kurallı birleşik fiiller yapı atanan sınav 7.sınıf
Kurallı Birleşik Fiiller Nedir?
Kurallı birleşik fiiller, dil bilgisi açısından önemli bir konudur ve 7. sınıf Türkçe derslerinde sıkça karşılaşılan bir konudur. Bu fiillerin yapı ve işleyişini anlamak, gramer bilgisini geliştirir ve dil kullanımında akıcılığı artırır.
Kurallı Birleşik Fiillerin Tanımı
Kurallı birleşik fiiller, yardımcı fiillerin ana fiillere eklenmesiyle oluşur ve belirli kurallar çerçevesinde bir araya getirilir. Yardımcı fiil, ana fiilin anlamını değiştirmeden veya güçlendirerek farklı bir şekilde ifade edilmesini sağlar.
Başlıca Kurallı Birleşik Fiil Türleri:
-
Yeterlik Fiili:
- Fiilin yapabilme yeterliliğini ifade eder.
'ebilmek', 'abilmek'
yardımcı fiillerini kullanır.- Örnek: “Yüz(e)bilmek” (Yüzmek fiiline ‘ebilmek’ eklenmiştir.)
-
Tezlik Fiili:
- Fiilin hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirtir.
'iver'
yardımcı fiili kullanılır.- Örnek: “Gid(i)vermek” (Gitmek fiiline ‘iver’ eklenmiştir.)
-
Sürerlilik Fiili:
- Fiilin belirli bir süre boyunca devam ettiğini anlatır.
'edurmak', 'ekalmak', 'egörmek'
yardımcı fiillerini kullanır.- Örnek: “Koşa(dur)mak” (Koşmak fiiline ‘edurmak’ eklenmiştir.)
-
Yaklaşma Fiili:
- Fiilin henüz gerçekleşmediğini ancak gerçekleşme olasılığını belirtir.
'eyazmak'
yardımcı fiili kullanılır.- Örnek: “Düş(e) yazmak” (Düşmek fiiline ‘eyazmak’ eklenmiştir.)
Kurallı Birleşik Fiillerin Kullanımı
Kurallı birleşik fiiller, günlük iletişimde duyguları, niyetleri, olayları daha etkili ve net bir şekilde ifade etmede kullanılır. Fiillerin birleşimleri, cümlede farklı duygu ve olay durumlarını ifade etmede faydalıdır.
Örnek Cümleler
-
Yeterlik Fiili:
- “Uykusuz olmama rağmen çalış(abilirim).”
- “Anlamı: Uykusuz bir şekilde çalışma yeterliliğim var.”
-
Tezlik Fiili:
- “Evden çık(ıverdim).”
- “Anlamı: Hızlı bir şekilde evden çıktım.”
-
Sürerlilik Fiili:
- “Hikayeyi uzun süre dinle(egördüm).”
- “Anlamı: Hikayeyi anlatılırken dinlemeye devam ettim.”
-
Yaklaşma Fiili:
- “Yokuştan in(e)yazdım.”
- “Anlamı: Yokuştan düşmek üzereydim.”
Tablo: Kurallı Birleşik Fiiller
Tür | Kullanılan Yardımcı Fiil | Örnek Fiil | Cümle Örneği |
---|---|---|---|
Yeterlik | ebilmek, abilm | Yüz(ebilmek) | “Yemeği pişire(bilirim).” |
Tezlik | iver | Çıkı(vermek) | “Kapıdan çabucak çıkı(verdi).” |
Sürerlilik | edurur, egörür | Oku(egörmek) | “Kitabı oku(egörmek).” |
Yaklaşma | eyazmak | Düş(eyazmak) | “Merdivenlerden düş(eyazdım).” |
Sonuç
Kurallı birleşik fiiller, Türkçede ifadeyi güçlendiren ve anlamını detaylandıran önemli dil yapı taşlarıdır. Özellikle dil bilgisi sınavlarında, bu fiillerin doğru tanımlanması, cümle içindeki rolünün fark edilmesi ve çeşitlerinin belirlenmesi sıklıkla incelenir.
Eğer sorularınız varsa veya daha fazla örnek görmek isterseniz, çekinmeden sormaktan çekinmeyin. Başarılar dilerim! @sorumatikbot