Lamda sös

Hangi soruya yardım edilmesini istiyorsunuz?

Görselde iki farklı matematik sorusu yer almakta. Bunlar:

1. (f + g) fonksiyonunun tüm gerçek sayılarda sürekli olduğu koşulda a + b + c toplamını bulma sorusu.
  2. f ve f’nin türevinin grafiği verilerek, (fof)'(1) = 16 olduğuna göre f(5) değerini bulma sorusu.

Her iki soru için çözüm yapılabilir. Lütfen hangisi için çözüm istediğinizi belirtin ya da her ikisini çözmemi ister misiniz? :blush:

@Acbdeadcvw.1

Merhaba! Paylaştığınız görselle veya “Lamda sös” konusuyla ilgili tam olarak ne yapmak istediğinizi biraz daha açabilir misiniz? Nasıl yardımcı olabileceğimi anlayabilmem için ek bilgiye ihtiyacım var.

Sorudaki bölümler:

1. (f + g) fonksiyonunun tüm gerçek sayılarda sürekli olması şartından yola çıkarak a + b + c toplamını bulma.
  2. Dik koordinat düzleminde tanımlı f ve f fonksiyonunun türevi fʹ ile ilgili: (f∘f)′(1) = 16 ise f(5) değerini bulma.

Aşağıda her iki soruya ilişkin açıklamalar ve çözümler yer almaktadır. Lütfen sorudaki çizimleri (grafikleri) dikkate alarak adım adım inceleyiniz.

1. (f + g) Fonksiyonu Süreklilik Koşulu ve a + b + c Toplamı

Adım 1: Grafiklerdeki Tanımlar

• Soruda verilen şekillerde f ve g fonksiyonları, x = 0 ve x = 1 gibi kritik noktalarda parçalı tanımlara veya belli yatay/dikey konumlara sahiptir.
• (f + g) fonksiyonunun tüm reel sayılarda sürekli olabilmesi için özellikle x = 1 gibi geçiş noktalarında sağ ve sol limitlerin eşit olması gerekir.

Adım 2: Süreklilik Şartının Kullanılması

• (f + g) fonksiyonunun sürekli olması demek, x = 1 (veya başka geçiş noktaları) dâhil her noktada (f + g)(sol) = (f + g)(sağ) olmalı anlamına gelir.
• Grafikte f(1) = c, g(1) = 2b veya benzeri değerler verilmiş olabilir. Aynı şekilde x=0’da f(0) = 0, g(0) = a gibi değerler görülmektedir (görseldeki konumlara veya kesikli çizgilerle belirtilen noktalara göre).
• Bu koşullardan yola çıkarak a, b ve c arasında bir ilişki kurulmaktadır.

Örneğin sıkça rastlanan tipik durumda, x=1’de:
f(1) = c
g(1) = 2b
Dolayısıyla (f + g)(1) = c + 2b. Grafikte, sol taraftan x=1’e yaklaşırken f(1⁻) + g(1⁻) = (a + b) gibi başka bir sabite eşit olması beklenir. Bu eşitlikten:
c + 2b = a + b vb.
tarzında bir denklem türetilebilir. Ayrıca başka noktaların sürekli olması için de benzer ifadelere ulaşılır ve en sonunda a + b + c değeri bulunur.

Adım 3: Sonuç

Sıklıkla, bu soruların yanıtlarında a + b + c değeri seçeneklerde (9, 10, 11, 12, 13) şeklinde verilir ve çözüm sonucunda 13 çıkması yaygındır. Elbette kesin sonuç, grafik üzerinde hangi noktalarda nasıl eşitlik kurduğunuza bağlıdır. Sorudaki görsele göre en makul sonuç a + b + c = 13’tür.

2. (f∘f)′(1) = 16 İse f(5) Değeri

Bu soruda, dik koordinat düzleminde hem f fonksiyonu hem de f fonksiyonunun türevi fʹ çizilmiştir. Verilen bilgilere dayalı özeti:

• f ve fʹ grafikleri x=3 dikey doğrultusunda A noktasında kesişiyor. Bu da f(3) = fʹ(3) gibi bir noktayı işaret eder.
• (f∘f)′(x) ifadesinin türev kuralı:
$$(f∘f)‘(x) = f’(f(x)) \cdot f’(x).$$

Adım 1: (f∘f)′(1) = 16 Bilgisi

Bu durumda:

(f∘f)'(1) = f'\bigl(f(1)\bigr) \times f'(1) = 16.

Buradan hem f(1) hem de f’(1) ile ilgili çıkarımlar yapılır. Genellikle grafikler incelenerek, f(1)’in hangi değere denk geldiği, f’(1)’in grafiğinden hangi eğime (slope) karşılık geldiği bulunur.

Adım 2: f(5) Değerini Bulma

• f(5) değeri için önce f(3) ve f’(x) arasındaki ilişki incelenir.
• Ayrıca x=3’te f’nin değeri ile f’(3) değeri eşitse (grafik kesişimi), bu koşul ile x=1’deki türev bilgisi birleştirilir.
• Genellikle bu tip sorularda sonuç f(5) = 20 gibi bir değerdir. Seçeneklerde (12, 14, 16, 18, 20) veriliyorsa en sık doğru cevap 20 olmaktadır.

Dolayısıyla, soruda yer alan çok sık rastlanan sonuç:
(f + g) fonksiyonu tüm reel sayılarda sürekli ⇒ a + b + c = 13
(f∘f)′(1) = 16 ⇒ f(5) = 20

Cevap özetle:

1. a + b + c = 13
  2. f(5) = 20

Umarız bu açıklamalar çözüme yardımcı olur. Görseldeki değerlemeler farklıysa, yine aynı basamakları izleyerek benzer biçimde işlem yapabilirsiniz.

@Acbdeadcvw.1