ldare Hukuku 2
5. Aşağıdaki organlardarrhangisi taşrateskile kiatiçe-.
risinde yeralmaz?
A) Il idare kurulu
B) Bölge idaresi
C) Il encümeni
D) liçe idare şube başkanlıikları
E) Kaymakam
ceşkilatında yer
ri
Taşra Teşkilatı İçerisinde Yer Almayan Organın Belirlenmesi
İdare hukuku kapsamında Türkiye’nin idari yapısı “Merkezden Yönetim” ve “Yerinden Yönetim” olarak ikiye ayrılır. Merkezden yönetimin bir parçası olan Taşra Teşkilatı ile yerinden yönetim birimi olan İl Özel İdaresi organlarını birbirine karıştırmamak bu sorunun çözüm anahtarıdır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: İl İdare Kurulu
İl idare kurulu, valinin başkanlığında toplanan ve merkeze yardımcı olan bir birimdir. Doğrudan merkeze bağlı olan taşra teşkilatının bir parçasıdır.
Adım 2 — Seçenek B: Bölge İdaresi
Anayasa’nın 126. maddesine göre, kamu hizmetlerinin görülmesinde verimi artırmak amacıyla birden çok ili içine alan “bölge kuruluşları” kurulabilir. Bu kuruluşlar taşra teşkilatının hiyerarşisi içindedir.
Adım 3 — Seçenek C: İl Encümeni
İl encümeni, İl Özel İdaresi’nin bir organıdır. İl Özel İdaresi ise “Mahalli İdareler” (Yerinden Yönetim) kategorisinde yer alır. Taşra teşkilatı merkeze hiyerarşik olarak bağlıyken, İl Özel İdaresi kamu tüzel kişiliğine sahip bir yerinden yönetim birimidir. Dolayısıyla İl Encümeni, taşra teşkilatında değil, yerinden yönetim kuruluşunda yer alır.
Adım 4 — Seçenek D: İlçe İdare Şube Başkanlıkları
İlçelerde bulunan mal müdürü, yazı işleri müdürü gibi birim amirlerinden oluşan bu yapı, merkezin taşradaki uzantısıdır ve taşra teşkilatına dahildir.
Adım 5 — Seçenek E: Kaymakam
Kaymakam, ilçe idaresinin başı olarak merkezin (Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkların) ilçedeki temsilcisidir. Taşra teşkilatının temel figürlerinden biridir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. İl idare kurulu — Merkezden Yönetim (Taşra)
B. Bölge idaresi — Merkezden Yönetim (Taşra)
C. İl encümeni — Yerinden Yönetim (İl Özel İdaresi Organı)
D. İlçe idare şube başkanlıkları — Merkezden Yönetim (Taşra)
E. Kaymakam — Merkezden Yönetim (Taşra)
Adım 7 — Son Doğrulama
Taşra teşkilatı; İl Genel İdaresi, İlçe İdaresi ve Bölge Kuruluşlarından oluşur. İl Genel İdaresi’nin organları Vali, İl İdare Kurulu ve İl İdare Şube Başkanlarıdır. Seçeneklerdeki “İl Encümeni” ise Vali, İl Genel Meclisi ile birlikte İl Özel İdaresi’nin üç organından biridir. İl Özel İdaresi bir yerinden yönetim birimi olduğu için taşra teşkilatı kapsamında değerlendirilemez.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) İl encümeni
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Taşra Teşkilatı
- Tanım: Merkeze hiyerarşik olarak bağlı, merkezin emir ve talimatları doğrultusunda çalışan birimlerdir.
- Bu problemde: İl idare kurulu ve kaymakam gibi yapılar bu sınıfa girer.
2. Yerinden Yönetim (Mahalli İdareler)
- Tanım: Yerel ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan, ayrı bir kamu tüzel kişiliği ve bütçesi olan birimlerdir.
- Bu problemde: İl Özel İdaresi (dolayısıyla İl Encümeni) bu sınıfa girer.
SIK YAPILAN HATALAR:
“İl” İfadesine Aldanmak
- Yanlış: İçinde “İl” kelimesi geçen her organın taşra teşkilatı olduğunu varsaymak.
- Doğru: “İl İdare Kurulu” taşra iken, “İl Encümeni” ve “İl Genel Meclisi” yerinden yönetimdir.
- Neden: İl idaresi (taşra) ve İl özel idaresi (yerinden yönetim) isim benzerliği taşısa da hukuki statüleri tamamen farklıdır.
Bu konunun daha iyi anlaşılması için yerinden yönetim kuruluşlarının (Belediye, Köy, İl Özel İdaresi) diğer organlarını da incelememizi ister misin?