ldare mahkemesi
Ticaret mahkemesi
II. Vergi mahkemesi
IV. Ağır ceza mahkemesi
Yukarıdaki mahkemelerden hangileri idari yargı-
da yer
alır?
A) Yalnızl
D) I ve llI
B) Il ve IV
C)I ve ll
E) I, IlIl ve IV
İdari Yargıda Yer Alan Mahkemeler Hangileridir?
Soru bizden verilen mahkemelerden hangilerinin idari yargı kolu içerisinde yer aldığını bulmamızı istiyor.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. İdare Mahkemesi Analizi
İdare Mahkemeleri, idari yargı kolunun temel ilk derece mahkemesidir. İdarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı açılan iptal ve tam yargı davalarına bakar. Bu nedenle idari yargıda yer alır.
Adım 2 — II. Ticaret Mahkemesi Analizi
Asliye Ticaret Mahkemeleri, adli yargı kolu içerisinde yer alan uzmanlık mahkemeleridir. Özel hukuk uyuşmazlıklarına (ticari davalar) baktığı için adli yargıda yer alır.
Adım 3 — III. Vergi Mahkemesi Analizi
Vergi Mahkemeleri, genel idari yargı düzeni içinde yer alan ilk derece mahkemeleridir. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerle ilgili uyuşmazlıklara bakar. Bu nedenle idari yargıda yer alır.
Adım 4 — IV. Ağır Ceza Mahkemesi Analizi
Ağır Ceza Mahkemeleri, adli yargı kolunun ceza mahkemeleri kısmında yer alır. Kanunların belirlediği ağır suçlara bakmakla görevlidir. Bu nedenle adli yargıda yer alır.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
I. İdare Mahkemesi — İdari Yargı
II. Ticaret Mahkemesi — Adli Yargı
III. Vergi Mahkemesi — İdari Yargı
IV. Ağır Ceza Mahkemesi — Adli Yargı
Bu analiz sonucunda I ve III numaralı mahkemelerin idari yargı içinde olduğunu görüyoruz.
Adım 6 — Son Doğrulama
Türk yargı sisteminde idari yargı kolu; İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay’dan oluşur. Ticaret ve Ağır Ceza mahkemeleri ise adli yargının bir parçasıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) I ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. İdari Yargı
- Tanım: İdarenin eylem ve işlemlerinin hukuka uygunluğunu denetleyen yargı koludur.
- Bu problemde: İdare ve Vergi mahkemeleri bu sistemin temel taşlarıdır.
2. Adli Yargı
- Tanım: Kişiler arasındaki uyuşmazlıkları veya suç teşkil eden fiilleri inceleyen en geniş yargı koludur.
- Bu problemde: Ticaret ve Ağır Ceza mahkemeleri adli yargı kategorisindedir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Karma Mahkeme Yanılgısı
- Yanlış: Vergi mahkemesini mali olduğu için farklı bir yargı kolu sanmak.
- Doğru: Vergi mahkemeleri, idari yargı düzeninin ayrılmaz bir parçasıdır.
- Neden yanlış: Türkiye’de mali yargı (Sayıştay) farklıdır ancak vergi uyuşmazlıkları idari yargıdadır.
Adli ve idari yargı arasındaki farkları daha iyi pekiştirmek için yargı kollarının yüksek mahkemelerini (Danıştay vs. Yargıtay) incelemek ister misin?