1961 Anayasası’nda Yer Alan Hakların Temel Niteliği
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi (Temel hakların genişletilmesini)
1961 Anayasası temel hak ve hürriyetleri geniş bir biçimde düzenlemiştir; ancak soruda verilen öncüller (sendika, dernek, grev) sadece bireysel hak genişlemesini değil, özellikle örgütlenme ve sivil toplum unsurlarını işaret etmektedir. Bu nedenle daha kapsayıcı ve amaca yönelik bir nitelik aranmalıdır.
Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi (Sosyal Devlet anlayışını)
Sendika ve grev hakkı sosyal haklar arasında yer alsa da önceden izin almadan dernek kurma hakkı, negatif statü (kişisel/koruyucu) haklarındandır. Dolayısıyla bu üç öncülün ortak paydası yalnızca sosyal devlet anlayışı olamaz.
Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi (Çoğulcu toplum yapısının geliştirilmesini)
1961 Anayasası, 1924 Anayasası’nın benimsediği “çoğunlukçu” demokrasi anlayışı yerine “çoğulcu” demokrasi modelini getirmiştir. Çoğulculuk; toplumdaki farklı düşünce, meslek ve çıkar gruplarının dernek, sendika gibi sivil toplum örgütleri kurarak organize olabilmesini ve grev gibi hak arama yollarını kullanabilmesini gerektirir. Verilen tüm öncüller doğrudan çoğulcu toplum yapısının inşa edilmesini sağlar.
Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi (Kuvvetler ayrılığını)
Kuvvetler ayrılığı; yasama, yürütme ve yargı erklerinin farklı organlara verilmesidir. Öncüllerdeki haklar devlet organlarının yapısıyla değil, bireylerin örgütlenme özgürlüğüyle ilgilidir.
Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi (Anayasanın üstünlüğünü)
Anayasanın üstünlüğü; hiçbir kanunun anayasaya aykırı olamayacağını ve Anayasa Mahkemesi gibi denetim mekanizmalarını ifade eder. Verilen haklarla doğrudan bir bağlantısı yoktur.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Temel hakların genişletilmesini — Haklar genişletilmiştir ancak verilen maddelerin ortak kurumsal hedefi çoğulculuktur.
B. Sosyal Devlet anlayışını — Dernek kurma hakkı sosyal hak değil, kişi hak ve ödevleri kapsamındadır.
C. Çoğulcu toplum yapısının geliştirilmesini — Sendika, dernek ve grev hakları toplumun farklı kesimlerinin örgütlenerek çoğulcu bir yapı oluşturmasını açıklar.
D. Kuvvetler ayrılığını — Devlet erklerinin dağılımı ile ilgilidir.
E. Anayasanın üstünlüğünü — Normlar hiyerarşisi ve anayasal denetimle ilgilidir.
Adım 7 — Son Doğrulama
1961 Anayasası’nın getirdiği en temel yeniliklerden biri, farklı sosyal kesimlerin örgütlenmesini güvence altına alarak çoğulcu demokrasi ve toplum yapısını güçlendirmesidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Çoğulcu toplum yapısının geliştirilmesini
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
1961 ile 1982 Anayasaları arasındaki “çoğulcu” ve “çoğunlukçu” demokrasi farklarını ve bu konudan gelebilecek diğer soru tiplerini detaylı olarak incelememi ister misin?