Köklerinden biri 3 olan ikinci dereceden bir bilinmeyenli bir denklemin köklerinin simetrik kök olduğu biliniyor

Örnek 1
Köklerinden biri 3 olan ikinci dereceden bir bilinmeyenli bir
denklemin köklerinin simetrik kök olduğu biliniyor.
Buna göre, bu denklemi bulunuz.

Köklerinden biri 3 olan simetrik köklü ikinci dereceden denklemin bulunması

:light_bulb: KULLANILAN KAVRAM VE FORMÜLLER:

• Simetrik Kök: İkinci dereceden bir denklemde kökler toplamının sıfır olması durumudur. Eğer köklerden biri x_1 = a ise, diğeri bunun ters işaretlisi olan x_2 = -a olur.
  • Denklem Kurma Formülü: Kökleri x_1 ve x_2 olan denklem: (x - x_1) \cdot (x - x_2) = 0 veya x^2 - (x_1 + x_2)x + (x_1 \cdot x_2) = 0 şeklinde yazılır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Diğer Kökü Belirleme
Soruda denklemin köklerinin simetrik kök olduğu belirtilmiştir. Köklerden biri x_1 = 3 olarak verildiğine göre, simetrik kök tanımı gereği diğer kök bunun zıt işaretlisi olmalıdır.

x_2 = -3

Adım 2 — Kökler Toplamını ve Çarpımını Hesaplama
Denklemi oluşturmak için gerekli değerleri bulalım:

• Kökler Toplamı (T): 3 + (-3) = 0
  • Kökler Çarpımı (Ç): 3 \cdot (-3) = -9

Adım 3 — Denklemi Oluşturma
İkinci dereceden denklem genel formu x^2 - Tx + Ç = 0 şeklindedir. Bulduğumuz değerleri yerine koyalım:

x^2 - (0)x + (-9) = 0
x^2 - 9 = 0

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: x^2 - 9 = 0
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Simetrik Kök

• Tanım: Bir denklemin köklerinin mutlak değerce eşit fakat işaretçe zıt olmasıdır.
  • Bu problemde: Kökler 3 ve -3 olduğu için toplamları 0 olmuştur. Bu durum, denklemde x’li terimin (yani bx teriminin) katsayısının sıfır olduğu anlamına gelir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Simetrik Kökü Karıştırmak

• Yanlış: Simetrik kökü, köklerin birbirine eşit olması (x_1 = x_2) sanmak.
  • Doğru: Köklerin birbirine eşit olması “çakışık kök” veya “tam kare” durumudur. Simetrik kök ise x_1 = -x_2 durumudur.
  • Neden Yanlış: Eğer kökler eşit alınırsa denklem (x-3)^2 = x^2 - 6x + 9 = 0 çıkar ki bu simetrik kök şartını sağlamaz.

Bu çözüm yoluyla ilgili aklına takılan veya benzer mantıkla çözmemi istediğin başka bir soru var mı?