Soru:
ver b-
yaretpe
krar gôn-
tart
pok de
nasy oe-
ntuluğu
urizme
turizm
de tu
kdirde
ar ve-
nesi
arin
ojik
e
emimiliktir. Bu itibarta, "h
redebiyatr
anlatma-
Cvez sortar agağdaki parçava
neml oerpegl sarmi
Hayatin en Onuat. mutlaka samimi bir
yet Ne bnộy olan edebiy
duygularmzI tpkı hayatta olduğu gibi saf ve derin
r şekilde duyurmayan, elemlerimizi, telaketlerimizi ack
ack yansitt nguan bir edebiyat; hayat ile ilgisiz ve sahta
derebil Hayat en gizl, en karışik yönlerivie
edebiyatr, Oyle.
dizip onla-
edehivat, kelir Belki onlar
bir ede
n isieyen pek hünerli kuyurncular çıkarat
pok süsl pok göz alici şeyler yapabilirler,. Fakat bütün
bu sahte ürünler, muntazam kış bahçelerinde yetişen iri
yapraklı, parlak renkli çiçekiere benzer. L Uzaklığından do-
layı bize cok cekici, çok gúzel górüneno meçhul sica
iklimlerin bu göz kamaştiran ürünleri nasıl açik bir hava
ya, sert bir rüzgâra dayanamazsa hayat ile ilgisi olmayan
böyle bir edebiyat da zamanin sonsuz kasirgaları önün-
de slipürülüp gitmeye mahkümdur.
Bu parçada asıl anlatilimak istenen aşağıdakilerden
hangisldirD
A) Insana ulaşamayacakmış gibi görünen her şey çok
güzel ve çekici görünür.
ise belli bir a
sine dayana
niteliklerinde
lerteyern ba
kurmay he
biriyle örtüs
çeşitli yön
derecede
Konfuçy
azalan bR
B) Edebi eserler, gerçekleri olduğu gibi anlattiğı zaman
bir değer kazans
ardt
C Bireserin dil ve üslubu ne kadar sūslü olursa o eser,
o kadar çabuk unutulur.
KONiren bil
fucy
tünlest
D) Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı
duramaz, unutulup gider.
E) Bir edebi eser; topluma ayna tutmal, olay ve olquları
yansitmayı bilmelidir.
Bu par
kilerin
A) Zar
sal
B) He
C) M
D)
Adım 1 — Parçanın Konusunu Anlama
Parçada, edebiyatın gerçekliği yansıtması ve samimi olması gerektiği vurgulanıyor. Hayatla ilgisi olmayan, sadece süslü ve gösterişli sözlerden oluşan edebiyatın kalıcı olmayacağı, zamanla unutulup gideceği anlatılıyor.
Adım 2 — Şıkların İncelenmesi
A şıkkı: “İnsana ulaşamayacakmış gibi görünen her şey çok güzel ve çekici görünür.”
Parçada böyle bir genel yargı bulunmamakta, bu yanlış.
B şıkkı: “Edebi eserler, gerçekleri olduğu gibi anlattığı zaman bir değer kazanır.”
Bu doğru bir ifade ancak parça daha çok edebiyatın sahiciliği ve hayatla bağlantısı üzerinde duruyor.
C şıkkı: “Bir eserin dil ve üslubu ne kadar süslü olursa o eser, o kadar çabuk unutulur.”
Parçada dil ve süslülükten bahsediliyor, ama doğrudan böyle bir genelleme yok. Bu şık eksik ve yanıltıcı.
D şıkkı: “Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı duramaz, unutulup gider.”
Parçanın esas fikri bu şıkta toparlanıyor. Sahte ve hayatla ilgisi olmayan edebiyatın “zamana karşı duramayacağı” vurgulanmakta.
E şıkkı: “Bir edebi eser; topluma ayna tutmalı, olay ve olguları yansıtmayı bilmelidir.”
Doğru ancak parçada direkt olarak bu sosyal işlevden bahsedilmiyor, daha çok özgünlük ve samimiyet üzerinde duruluyor.
Adım 3 — Doğru Şıkkın Seçilmesi
Parçanın esas düşüncesi, hayatla içten bağ kurmayan, samimiyetten uzak edebiyatın kalıcı olamayacağıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ Cevap: D) Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı duramaz, unutulup gider.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Anahtar Kavramlar:
Samimiyet ve gerçeklik
Hayat ile ilişki
Edebiyatın kalıcılığı
Sahte ve süslü ifadelerin geçiciliği
Sık Yapılan Hatalar:
Parçadaki vurguya odaklanmadan sadece süs ya da dil üslubuna takılmak
Parçanın genel anlamından saparak yalnızca belirli cümlelere dayanıp şık seçmek
Başka bir konuda veya benzer soruyla ilgili örnek ister misin? Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A seçeneği: “İnsana ulaşamayacakmış gibi görünen her şey çok güzel ve çekici görünür.”
Yanlış: Parçada uzak ve göz alıcı ürünlerin çekici göründüğünden söz edilir, fakat metnin asıl vurgusu bunun güzellik sonucu değil; hayatla ilgisi olmayan edebiyatın zamana dayanamayacağıdır.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B seçeneği: “Edebi eserler, gerçekleri olduğu gibi anlattığı zaman bir değer kazanır.”
Yanlış: Bu ifade kısmen metinle ilişkili olmakla beraber metin daha çok samimiyet ve hayatla ilgililik üzerinde durur; B seçeneği fazla geneldir ve metnin ana mesajını tam karşılamaz.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C seçeneği: “Bir eserin dil ve üslubu ne kadar süslü olursa o eser, o kadar çabuk unutulur.”
Yanlış: Metinde süslü, göz alıcı ürünlerden bahsedilir; ancak unutulmanın nedeni doğrudan süslülüğü değil, eserin hayatla ilgisiz ve samimiyetsiz olmasıdır. C seçeneği sebebi yanlış belirtiyor.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D seçeneği: “Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı duramaz, unutulup gider.”
Doğru adayı: Bu ifade metnin ana cümlesiyle doğrudan örtüşür; metinde açıkça “hayat ile ilgisi olmayan böyle bir edebiyat da zamanın sonsuz kasırgaları önünde süpürülüp gitmeye mahkûmdur” denmektedir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E seçeneği: “Bir edebi eser; topluma ayna tutmalı, olay ve olguları yansıtmayı bilmelidir.”
Yanlış: Metin edebiyatın hayata ilişkin, samimi olması gerektiğini vurgular; E seçeneği yakın olsa da “topluma ayna tutmak” ifadesi metnin ana mesajının yerine geçecek kadar kesin değildir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı duramaz, unutulup gider. — Metnin açıkça verdiği ana fikir budur. A. — Metnin ana fikri değil; yalnızca bir betimleme var. B. — Kısmen ilişkili ama eksik/çok genel. C. — Nedeni yanlış gösterir (sorumluluk samimiyetsizliktir, sadece süs değil). E. — Yakın fakat ana fikir olarak fazla dar/başka bir ifade.
Adım 7 — Son Doğrulama
Metnin sonunda verilen cümle doğrudan D seçeneğinin ifadesini desteklemektedir; böylece D en doğru seçenektir.
CEVAP: D) Hayatı içtenlikle ele almayan eserler zamana karşı duramaz, unutulup gider.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Ücretsiz Yapay Zeka Soru Cevap ve Ödev Yardımcısı
Sorumatik Yapay Zekaya Ücretsiz Soru Sorun. Şuana kadar 1.6 Milyon üzerinde ücretsiz cevap verildi...