Larinın belirtilmesi ve

şki-
6. Merkezi- teşkilatla ilgili aşağıdakilerden hangisi
yańlıştır?
A) Illerin kurulması, kaldlması, ad ve merkez sinır-
larinın belirtilmesi ve. değiştirilmesi kanunla olur.
B) Il idaresi; vali, il idare kurulu ve il idare şube baş
kanlıklar olmak zere üç bölümden oluşmaktadır.
C Vali, Cumhurbaşkanı kararı ile atanıp
D) Merkez ilçenin idarecisi validir.
E) Kaymakam müşterek kararname ile atanir.
gisi
ceze

Merkezî Teşkilat ve Taşra İdaresi Hakkında Bilgiler

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu uyarınca; illerin kurulması, kaldırılması, adlarının değiştirilmesi, merkezlerinin belirtilmesi ve sınırlarının değiştirilmesi ancak kanun ile yapılabilir. Bu ifade hukuksal açıdan doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
İl idaresi; en üst amir olan Vali, danışma organı olan İl İdare Kurulu ve yardımcı birimler olan İl İdare Şube Başkanlıkları (defterdar, milli eğitim müdürü vb.) olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu ifade doğrudur.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre valiler, Cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali bir istisnai memuriyettir ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilir. Bu ifade doğrudur.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
İl merkezlerinde ayrıca bir kaymakam bulunmaz. Merkezin mülki idare amiri doğrudan Vali’dir. Dolayısıyla merkez ilçenin idarecisi validir. Bu ifade doğrudur.

Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi
Kaymakamların atanma usulü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile değişmiştir. Eskiden “müşterek kararname” (ilgili bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı imzası) ile atanan kaymakamlar, güncel mevzuata göre Cumhurbaşkanı onayı ile atanırlar. Bu nedenle “müşterek kararname” ifadesi güncel idare hukuku bilgileriyle çelişmektedir.

Step 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Kanunla olur — DOĞRU
:white_check_mark: B. Üç bölümden oluşur — DOĞRU
:white_check_mark: C. Cumhurbaşkanı kararı — DOĞRU
:white_check_mark: D. İdarecisi validir — DOĞRU
:cross_mark: E. Müşterek kararname — YANLIŞ (Güncel sistemde Cumhurbaşkanı onayı ile atanır.)

Step 7 — Son Doğrulama
Kaymakamlar, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı hakkındaki düzenlemelere göre Cumhurbaşkanı onayıyla göreve başlarlar. Müşterek kararname mekanizması mevcut sistemde yerini doğrudan kararlara veya onaylara bırakmıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Kaymakam müşterek kararname ile atanır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İl İdaresi Kanunu

• Tanım: Türkiye’deki mülki idare bölümlerinin yönetimi ve sınırlarını düzenleyen temel kanundur.
  • Bu problemde: İllerin kanunla kurulması hükmünün kaynağıdır.

2. Mülki İdare Amiri

• Tanım: Devletin taşradaki en üst temsilcileridir.
  • Bu problemde: Valiler ilin, kaymakamlar ilçenin mülki idare amiridir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Belediye Meclisi Kararı Sanmak

• Yanlış: İllerin veya ilçelerin belediye kararıyla kurulduğunu düşünmek.
  • Doğru: Sadece mahalle kurulması veya isim değişikliği gibi işlemler idari kararla (meclis/kaymakamlık/valilik) olur; il ve ilçe kurulması kanun gerektirir.

İdare hukukuyla ilgili başka bir kurumun görevlerini veya atama usullerini detaylandırmamı ister misin?