kurum isimleri nasıl yazılır
Kurum isimleri nasıl yazılır?
Cevap:
Kurum isimlerinin yazımı, Türkçe yazım kuralları açısından önemlidir ve belirli kurallara göre yapılmalıdır. Aşağıda kurum isimleri ile ilgili en önemli yazım kurallarını ve örneklerini detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
İçindekiler
- Kurum İsimlerinde Büyük Harf Kullanımı
- Kurum İsimlerinde Kısaltmalar
- Kurum İsimlerinde Özel Durumlar
- Örnek Kurum İsimleri ve Doğru Yazımları
- Özet Tablosu
1. Kurum İsimlerinde Büyük Harf Kullanımı
- Kurum isimlerinin tamamı veya tamamlayıcı kelimelerin başlangıç harfleri büyük yazılır.
- Kurum isimleri özel isim olarak kabul edilir, bu yüzden özel isim kuralı gereği ilk harfleri büyük harf olmalıdır.
- Kurum isminin sadece ilk kelimesinin veya tüm önemli kelimelerinin büyük harfle yazılması kurumun kendi kullanımına göre değişebilir.
- Bağlaçlar (ve, ile) ve edatlar (de, da) kurum adında geçiyorsa küçük harfle yazılır.
Örneğin:
- Türkiye Cumhuriyeti
- Millî Eğitim Bakanlığı
- Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı
2. Kurum İsimlerinde Kısaltmalar
- Kurumların kısa ve yaygın olarak kullanılan isimleri kısaltma şeklinde büyük harfle yazılır.
- Kısaltmalar, kurumun uzun isminin baş harflerinden oluşur.
- Kısaltmalarda genellikle her harf büyük yazılır ve araya nokta konmaz.
Örnekler:
- TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)
- TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)
- MEB (Millî Eğitim Bakanlığı)
3. Kurum İsimlerinde Özel Durumlar
- Kurum ismi içinde yer alan özel ad veya unvanlar de büyük harfle başlar.
- Kurum isimleri metin içinde kullanıldığında, kurumun tam adı yazılacaksa, adın tamamı kurumun resmi biçimine ve yazımına uygun olarak yazılmalıdır.
- Kurum isimlerinden sonra gelen sıfat ya da tanımlayıcı kelimeler küçük harfle yazılabilir (örneğin “üniversitesi”, “fakültesi”).
Örnek:
- İstanbul Üniversitesi
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
4. Örnek Kurum İsimleri ve Doğru Yazımları
| Kurum İsmi (Doğru Yazımı) | Açıklama |
|---|---|
| Türkiye Cumhuriyeti | Özel isim, başındaki ve tüm kelimelerin ilk harfi büyük |
| Millî Eğitim Bakanlığı | Özel isim, her önemli kelimenin ilk harfi büyük |
| T.C. Sağlık Bakanlığı | Kısaltma + özel isim |
| İstanbul Teknik Üniversitesi | Baş harfler büyük, üniversite küçük harf |
| Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) | Uzun isim + kısaltma |
| Türk Dil Kurumu | Özel isim, her önemli kelimenin ilk harfi büyük |
| Avrupa Birliği | Özel isim, önemli kelimelerin baş harfi büyük |
5. Özet Tablosu
| Yazım Kuralı | Açıklama | Örnek |
|---|---|---|
| Kurum isimleri özel isimdir | Baş harfleri büyük yazılır | Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti |
| Bağlaç ve edatlar küçük yazılır | “ve”, “ile”, “de”, “da” küçük yazılır | Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı |
| Kısaltmalar büyük harfle yazılır | Harfler arasında nokta yok | TBMM, TÜBİTAK, MEB |
| Sıfat ve tanımlayıcı kelimeler küçük | “üniversitesi”, “fakültesi” gibi | İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi |
| Resmi isim kullanımı | Kurumun tam ismi aynen yazılır | Türkiye Cumhuriyeti, Türk Dil Kurumu |
Sonuç
Kurum isimleri, Türkçe yazım kurallarına uygun olarak özel isim gibi yazılır; yani önemli kelimelerin baş harfleri büyük olur. Kısaltmalar ise genellikle tümü büyük harfle ve noktasız yazılır. Bağlaç ve edatlar kurum isimlerinde küçük harf ile yazılır. Kullanılan kurumun resmi ismine her zaman dikkat edilmelidir.
Kaynaklar:
- Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu
- Türkçe Yazım Kuralları Genel Kültür Kaynakları