinme.
:cross_mark: D. Konu ağı — Planlama ve ön bilgi.
:white_check_mark: E. Belge ve resim sergileme — Paylaşma ve sonuçlandırma.

Adım 7 — Son Doğrulama
Lilian Katz ve Sylvia Chard tarafından geliştirilen Proje Yaklaşımı’nda, dokümantasyonun sergilenmesi (displaying) hem bir değerlendirme hem de toplulukla paylaşım aracıdır. Bu nedenle en uygun etkinlik sergilemedir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Proje sürecini gösteren resim, fotoğraf ve diğer belgeleri sergileme
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Dokümantasyon (Belgelendirme)

• Tanım: Öğrenme sürecinin kanıtlarının (fotoğraf, video, çocukların sözleri, eserleri) toplanmasıdır.
  • Bu problemde: Paylaşımın temel aracını oluşturur.

2. Sonuçlandırma Aşaması

• Tanım: Projenin son evresidir.
  • Bu problemde: Paylaşım etkinliklerinin (sergi, sunum, dramatik oyun) yapıldığı evredir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Aile Katılımını Karıştırmak

• Yanlış: Ailelerle yapılan her etkinliğin “paylaşım” olduğunu düşünmek.
  • Doğru: Ailelerle bir şey “yapmak” uygulama aşamasıdır; bitmiş bir süreci “sergilemek” ise paylaşım aşamasıdır.
  • Neden yanlış: Soru, projenin tamamlanmasından sonraki “paylaşım” odağını sormaktadır.

Proje Yaklaşımı’nın diğer aşamaları (Başlangıç, Alan Çalışması, Sonuçlandırma) hakkında daha detaylı bir özet tablo hazırlamamı ister misin?