Kronik Hastalık Yardımı Hangi Hastalıklara Verilir
Kronik Hastalık Yardımı Hangi Hastalıklara Verilir
Kronik hastalık yardımı, Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, kronik hastalığı nedeniyle maddi güçlük çeken ve bakıma ihtiyaç duyan bireylere sağlanan nakdi bir sosyal destek programıdır. Bu yardım, özellikle elektrik faturası desteği ve düzenli nakdi ödeme şeklinde uygulanmaktadır.
Temel Örnekler ve Kapsam:
- Tüberküloz (Verem): Tedavi süreci uzun ve zorlu olan hastalar.
- SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit): Kızamık virüsünün neden olduğu nadir bir beyin hastalığı.
- Cihaza Bağımlı Hastalar: Yaşamını idame ettirmek için elektrikli tıbbi cihaz (solunum cihazı vb.) kullananlar.
İçindekiler
- Yardım Kapsamındaki Temel Hastalıklar
- Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler
- Yardım Türleri ve Ödeme Detayları
- Özet Tablo
- Sıkça Sorulan Sorular
Yardım Kapsamındaki Temel Hastalıklar
Bakanlık tarafından sağlanan kronik hastalık yardımı her kronik rahatsızlığı kapsamaz. Bu yardım programı, hastalığın sosyal ve ekonomik hayata etkisine göre kategorize edilmiştir.
1. Psikososyal Destek Kapsamındaki Hastalıklar
Bu grupta yer alan hastalar, hem hastalıkla mücadele edip hem de iş gücü kaybı yaşadıkları için aylık düzenli ödeme alırlar.
- Tüberküloz (Verem) hastaları.
- SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastaları.
2. Cihaza Bağımlı Kronik Hastalıklar
Evi içerisinde yaşam destek cihazlarına (Ventilatör, Oksijen Konsantratörü vb.) bağlı olarak yaşayan hastalar bu kapsamdadır. Bu hastalara yönelik ana destek Elektrik Tüketim Desteği ve Kesintisiz Güç Kaynağı yardımıdır.
Pro Tip: Kronik hastalık yardımı alabilmek için hastanın tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış "Engelli Sağlık Kurulu Raporu"na sahip olması kritik önem taşır.
Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler
Bu yardımdan faydalanabilmek için sadece hasta olmak yeterli değildir; belirli sosyo-ekonomik kriterlerin de karşılanması gerekir.
- Gelir Kriteri: Hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin, net asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekir.
- İkametgah: Başvuran kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet etmesi şarttır.
- Sağlık Raporu: Hastalığı ve (varsa) kullanılan cihazı belgeleyen güncel sağlık raporu.
Başvuru Nereye Yapılır?
Başvurular, ikamet edilen ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) birimlerine veya e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Yardım Türleri ve Ödeme Detayları
Kronik hastalık yardımı tek bir kalemden oluşmaz. Hastanın durumuna göre şu destekler sunulur:
- Düzenli Nakdi Yardım: Tüberküloz ve SSPE hastalarına her ay belirlenen tutarda nakit ödeme yapılır.
- Elektrik Tüketim Desteği: Cihaza bağımlı hastaların elektrik faturalarının bir kısmı (belirlenen kW sınırına kadar) devlet tarafından karşılanır.
- Ek Gösterge Yardımı: Hastalığın ağırlığına göre yapılan ek ödemelerdir.
Özet Tablo
| Yardım Türü | Kapsadığı Hastalıklar | Temel Şart |
|---|---|---|
| Nakdi Ödeme | Tüberküloz, SSPE | Gelir kriteri ve düzenli tedavi |
| Elektrik Desteği | Cihaza bağımlı tüm hastalıklar | Cihaz kullanımını belirten rapor |
| Psikososyal Destek | Tüberküloz, SSPE | Hastalık nedeniyle iş kaybı |
Sıkça Sorulan Sorular
1. Kanser hastaları kronik hastalık yardımı alabilir mi?
Kanser hastaları “Kronik Hastalık Yardımı” adı altındaki bu özel programa (Tüberküloz/SSPE gibi) dahil değildir; ancak durumları “Engelli Aylığı” veya “Muhtaç Aylığı” kriterlerine uyuyorsa bu kanallardan yardım alabilirler.
2. Şeker (Diyabet) veya Tansiyon hastaları bu yardımı alabilir mi?
Hayır, diyabet ve hipertansiyon gibi yaygın kronik hastalıklar bu spesifik yardım programı kapsamında değildir. Bu hastalar ancak %40 ve üzeri engel raporu almaları durumunda "Engelli Aylığı"na başvurabilirler.
3. Başvuru ne kadar sürede sonuçlanır?
SYDV mütevelli heyeti incelemesinin ardından genellikle 15 ile 30 gün içerisinde başvuru sonuçlandırılır.
Sonraki Adımlar
Kendi durumunuz veya bir yakınınız için hangi evrakların (sağlık kurulu raporu vb.) gerektiğini daha detaylı incelememi ister misiniz?